Política

La ‘marea verda’ irromp a França

Candidatures ecologistes i progressistes s’imposen a les grans ciutats

L’abstenció bat rècords, en uns comicis ajornats a causa del coronavirus i que suposen una desfeta per al partit de Macron

La marea verda va trencar ahir les muralles de les grans ciutats franceses. Les candidatures ecologistes van irrompre amb força en la segona volta de les municipals. Celebrats tres mesos després de la primera volta a causa del coronavirus, els comicis també es van veure marcats per una abstenció molt elevada (del 59%) i una desfeta electoral del partit del president Emmanuel Macron, que no dirigirà cap de les ciutats de més de 100.000 habitants, un fet inèdit per a una formació presidencial en la història de la Cinquena República.

Lió, Bordeus, Estrasburg, Tours, Besançon, Poitiers... És llarga la llista de les grans ciutats que van triar un alcalde ecologista. Això no només és una excel·lent notícia per a Europa Ecologia Els Verds (EELV), sinó una novetat en el paisatge municipal francès, on fins ara els ecologistes només havien dirigit Grenoble com a única gran ciutat. “Una onada verda emergeix a França”, presumia Eva Sas, portaveu nacional d’EELV.

A més d’una nit triomfant per als verds, la d’ahir també va ser una jornada electoral dolça per a la resta de les forces d’esquerres. L’alcaldessa socialista Anne Hidalgo va imposar-se amb claredat a la capital amb la coalició ecosocialista París En Comú. El Partit Socialista, que ha registrat un fort declivi en els últims anys, també va conservar altres feus històrics, com ara Rennes, Nantes i Lilla.

Tanmateix, un dels fets destacats va ser la victòria –segons els pronòstics a l’hora del tancament del diari– a Marsella de la candidata ecologista i progressista Michèle Rubirola, de 63 anys. Un triomf en una ajustada votació que posa punt final a 25 anys d’alcaldies conservadores a la segona ciutat més poblada del país.

Aquesta victòria va produir-se a través d’una heterogènia coalició municipalista, en què van convergir les diferents sensibilitats de l’esquerra: insubmisos, comunistes, socialistes i ecologistes. Una unió de l’esquerra que sembla una quimera a escala estatal, però que en els comicis locals ha resultat especialment competitiva a les grans ciutats.

Triomf de Philippe

“Que vuit de les deu ciutats més poblades siguin dirigides per l’esquerra suposarà un punt d’inflexió en el final del mandat de Macron. Això ens mostra que el president ha perdut la iniciativa política”, defensava a El Punt Avui Gaston Laval, militant de París en Comú en el districte X de la capital.

Tanmateix, més que un gir de França cap a l’esquerra, els resultats d’ahir ens mostren que l’esquerra no està morta i que resisteix a les grans ciutats. De fet, la majoria de les localitats, sobretot les petites i mitjanes, seran dirigides per alcaldes d’Els Republicans (dreta), que en les municipals precedents el 2014 havien arrasat.

En canvi, La República en Marxa (partit de Macron) va relliscar a les localitats més poblades, on havia obtingut els seus millors resultats en les europees i presidencials del 2017. Després del fracàs que havia suposat la primera volta al març, ahir va confirmar-se l’escassa implantació local del partit del president, creat el 2016. Aquesta desfeta del macronisme es va veure compensada, en part, per la victòria del primer ministre, Édouard Philippe, a Le Havre, on es presentava amb l’etiqueta d’independent. Amb el 59% dels sufragis, el triomf de Philippe va ser més còmode del previst i això dificulta que Macron el pugui destituir, com es rumoreja des de fa mesos, amb la remodelació de l’executiu que anunciarà a principis de juliol.

A més de l’esquerra verda, l’altre triomfador de la jornada electoral va ser l’abstenció. Només el 41% dels francesos es van desplaçar a les urnes, en un dels nivells de participació més baixos de la història de la Cinquena República. En plena crisi sanitària, i un dia abans que es decretés el confinament, la participació ja havia estat solament del 44% en la primera volta del 15 de març.

“La segona volta s’ha vist eclipsada per la crisi sanitària i els candidats pràcticament no han fet ni campanya”, reconeixia Adrien Dufour, de 34 anys, empleat en el sector turístic, després d’haver votat enmig de fortes mesures de distanciament.

LES XIFRES

59
per cent
d’abstenció es va registrar ahir en la segona volta de les eleccions municipals franceses.
8
ciutats
de les 10 més poblades a l’Estat francès tindran un alcalde d’esquerres al capdavant.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.