Política

L’Estat estudia impugnar igualment les mocions del rei

L’advocacia analitza si du al TC les resolucions publicades al BOPC, tot i haver estat ja mutilades pel secretari del Parlament

Els textos mantenen tot d’al·lusions i condemnes a l’emèrit i la corona

L’advocacia de l’Estat estudia impugnar davant del Tribunal Constitucional la majoria de les resolucions aprovades pel Parlament en el ple sobre la monarquia de divendres. Tot i el zel mostrat pel secretari general de la cambra, Xavier Muro, que en el Butlletí Oficial del Parlament (BOPC) de dilluns ja en va mutilar diverses parts que considerava, com els grups unionistes que hi van presentar reconsideracions, que contravenien la censura prèvia ordenada pel TC, el digital El Confidencial va avançar ahir que els serveis jurídics estatals estan analitzant igualment els textos publicats per si el que queda de les mocions, aprovades amb els vots de la majoria independentista, eventualment pot continuar violant la prohibició de fer debats i votar declaracions polítiques sobre la monarquia i l’autodeterminació, fixada en tres sentències i fins a cinc interlocutòries des del 2016. Fonts del Ministeri de Justícia confirmarien a l’ACN que el govern espanyol té la qüestió sobre la taula.

Els textos finalment publicats, de fet, mantenen encara una allau d’al·lusions a la monarquia com a forma de govern indesitjable, i condemnen tant l’actuació del rei emèrit amb la seva fugida i presumpta corrupció com la “complicitat” i “connivència” dels poders de l’Estat, hereus del règim del 78, amb el govern espanyol al capdavant. Així, de la moció conjunta dels independentistes es manté la declaració que Catalunya “és republicana i, per tant, no reconeix ni vol tenir cap rei”, i el punt que assenyala la nissaga borbònica com a “calamitat històrica” per al país, i específicament que Joan Carles I va acceptar la successió de Franco “jurant fidelitat als principis del seu règim, i afirmant rebre del dictador «la legitimitat política sorgida el 18 de juliol de 1936»”, fet pel qual es titlla la monarquia de “la continuació del règim anterior”.

De les propostes de resolució dels grups de govern, destaquen les peticions, perquè siguin fins i tot aprovades al Congrés com a llei orgànica en un procés urgent de lectura única, per suprimir l’aforament i les prerrogatives de Joan Carles I, així com la necessitat de fiscalitzar els comptes de la casa reial i suprimir el delicte d’injúries a la corona. A més, la moció de JxCat “referma el compromís amb els valors republicans i aposta per l’abolició” de la monarquia, i rebutja explícitament la sentència del TC de l’octubre i “reprova els magistrats” que la van emetre, perquè “ha consagrat un marc d’impunitat absoluta per a la corrupció de la monarquia que va més enllà” de l’anul·lació que va suposar de la comissió d’investigació votada al Parlament.

Pel que fa a la moció de la CUP, s’hi manté el “rebuig a la monarquia borbònica com a institució caduca, profundament antidemocràtica, corrupta i hereva de la dictadura franquista”, i tres crides: a “expulsar” els membres de la casa reial de les institucions, en coordinació amb el món municipal, i a elaborar un informe sobre les vulneracions perpetrades per la judicatura en defensa de la corona, i també un “catàleg de simbologia i nomenclatura urbana monàrquica”, per facilitar-ne la supressió.

Parts ja omeses

Per acció de Muro, ja s’havien omès de la publicació diversos fragments més. D’un cantó, l’incís del punt 4 de la resolució conjunta, que al·ludia a l’intent de blindar una “monarquia delinqüent”, i el punt 5 sencer, que es ratificava en la “voluntat expressada pel poble de Catalunya i aquest Parlament” l’1-O, el 10-O i el 27-O del 2017 en el sentit que “l’únic camí” per superar el règim monàrquic és “constituir efectivament la República Catalana”, i que exhortava la societat civil i les institucions a continuar avançant vers aquest objectiu. Muro també va suprimir el punt 2 de la moció d’ERC, que denunciava que “el rei ha participat concertadament amb la resta de poders de l’Estat en la repressió i laminació de drets del poble català”. Per acabar, també dos passatges de la moció de la CUP: el que constata que la monarquia “ha estat i és un pilar cabdal per a la persecució dels drets del poble català i contra la construcció de la República Catalana”, i la “reprovació de Felip VI i tota la dinastia borbònica per dècades d’impunitat i d’enriquiment il·legítim”, utilitzant les institucions públiques i la figura de cap d’estat i de les forces armades en benefici propi.

Suport a Muro del personal i lletrats d’altres cambres

Després d’haver rebut ja dimecres el suport en una carta a la mesa dels companys lletrats del Parlament, el secretari general de la cambra, Xavier Muro, en va continuar recollint ahir noves mostres, arran que el president Quim Torra demanés el seu cessament. D’entrada, del consell de personal de la cambra, que en una nota difosa als treballadors va defensar l’“objectivitat, integritat, neutralitat, responsabilitat, imparcialitat i confidencialitat” amb què treballen tots els funcionaris del Parlament, i va rebutjar “qualsevol pressió” a la seva tasca. També l’Associació Espanyola de Lletrats de Parlaments (Aelpa), en un comunicat a què es van adherir els lletrats de les Corts Generals, va mostrar el suport a la feina dels de la cambra catalana “en defensa de la legalitat i l’ordre constitucional”, i en concret a Muro, que “ha estat objecte d’atacs infundats que trepitgen la seva autonomia i professionalitat”. El col·lectiu va defensar “la necessària independència i neutralitat” d’aquests treballadors “com a garants del correcte funcionament de la institució” i del compliment de les resolucions dels òrgans jurisdiccionals i del TC.

“El govern s’està quedant sol en la seva deriva autoritària, no respectant la llei i la divisió de poders”, va insistir a Twitter la diputada del PSC Alícia Romero, tot fent-se ressò de la notícia. També els diputats del PP van exigir a les xarxes que cessin les “amenaces” a Muro i li van mostrar un suport que el líder, Alejandro Fernández, va advertir que “serà absolut i amb tots els recursos legals”. “Després que no ploriquegin els que pretenguin violar el nostre ordenament jurídic”, va etzibar.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.