Economia

Exceltur revisa a la baixa les previsions i calcula una caiguda dels ingressos turístics de 99.000 milions d’euros

Catalunya és la comunitat més afectada en termes absoluts, amb un impacte de 19.000 milions

Exceltur ha revisat a la baixa les previsions per al 2020 davant les caigudes de la demanda externa a l’Estat i les restriccions anunciades pels principals països emissors.

L’associació preveu una caiguda de l’activitat turística de 98.753 milions d’euros, 15.619 milions més dels previstos al juny, abans dels rebrots. Aquesta xifra suposaria una davallada del 64,7% de l’activitat respecte a 2019 i explicaria més de la meitat de la caiguda de l’economia estatal prevista pel 2020.

Catalunya és la comunitat més afectada en valors absoluts, amb un impacte de 19.000 milions i una davallada del 56% respecte a l’any anterior, mentre que Balears ho és pel percentatge de caiguda sobre l’any previ, un 80,5% i 12.717 milions d’euros menys d’activitat.

El nou escenari turístic suposaria una caiguda de 52.862 milions d’euros d’ingressos en divises el 2020 respecte a l’any passat. Desglossat per trimestres, l’associació preveu una caiguda de 36.638 milions d’euros d’activitat turística en el tercer trimestre i de 18.655 milions al quart, un 63,3% i un 58,1% interanuals menys, respectivament.

Pel que fa a l’ocupació, a finals de juliol el sector turístic tenia 823.000 empleats menys, un 37,4% inferior a la xifra registrada al mateix mes de l’any passat. Segons el SEPE, 517.000 llocs de feina es mantenen gràcies als ERTO mentre que els 306.000 restants corresponen a caigudes de contractació.

Aquestes xifres situen el sector turístic com un dels més afectats per la pandèmia. Per aquest motiu, l’associació ha exigit elaborar un pla de mesures de suport al sector “urgent i molt potent” per salvar les empreses turístiques viables. Així, Exceltur ha reclamat allargar els ERTO fins a Setmana Santa de 2021 sense reduir les bonificacions i amb una dotació adequada de fons propis.

Així mateix, ha demanat intensificar una estratègia de gestió territorial per a un seguiment i control de la pandèmia “molt més coordinat”. Pel que fa a la Unió Europea, l’associació ha reclamat una iniciativa política per unificar els criteris pel que fa als moviments de persones i fluxos turístics de tota la Unió Europea, recuperar els corredors turístics i obligar a fer tests en el país d’origen o destí per minimitzar els riscos.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.