Política

Lukashenko rebutja el diàleg i acusa els EUA de dirigir les protestes

El líder bielorús amenaça de declarar l’estat d’excepció

El president de Bielorússia, Alexandr Lukashenko, ha rebutjat avui qualsevol classe de diàleg amb l’oposició i ha acusat, per primera vegada, als Estats Units de dirigir les protestes antigovernamentals amb la complicitat de la Unió Europea (UE). “Els Estats Units ho planegen i ho dirigeixen tot i els europeus els segueixen el joc. El que els diuen, ho fan”, va dir Lukashenko en reunir-se amb els treballadors de la cooperativa agrícola Dzerzhinski.

Conscient que una possible vaga general posaria contra les cordes a la considerada última economia planificada d’Europa, Lukashenko ha acudit aquest divendres a una reunió amb els treballadors estatals, davant els quals ha tornat a enarborar l’espantaocells d’una imminent agressió occidental.

Mentre la líder opositora, Svetlana Tijanóvskaya, cridava a primera hora del dia als treballadors a declarar-se en vaga, Lukashenko intentava a la tarda convèncer-los que el que està en joc no és la seva permanència en el poder, sinó la sobirania nacional.

Lukashenko ha denunciat que a Varsòvia s’ha creat un “centre especial” i ha considerat que “no és casual” que els tancs avancin i els avions volin prop de les fronteres de Bielorússia. “Ells ens van muntar aquest embolic. I Rússia té por de perdre’ns. Occident va decidir d’alguna forma tirar de nosaltres, com veiem ara, contra Rússia”, ha assenyalat. Segons aquest pla, Lukashenho creu que les potències occidentals volen crear un “corredor Bàltic-mar Negra, un corredor sanitari integrat per les tres repúbliques bàltiques, nosaltres i Ucraïna”. “Nosaltres som l’última baula”, ha explicat.

En els últims mesos, Lukashenko, en el poder des de 1994, no ha deixat de canviar de guió, depenent de la conjuntura internacional, pel que fa als enemics de l’Estat. Durant la recent campanya electoral, va acusar Rússia de fer costat als candidats opositors i de plans de desestabilitzar la situació a Bielorússia, però després de l’esclat de les protestes va redirigir els seus atacs contra països europeus, com Polònia o la República Txeca.

Encara que va mantenir silenci els primers dies, el secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, ha expressat el seu suport a les demandes de l’oposició de cessar la repressió policial, convocar noves eleccions i alliberar a tots els detinguts. Per això, ara, per a Lukashenko, Pompeo és, irònicament, “el ‘gran enemic’ del poble bielorús”.

Per a justificar la mobilització de tropes a la frontera amb l’OTAN, Lukashenko ha alertat que els estats veïns duen a terme maniobres militars amb la vista posada a intervenir al país. “De què es tracta? Es preparen per si hi ha necessitat d’una invasió”, ha preguntat, al mateix temps que ha denunciat intents d’annexionar-se la regió de Grodno, limítrofe amb Polònia i Lituània i escenari de multitudinàries protestes opositores. En aquest sentit, Lukashenko ha manifestat que “ara, la pàtria està en perill”, ja que enfront estan les forces de l’OTAN, i ha advertit per telèfon al president rus, Vladímir Putin.

Lukashenko ha avançat que aquest dissabte es desplaçarà a Grodno per a inspeccionar a les tropes desplegades durant aquesta setmana a la regió. Tot i assegurar que desitja la pau i la tranquil·litat per a aquells que vulguin treballar, Lukashenko ha esmentat per primera vegada la possibilitat de declarar l’”estat d’excepció”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.