hong kong
La Xina declara “il·legals” les primàries dels partits prodemocràcia i parla de provocació
Les autoritats xineses van declarar ahir “il·legals” les eleccions primàries celebrades pels partits prodemocràcia de Hong Kong el cap de setmana passat i la presidenta de la ciutat, la proxinesa Carrie Lam, va anunciar una investigació i va dir que el procés contradiu la legislació governamental i podria infringir la llei de seguretat nacional imposada per la Xina, informava ahir el diari britànic The Guardian. La massiva participació en les primàries impulsades pels partits prodemocràcia –600.000 persones, segons els organitzadors– per elegir els seus candidats a les eleccions del Consell Legislatiu –parlament local– del setembre que ve ha estat interpretada pels observadors internacionals com una bufetada a la llei de seguretat, en vigor des del 30 de juny, que introdueix els delictes de “separatisme, subversió, terrorisme i col·lisió amb forces estrangeres” amb l’objectiu de silenciar els opositors.
La Xina va reaccionar iradament a aquesta alta participació. Va qualificar de “provocació greu” les primàries i va advertir que algunes promeses de la campanya poden haver violat la nova llei de seguretat nacional. “És una provocació greu contra el sistema electoral actual”, va afirmar en un comunicat dilluns al vespre l’Oficina d’Enllaç, l’òrgan del govern central xinès a Hong Kong. Aquesta advertència augmenta el risc d’accions judicials contra els partits opositors i els líders del moviment prodemocràcia.
En el comunicat, l’Oficina d’Enllaç insisteix que el fet de fer campanya per agafar el control del Consell Legislatiu constitueix una violació de la nova legislació. “Això podria violar l’article 22 de la llei de seguretat nacional, a més d’altres reglaments electorals locals”, diu la nota.
Aquest article tipifica com a delicte la “subversió del poder estatal”. Prohibeix qualsevol “ingerència i obstrucció greus” contra el govern central xinès i l’executiu local qualsevol acció que els impedeixi l’exercici de les seves funcions normalment. Els partits prodemocràcia esperen que la indignació per part de la població de l’antiga colònia britànica contra el règim xinès els permeti d’obtenir una majoria al parlament local, que sempre ha estat favorable a Pequín. Per aconseguir aquest objectiu, l’oposició va decidir aplegar forces i presentar-se junta a les eleccions de setembre, motiu pel qual va fer un procés de primàries per elegir els seus candidats.