Política

Puigdemont apel·la a lligar una estratègia compartida

El president a l’exili proclama que l’Estat “ha fracassat” en l’intent d’apartar els líders i ara veu la “confrontació intel·ligent” com a única via per avançar

Admet efectes secundaris en la repressió

“Els lideratges polítics compromesos amb el procés d’independència tenim el deure de posar-nos d’acord per fer la política necessària per assolir-la.” Ras i curt, el president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, va apel·lar ahir a Prada tot l’independentisme, i en especial ERC, a lligar una “estratègia única” per reprendre el procés. “Avui tenim més preparació i més coneixement que no fa alguns anys, i seria molt poc intel·ligent no posar-ho a disposició d’una estratègia compartida al final de la qual, amb el temps necessari, aconseguim el reconeixement internacional de la república catalana”, va tancar en la conferència que va pronunciar en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu, amb un públic reduït per exigències sanitàries a bona part de la direcció de Junts per Catalunya. Puigdemont reivindicava que el Consell per la República, que ell presideix, és un “element clau” que intenta posar el “marc” per fer possible aquesta aliança, tot i que fins ara, això sí, no se n’ha acabat de sortir. El seu vicepresident, Toni Comín, ja va proposar la vigília que, si no s’arriba a un acord pel full de ruta abans, les eleccions hauran de servir també per votar quin volen els ciutadans, a partir de programes clars de cada partit.

En la seva anàlisi ahir, l’expresident ni tan sols va fer al·lusió a la taula de diàleg oberta amb l’Estat, que només s’ha reunit una vegada en mig any, i va afirmar que “l’única via transitable realista”, que a més no genera “falses il·lusions”, és la gestió d’una “confrontació intel·ligent” amb l’Estat. “Tres anys després, totes les evidències acumulades diuen que no en queda cap altra”, va reafirmar, en un fet, això sí, que admet que demanarà una major “preparació a tots els nivells” que la que es preveia fa alguns anys. “En la lògica democràtica espanyola, disposar de majories absolutes als parlaments i a la majoria d’ajuntaments serveix més per activar la repressió que no per suscitar solucions”, va lamentar. Si bé en la ponència no hi va aprofundir, interrogat per l’audiència al final va dir que no es pot criminalitzar la desobediència cívica i pacífica com a via, perquè forma part del sistema democràtic. “És perfectament legítima, i se n’ha de saber fer ús”, va esgrimir.

La repressió no funciona

La conferència de Puigdemont pretenia reflexionar a partir de la pregunta “Independència desactivada?” La resposta, va avisar d’entrada, volia ser oberta, en un marc acadèmic i d’aportació al debat com és el de la UCE, però va acabar sent força concloent, i una crida implícita a la represa del procés: no depèn pas de l’Estat desactivar-la, va palesar, perquè “no té al seu abast” fer-ho. “Desactivar la independència és només a les nostres mans, com ho va ser activar-la”, va subratllar. I és que, segons ell, l’Estat “pot fer molt mal” perquè ha demostrat que és molt poderós, però la conclusió a què arriba és que si en tres anys “no ha aconseguit liquidar el procés”, és perquè no en té la possibilitat. El procés, creu, només es desactivarà si els ciutadans decideixen simplement “plantar la tenda” sigui perquè ja en tenen prou, o perquè malgrat voler anar més enllà no volen més dolor i patiment, o perquè, fins i tot sent majoria, no volen assumir el “grau de confrontació i ruptura” que comporta. “Cap d’aquestes raons té a veure amb la raó principal: que haguem decidit ser espanyols, lleials súbdits, que és el que hauria de passar en situacions de normalitat democràtica”, va reflexionar. “Seria una raó incontestable per desactivar la independència, però això no ha passat”, va cloure.

Puigdemont, interpel·lat posteriorment, es va mostrar convençut que una eventual república catalana faria que altres parts dels Països Catalans s’hi vulguessin adherir i “no se’ls hauria de tancar la porta” si així ho vulguessin, s’enorgulleix que tots els intents de l’Estat per desactivar els lideratges polítics i socials “han fracassat”, perquè tots els principals càrrecs a JxCat, ERC i Òmnium continuen ostentats per represaliats. Ara bé, admet que la repressió ha deixat “efectes secundaris ben visibles” en el moviment, en forma de desorientació, divisió, emprenyament i desmobilització. Efectes, això sí, que veu “reparables”.

LES FRASES DE PUIGDEMONT

Acordem entre tots, tractant-nos com a aliats d’una mateixa causa, l’estratègia per superar aquesta paret
L’agressivitat i la duresa de la repressió han deixat marques, i no les podem ignorar. N’hauríem de parlar més, i obertament
Som conscients que l’única via transitable, realista, sense falses il·lusions, és la gestió d’una confrontació intel·ligent ambl’Estat

La disposició no escrita de la Constitució: ‘A por ellos’

Puigdemont no va tenir miraments per criticar “l’actitud agressiva i la nul·la voluntat de canviar sota cap concepte” que desprèn la cultura política espanyola, que és compartida pels partits “monàrquics”, els del 155, de manera transversal i “sense fer gaire escarafalls”. “És com si hi hagués a la Constitució una disposició addicional no escrita, en aquest cas la cinquena, que preveiés la manera com s’ha d’aplicar a Catalunya els drets previstos en cas de dubte o de conflicte”, va reflexionar. L’expresident fins i tot en va explicitar la redacció oculta: “Todo lo previsto en esta Constitución se puede resumir, en el caso de peticiones de Catalunya, en el siguiente criterio: ¡a por ellos!”

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.