Salut

Tres setmanes per garantir l’escola

Prohibides les reunions i crida a la responsabilitat personal per assegurar una certa normalitat a la tardor

Límit de 20 nens a primària i mascareta a partir dels 12 anys

Gairebé 13.000 morts en mig any de coronavirus

Al Vallès, mesures més estrictes a quatre municipis amb risc intens

“El país ha de tornar a treballar i a obrir les escoles. En les pròximes tres setmanes ens hi juguem el que passarà durant la tardor. Màxim compromís, perquè tenim tres setmanes per aplanar la corba.” El president de la Generalitat, Quim Torra, esperonava així la població a fer un nou exercici de responsabilitat individual i minimitzar l’activitat social davant l’evidència que la pandèmia “no està en situació d’estabilitat, sinó que torna a créixer”. Més enllà de les paraules, el govern també va anunciar la prohibició de fer reunions de més de deu persones a tot el país. A més, també hi ha restriccions més dures per a quatre localitats del Vallès on la situació epidemiològica és especialment delicada. Tot plegat, quan es compleix mig any de la detecció del primer cas de coronavirus a Catalunya. Des de llavors, s’hi han registrat 12.954 morts.

La mesura de prohibir les reunions de més de deu persones afecta tant l’àmbit privat com el públic i només en queden exclòs el laboral i els transports públics. És la resposta a una dada concloent: el 70% dels contagis que s’estant detectant tenen a veure amb reunions socials amb familiars i amics, on l’atenció a les mesures de seguretat (distància de seguretat, rentat de mans i ús de mascareta) es relaxa. “Aquí és on hi ha el problema i on hem d’atacar”, va dir Torra ahir en presentar l’anomenada operació Setembre.

La prohibició de les reunions no afectarà, al contrari del que va indicar Torra, el dret a manifestació o altres activitats sempre que es mantinguin les mesures de seguretat vigents. En tot cas, Torra hi insistia: “Hem d’abaixar el ritme d’activitat i evitar reunions i desplaçaments innecessaris.”

El risc de rebrot de Covid-19 a Catalunya continua pujant i arriba ja a 180, creixent onze punts en un dia i acostant-se al llindar de 200, que marcaria un risc molt alt de rebrot. En 24 hores s’han diagnosticat 1.788 nous positius i 41 pacients han ingressat als hospitals. Des de l’1 d’agost, el volum d’ingressos a les UCI ha crescut un 40%.

Cada dia que passa apareixen noves zones on la situació es complica per un alt volum de transmissió comunitària. Els darrers punts calents que preocupen els responsables de Salut són al Vallès i, més concretament, a Terrassa, Granollers, les Franqueses i Canovelles. En aquests municipis s’hi ha imposat la reducció al 50% de la capacitat en bars i restaurants, incloses les terrasses. També es prohibeix el consum a les barres, es limita al 33% la capacitat en cerimònies religioses i a la meitat en activitats culturals i esportives. Ahir a la nit, però, es va saber que el jutjat contenciós administratiu número 5 de Barcelona havia validat les restriccions anunciades pel govern a Granollers, les Franqueses del Vallès i Canovelles, però en canvi les havia tombat per a la ciutat de Terrassa en considerar que a partir de les dades epidemiològiques de la ciutat no hi ha “cap raó objectiva” que justifiqui les restriccions addicionals. Són les mateixes restriccions que es van aplicar a Lleida, juntament amb el consell de no sortir de casa si no és imprescindible, i que actualment encara estan vigents a Reus. L’Ajuntament de la capital del Baix Camp va decidir ahir anar un pas més enllà per frenar els rebrots i va tancar fins al 7 de setembre els equipaments esportius municipals i va ajornar les activitats culturals i lúdiques organitzades pel consistori. També va establir que les taules de les terrasses dels bars hauran d’estar a dos metres i una capacitat màxima als autobusos municipals d’un terç del total.

Aïllaments incomplerts

Salut ha detectat, mitjançant una enquesta a la regió metropolitana nord, que un 13% de la població no respecta l’aïllament obligatori que s’ha de complir durant dues setmanes en donar positiu o ser contacte estret d’un altre. D’aquí que, a partir d’ara, obligarà a tothom que es faci una prova PCR a signar una declaració d’autoresponsabilitat i de compliment d’aquest aïllament. La mesura, a més de conscienciar i rebaixar el percentatge d’imprudents, també obre la porta a sancionar qui sigui enxampat incomplint la mesura. El departament s’ha abocat a fer cribratges intensius a les zones amb més risc de rebrot per detectar casos asimptomàtics i durant els pròxims dies se’n faran a les quatre localitats vallesanes amb més risc i també a l’Hospitalet, Sant Boi i Cornellà, entre altres punts del país.

Paral·lelament, el govern ja ha començat a fer proves per a la implantació de l’app RadarCovid, que s’hauria d’activar a principis de setembre i facilitaria la detecció dels contactes dels positius. L’app resulta efectiva si té un volum gran d’usuaris i la Generalitat confia superar el milió de voluntaris.

Pressió a l’estat

Torra va insistir ahir que l’Estat hauria de regular immediatament la prestació d’un subsidi de conciliació familiar per als pares que hagin de quedar-se a casa per tenir cura d’un fill que és positiu o està en quarantena. “Des de l’abril que ho demano. És increïble que a tres setmanes del curs encara no ho hagin fet”, va dir abans d’avançar: [En cas que no arribi aquest ajut, “nosaltres farem la despesa i el dèficit que calgui, perquè hem de posar tots els recursos necessaris davant d’aquest repte”.

Tests massius a l’escola

També a tres setmanes de començar el curs, Catalunya encara no té clar com serà la represa. El govern farà avui un consell executiu extraordinari en què Educació i Salut presentaran el detall de l’aplicació dels nous protocols per a la tornada a l’escola. Torra va avançar-ne ahir alguns detalls, amb canvis respecte al que s’havia anunciat. El més concret, que a primària hi haurà una ràtio de 20 alumnes o menys per grup, una circumstància que el curs passat ja es donava en el 62% de les classes. En canvi, pel que fa a la secundària i el batxillerat, Torra va ser poc específic: “Seran més reduïts del que és habitual o es prendran totes les mesures preceptives.” Pel que fa a l’ús de la mascareta, serà obligatòria en tot moment “per als majors de 12 anys”, però en zones de més risc podrà ser-ho a partir dels 6. L’inici de curs vindrà marcat també per un cribratge massiu de casos en l’àmbit escolar, amb mig milió de tests que es faran en dos mesos, fins al 15 de novembre.

LES XIFRES

1,12
contagis
per cada positiu indica que la velocitat de propagació de la pandèmia al país continua creixent.
8
menors d’edat
són a l’hospital per Covid-19, fet que demostra que la malaltia afecta a totes les edats.
134
pacients
estan ingressats actualment a les UCI del país per afectacions greus derivades de la Covid-19.
569
punts
marca l’índex de rebrot a Granollers, més del triple que a Catalunya (180).
500.000
tests
PCR es faran a les escoles catalanes entre la represa del curs i el 15 de novembre.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.