Política

“No volem cap rei”

El Parlament deixa clar que Catalunya “no reconeix” cap monarquia, que titlla de “delinqüent”, es referma en l’1-O i el 27-O i constata el “fracàs” del pacte del 1978

Els independentistes, units en una dura reprimenda a la Casa del Rei

“Catalunya és republicana i, per tant, no reconeix ni vol tenir cap rei.” Aquest és el primer punt de la proposta de resolució conjunta de JxCat, ERC i la CUP que, amb l’oposició de la resta de grups, va aprovar ahir el Parlament a mode de conclusió del debat monogràfic convocat arran de la crisi monàrquica per la fugida del rei emèrit, immers en escàndols de corrupció. La moció, que recorda que ell mateix va jurar el càrrec “d’acord amb la legitimitat política sorgida” del cop d’estat del 18 de juliol del 1936, constata “el fracàs i la crisi definitiva” del pacte constitucional de 1978, i denuncia la “connivència dels poders executiu, legislatiu i judicial” per sostreure la monarquia, que titllen de “delinqüent”, de qualsevol fiscalització o control democràtic, fet que arriba al “moment culminant” amb la fugida consentida de Joan Carles I. Per tot això es ratifiquen, “de conformitat” amb la voluntat expressada l’1-O, el 10-O i el 27-O del 2017, en el convenciment que “l’únic camí per superar aquest règim monàrquic és constituir efectivament la república catalana”, per la qual cosa “exhorta la societat civil i les institucions” a avançar “decididament”.

El ple també va aprovar, amb els seus vots, les mocions que van presentar per separat els tres grups independentistes. Les de la CUP reproven i mostren el rebuig a tota la monarquia com a institució “caduca i hereva de la dictadura franquista”, i reproven també “el conjunt del govern de l’Estat”, i en especial la vicepresidenta Carmen Calvo, per haver col·laborat en la fugida de Joan Carles I. Així mateix, donen suport a tots els represaliats per haver mostrat el rebuig a la monarquia, i insten a elaborar un informe sobre “monarquia i llibertat d’expressió” en un termini de tres mesos, que reculli les vulneracions de drets de la judicatura de l’Estat en defensa de la corona. A més, demanen que s’elabori un “catàleg de simbologia i nomenclatura urbana monàrquica” per facilitar-ne la supressió als ens locals, amb qui també insten a coordinar-se per “expulsar” els membres de la família reial de les “institucions i fundacions compartides”.

La moció d’ERC denuncia que el rei “ha participat concertadament amb la resta de poders de l’Estat en la repressió i laminació de drets del poble català”, interpreta la fugida de l’emèrit “com un indici de culpabilitat i un intent barroer d’esquivar la justícia”, i denuncia “l’escàndol democràtic” que suposa la complicitat del govern espanyol, a qui exigeix explicacions. El text insta a suprimir l’aforament de Joan Carles I, retirar-li la condició d’emèrit i totes les prerrogatives. A més, insta a derogar el delicte d’injúries contra la corona i la llei mordassa, a fiscalitzar els comptes i activitats de la Casa del Rei i garantir el retorn dels diners obtinguts de manera il·lícita. Al Departament d’Interior li demana, a més, que eviti qualsevol “col·laboració activa en dispositius de repressió de manifestants i protestes” amb l’excusa de la protecció de la família reial, després dels fets al monestir de Poblet.

La moció de JxCat, molt dura en la seva redacció i argumentari, redunda en algunes de les peticions anteriors, com que es retiri l’aforament de Joan Carles davant el Suprem, i hi afegeix peculiaritats com instar les institucions catalanes a boicotejar qualsevol acte en què hi sigui present la família reial. També aposten per aclarir els comptes de la monarquia.

El ple també va aprovar les dues propostes de resolució del PSC, que insten a dur a terme diverses iniciatives contra la pandèmia i a investigar les irregularitats fiscals del rei emèrit, però també insten el govern a personar-se en el cas del 3%. Fins i tot se’n va aprovar una de Cs en aquest mateix sentit. Cap de les altres propostes, en canvi, va tirar endavant. La segona dels comuns apostava per fer un referèndum sobre la continuïtat de la monarquia.

LES FRASES

No puc entendre que el govern PSOE i Podem avali la fugida, l’empari, la faciliti o l’encobreixi
Quim Torra
president de la generalitat
Aquest ple és un esperpent... És una cortina de fum davant la seva nefasta gestió sobre la pandèmia
Carlos Carrizosa
president del grup de ciutadans
La monarquia s’enfonsa, però no ho fa sola, perquè el republicanisme estatal ni hi és ni se l’espera
Albert Batet
president del grup de jxcat
Toca reprovar els qui roben, però també els qui els ho han deixat fer, com ara el PSOE o Podem
Sergi Sabrià
president del grup d’erc
L’anterior rei ha de ser objecte de crítica i investigació, però dir que cal canviar de règim és un disbarat
Miquel Iceta
president del grup del psc-units per avançar
No es pot separar la persona de la institució, quan aquesta és hereditària
Jèssica Albiach
presidenta cat. en comú - podem
O bé Podem veu passar aquest afer des de la irrellevància al govern espanyol o bé el consenten
Natàlia Sànchez
diputada de la cup
Cal evitar ressuscitar fantasmes del caïnisme de les dues Espanyes, i no ens ho posen fàcil
Alejandro Fernández
president del grup del pp

La publicació d’alguns punts perilla arran de les maniobres de l’oposició

Els tres grups unionistes van presentar recursos de reconsideració a l’acceptació a tràmit de part de les propostes de resolució dels sobiranistes, però tot i que van fer retardar el ple fins entrada la nit, no va reeixir en l’intent d’aturar el debat i la votació. Cs, el PSC i el PP demanaven el vet per a alguns textos en considerar que contravenen una resolució dictada a principi d’any pel Tribunal Constitucional que afirmava que certes matèries, com la corona, no poden ser objecte de discussió a la cambra. Entre els paràgrafs discutits, n’hi ha un d’una resolució de JxCat que afirma que s’ha consagrat “un marc d’impunitat absoluta per a la corrupció de la monarquia”, o un altre del text conjunt on es qualifica la corona de “delinqüent”. També un altre del text d’ERC que diu que el rei ha participat en la repressió.

En l’apartat de fonaments jurídics de la reconsideració, i en un to marcadament intimidador, Cs recalca que les autoritats del Parlament ja estan “advertides” de “l’eventual responsabilitat penal” que es portin a discussió “totes les iniciatives que han estat prèviament anul·lades pel TC”. Segons va desvelar després en el ple Carlos Carrizosa, cap de l’oposició, el lletrat major va expressar a la mesa algunes “consideracions” sobre la inconstitucionalitat dels punts assenyalats –que es van acabar aprovant tots–, i fins i tot va expressar que no es publicarien al butlletí de sessions. Més enllà de confirmar la desaprovació dels juristes, el president Roger Torrent no va aclarir què acabarà passant. El líder de JxCat Albert Batet ja va expressar el rebuig si es confirma que els funcionaris “unilateralment” decideixen no publicar tot el que ha aprovat la cambra, com és “la seva obligació”, i va instar que s’obrin expedients si això acaba passant. “No forma part d’una democràcia normalitzada”, va denunciar.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.