El nou curs escolar: Grups estables, sense distància ni mascareta i amb almenys 5.000 docents més
El govern invertirà 370 milions extres i contractarà com a mínim 5.000 professionals
Educació evita concretar les ràtios d’alumnes per aula, que hauran de decidir les escoles
El Govern invertirà 370 milions extres al sistema educatiu el proper curs i contractarà un mínim de 5.000 nous professionals. En concret, 233 milions es destinaran a aquesta contractació, 33 milions a millorar les necessitats educatives i lluitar contra la segregació i 103 milions per iniciar un pla digital. Aragonès, Bargalló i la consellera de Salut, Alba Vergés han comparegut conjuntament per avançar com serà l’inici del curs 2020-2021.
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha garantit que “al setembre tots els centres educatius obriran amb normalitat i amb seguretat”.
. @perearagones assegura que al setembre tots els centres educatius obriran i es reprendrà el curs "amb normalitat", tot i que serà un curs "excepcional"
— El Punt Avui 🎗️ (@elpuntavui) June 29, 2020
#EnTempsRealEPA https://t.co/a5FdS19GRA
I ho faran en , “sempre els mateixos alumnes i dos mestres estables” dins dels quals no caldrà mantenir distàncies ni portar mascareta. Seran les mestres especialistes, vetlladors o altres professionals que entrin de forma puntual a l’aula les que hauran de portar mascareta i mantenir distància. A secundària els professors estables seran cinc per grup estable.
El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha explicat que no establiran ràtios ni límits per aquests grups i el 23 de juliol cada centre haurà de tenir el seu pla d’organització. A partir d’aquí i després de negociar amb els sindicats, Educació concretarà el nombre de professorat de reforç per a cada centre. Els nous docents s’incorporaran a partir de l’1 de setembre.
... @JosepBargallo diu que no establiran un nombre concret per qualificar els grups d'estable de convivència. Ho decidiran els mateixos centres. "Algunes escoles no tindran les ràtios d'alumnes tan elevades com el curs passat" #EnTempsRealEPA https://t.co/a5FdS19GRA
— El Punt Avui 🎗️ (@elpuntavui) June 29, 2020
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha insistit en les mesures d’higiene i distància, sobretot pel que fa als docents i altres professionals del centre en les reunions i contactes que mantinguin fora del grup estable. “Cal reduir riscos en tot moment”, ha remarcat.
. @albaverges avisa que cal mantenir les mesures d'higiene en les trobades de professorat o personal escolar fora dels grups estables. "Cal reduir riscos" en tot moment #EnTempsRealEPA https://t.co/a5FdS19GRA
— El Punt Avui 🎗️ (@elpuntavui) June 29, 2020
De la mateixa manera, Bargalló ha remarcat que fora de l’àmbit docent, quan els alumnes entrin en contacte amb altres infants i joves fora de l’escola en les extraescolars, per exemple, cal que mantinguin les mesures de distància, higiene i mascareta, seguint les recomanacions de Salut, “com fa la resta de la població”.
. @JosepBargallo diu que en allò que no és la part docent, com les extraescolars, s'ha de seguir les mesures que ha de seguir tota la població: "mantenir distància d'1,5 metres, mascareta i higiene de mans" #EnTempsRealEPA https://t.co/a5FdS19GRA
— El Punt Avui 🎗️ (@elpuntavui) June 29, 2020
Positius als centres
Vergés ha explicat que l’organització de grups estables de convivència permetrà que la detecció de casos positius de Covid-19 eviti tancar tota l’escola. Es podrà aïllar el grup estable afectat sense que això afecti la resta de l’escola. Per això és important la detecció precoç de possibles positius.
Espais fora del centre
“Començarem el curs amb normalitat, tots els alumnes al seu centre, de manera presencial cada dia”, ha resumit Bargalló. En aquest sentit, ha afirmat que només “de manera excepcional” alguns centres necessitaran espais fora del centre, un escenari diferent del que es preveia fa uns mesos. Ha assegurat que la presencialitat és “indiscutible” als ensenyaments obligatoris i que en els postobligatoris sí que es poden donar casos en que l’organització sigui diferent, per exemple en determinades FP , on es podrien plantejar torns o fórmules híbrides si el compliment de les mesures necessàries ho requereix.
Pel que fa a les llars d’infants, el conseller ha afirmat que els infants tindran “màxima normalitat” però que el professorat haurà d’extremar les mesures sanitàries. Ha garantit però que també podran començar el curs els infants de zero a un any, que havien quedat fora en la reobertura del juny.
Pla digital
La inversió extra contempla també l’acceleració de la posada en marxa d’un pla de digitalització que s’havia d’aplicar en els propers cinc anys i que es farà en els propers tres. En línies generals, el pla ha de permetre dotar de connectivitat 140.000 alumnes i preparar el sistema per poder treballar de manera digital. Durant el primer trimestre del proper curs es dotarà de connectivitat tots els alumnes a partir de tercer de secundària, batxillerat i Formació Professional.
Bargalló ha explicat que quan el pla acabi, tot l’alumnat i tot el professorat tindrà el dispositiu necessari segons el nivell d’estudis que estigui fent, així com tots els centres estaran en condicions de poder treballar digitalment.
Per últim, hi haurà 33 milions per a lluitar contra la segregació, també les que han aflorat com a conseqüència del confinament, que contemplen un conjunt de mesures que van més enllà de l’horari lectiu i que pretén oferir oportunitats en extraescolars o altres activitats.