Barcelona retira els honors a l’emèrit i reprova Sánchez
Colau s’absté per evitar criticar el paper del govern espanyol en la fugida del Borbó
ERC i JxCat assenyalen la sortida del monarca com una assumpció explícita de culpabilitat per part de la corona
Fa cinc anys els comuns retiraven el bust de Joan Carles I del saló de plens de l’Ajuntament de Barcelona i en fa tres canviaven el nom a la plaça que portava el nom del Borbó. Ahir, els mateixos comuns, ara amb participació en el govern espanyol, es van abstenir en l’aprovació de la retirada de la medalla d’or de la ciutat al rei emèrit, concedida el 1992, per evitar reprovar la gestió de l’executiu de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias en relació amb la fugida de l’emèrit als Emirats Àrabs Units –on no hi ha acord d’extradició ni amb Espanya ni amb Suïssa–. ERC i Junts per Catalunya van aprovar una resolució que treu els honors al monarca i acusa La Moncloa de “complicitat activa en la sortida clandestina” de Joan Carles I, en un ple extraordinari en què el PSC hi va votar en contra, al costat de Ciutadans i el PP.
L’alcaldessa, Ada Colau, va culpar els grups independentistes de no haver volgut retirar la part que parlava de la reprovació del govern espanyol, fet que hauria permès “una majoria republicana el més àmplia possible”. La líder dels comuns els va acusar de practicar una “política trista, de curta volada, electoralista, per escalfar les eleccions” al Parlament, amb l’objectiu, segons Colau, de generar tensió entre els socis de govern municipal i entre aquest i La Moncloa.
El cap de files d’ERC, Ernest Maragall, va replicar que no pensava callar “en nom d’una pretesa comunitat republicana”. “De quina república estem parlant, de la que vostès estan intentant silenciar a tot l’Estat? De la catalana, que estem esperant que el seu govern s’assegui a la taula”, es va preguntar Maragall. “L’abstenció dels comuns és coherent, respon al seu caràcter històric recent d’abstenir-se, de no prendre posició”, va reblar. El dirigent republicà va convenir que la fugida del rei “és en si mateixa una proclamació de responsabilitat i culpabilitat explícitament assumida” i una renúncia del govern socialista-podemita de ls valors que diu representar. “El rei emèrit ha trencat el seu contracte amb Barcelona i avui n’aixequem acta. La monarquia ha fugit, s’ha convertit en un absolut i literal paràsit de la societat, ha viscut massa anys de tots nosaltres”, va sentenciar.
Elsa Artadi va subratllar que JxCat no té cap interès a “apuntalar aquest govern espanyol que es fa dir progressista però que té presos polítics, que considera que resoldre el conflicte polític són jocs florals, que ajuda a fugir el rei i que en plena pandèmia amplia el pressupost de Defensa per comprar armament militar”. Artadi va recordar que el rei emèrit ha fugit a un país regit per una monarquia dictatorial, que no respecta els drets humans i que “el seu fill, Felip VI el repressor, l’envia a viure als Emirats Àrabs Units”, fet que també va qualificar de declaració de culpabilitat per part de la corona.
El socialista Jaume Collboni, soci de Colau, va denunciar que l’objectiu independentista era “desgastar” el govern espanyol i va comparar la identificació entre l’emèrit i la corona amb Jordi Pujol i la Generalitat: “És com si per la corrupció de Pujol es pogués posar en dubte la institució de la Generalitat.”
Per part de Ciutadans, Luz Guilarte va qualificar la votació de “performance absurda” i de cortina de fum per tapar la “nefasta” gestió de la pandèmia. I el popular Josep Bou va negar que l’emèrit hagi fugit, sinó que “ha canviat de domicili” i “ha anat on ha anat com podia haver anat a un altre lloc”.
Manuel Valls no hi era, ni virtualment.