Salut

Confinament endurit per a Lleida i set municipis més

Es prohibeix sortir-ne i es recomana estar-se a casa

Piscines tancades, restauració per emportar i grups de deu com a màxim

“Actuarem on sigui quan la situació epidemiològica ho requereixi”, diu Vergés

Lleida i set municipis més del Baix Segre entren avui en el primer dia d’un nou període de confinament encara més intens. La Generalitat va endurir ahir les mesures de control per evitar que la pandèmia del coronavirus continuï guanyant terreny. Sense aixecar el confinament perimetral del Segrià, s’ha tancat també Lleida ciutat i els pobles “amb una situació epidemiològica més complicada”, segons la consellera de Salut, Alba Vergés. Només en podran sortir els treballadors de serveis essencials i la resta hauran de teletreballar. Es prohibeixen les reunions de més de deu persones i, si bé “no es tracta d’un confinament domiciliari”, es recomana a la població que no en surti si no és per a activitats imprescindibles i amb el grup de convivents.

Entre les mesures aprovades pel Procicat (vegeu el gràfic) també hi ha limitacions per a bars i restaurants, que només podran oferir serveis a domicili o de recollida amb cita prèvia. Es tanquen els centres d’activitats lúdiques, esportives i culturals, però en canvi es mantenen els casals d’estiu i les colònies.

El govern defensa que no va tard en l’aplicació d’aquestes mesures i, en referència a l’augment de casos a Barcelona i l’Hospitalet, anuncia que actuarà “allà on calgui quan la situació epidemiològica ho requereixi”. De fet, tornant al Segrià, Vergés va defensar ahir: “Ens vam avançar tot el que vam poder”, i va assegurar que han aplicat “mesures que han servit moltíssim”.

Tot i això, la consellera va insistir a la població que a partir d’ara haurà de “reduir al màxim els contactes amb les persones” i intentar que les activitats que es facin sigui sempre amb “persones només del grup de convivència habitual, que hauria de ser el més estable possible”. Queden prohibides les trobades de més de deu persones, així com les bodes i els serveis funeraris.

“El màxim de quirúrgic”

Les mesures s’han pres després que els milers de proves realitzades els darrers dies continuaven oferint una incidència creixent de casos a la zona. Segons Salut, el 35% de les PCR que s’han fet la darrera setmana al Segrià donen positiu, mentre que a Catalunya la xifra global està entre el 5 i el 10%. Amb els programes de cribratge a sospitosos, residències i empreses hortofructícoles, la taxa de PCR fetes per cada 100.000 habitants s’ha elevat fins a 91. Aquestes dades han permès fer unes mesures “el màxim de quirúrgiques per minimitzar l’impacte econòmic a la zona”, segons es vantava el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn. Tot i això, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, demana a la Generalitat que el pla de xoc anunciat aquesta setmana per a l’hostaleria i el comerç es concreti i arribin els fons el mes vinent. A més, Pueyo va tornar a demanar “més personal en l’atenció primària i en la investigació epidemiològica”.

La decisió va generar un rebuig a les xarxes socials que es va concretar al vespre en una manifestació d’unes 300 persones al centre de la ciutat. S’hi van sentir crits contra el president Torra i llegir proclames com “Doneu la cara” i “Les vostres mesures maten més que el virus”, segons l’ACN.

Incidència a Guissona

L’augment de positius depassa el Segrià i també ha estat notable a la Segarra. En aquest sentit, l’empresa BonÀrea va admetre ahir que una seixantena de treballadors han donat positiu en les més de 3.000 proves que ha fet. Això suposa un 1,2% de la plantilla, de 5.500 treballadors, dels quals més de 4.000 són a la central a Guissona. BonÀrea assegura que s’han seguit els protocols amb l’aïllament de tots els afectats i dels contactes estrets, així com el seu seguiment i control. “La situació actual és de normalitat amb una taxa d’incidència a la baixa i sense cap brot”, sosté l’empresa.

LES XIFRES

15
dies
és el termini mínim que han fixat les autoritats per a aquestes noves mesures.
155.000
persones
aproximadament viuen en els vuit municipis afectats pel confinament.

Reinfeccions a l’Hospitalet, que dubta de Salut

El repunt de casos a l’entorn metropolità és l’altre punt calent a Catalunya. Dels 816 contagis nous detectats ahir, la meitat són a Barcelona ciutat i l’àrea metropolitana sud. L’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, va tancar ahir les pistes esportives a l’aire lliure per evitar contagis entre el perfil més jove de la població. L’alcaldessa és conscient que les corbes de creixement són cada vegada més pronunciades i vol evitar que la situació es descontroli encara més. Per això, davant les sospites creixents que el contingent de salut per contenir la pandèmia és insuficient, Marín ofereix els treballadors socials municipals per fer tasques de rastreig dels casos i control del confinament. Aquesta mesura, però, és incompatible amb la privacitat de les dades que ha de respectar Salut. Un dels brots identificats a la ciutat és a la residència La Torrassa, on hi ha dos treballadors i vuit residents que han donat positiu. Tots són asimptomàtics, però entre els residents n’hi ha cinc que ja havien donat positiu amb PCR al mes d’abril. Al maig i al juny van donar negatiu i ara s’han reinfectat.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.