Política

Els militars prenen el poder a Mali i prometen eleccions

Forcen el president a dimitir després d’haver-lo detingut juntament amb el primer ministre

Anuncien una “transició política civil” i comicis en un “termini raonable”

Qüestionat des de fa mesos, el president de Mali, Ibrahim Boubacar Keita, en el poder des del 2013, es va veure forçat dimarts a la matinada a dimitir per un cop d’estat protagonitzat per un grup de militars, que hores abans l’havien detingut amb el primer ministre del país africà, enfonsat en una crisi sense precedents des de l’alçament militar del 2012 i destrossat per la violència gihadista. En una declaració televisada, el president Keita va anunciar la seva renúncia i la dissolució del govern i del Parlament. Posteriorment, els militars colpistes van anunciar la creació d’un Comitè Nacional de Salvació del Poble i van prometre “una transició política civil” que donarà lloc a unes eleccions generals després d’un “temps raonable”. En un comunicat televisat ahir al matí, els soldats que ara estan al capdavant del país van dir que no busquen el poder, “sinó l’estabilitat del país”, i van afirmar que van decidir intervenir pel “caos i la inseguretat” al país. S’ha imposat el toc de queda i les fronteres estan tancades.

Condemna internacional

La comunitat internacional va reaccionar ràpidament. La Unió Africana, la UE, l’ONU, els EUA i l’antiga potència colonial, França, van condemnar el cop i van expressar la seva preocupació per la situació d’inestabilitat creada. Tot i això i la falta de suports exteriors, els colpistes sembla que tenen el suport popular, d’acord amb les mostres d’alegria expressades per la multitud als carrers de Bamako, la capital, confraternitzant amb els militars entre música i càntics.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.