Societat

Somriures, il·lusió, distància i mascareta en el primer dia de casals d’estiu per a milers d’infants

Gairebé 17.000 nens s’apunten a les activitats de la Fundació Pere Tarrés, la meitat que altres anys

Els somriures i la il·lusió han marcat l’inici dels casals d’estius per a milers de nens aquest dilluns, després que molts portessin tres mesos sense veure molts dels seus amics. Enguany però les mascaretes, la distància i el gel hidroalcohòlic també són protagonistes de les activitats d’estiu. La presa de la temperatura i el rentat de mans han estat el ritual d’inici en un dels casals que organitza la Fundació Pere Tarrés a l’Escola Sant Gregori de Barcelona. Un cop superat, somriures i complicitat, tot respectant les distàncies de seguretat. La Fundació Pere Tarrés té gairebé uns 17.000 infants apuntats a les activitats d’aquest estiu, la meitat que en edicions anteriors.

Tot i les incerteses i els dubtes, finalment els casals d’estiu han donat el tret de sortida aquest dilluns i ho han fet adaptant els protocols facilitats per les autoritats sanitàries. Aquest dilluns una vintena de nens han començat el casal a l’Escola Sant Gregori, tot i que la gran majoria dels que organitza la Pere Tarrés començaran la propera setmana i esperen arribar a la vuitantena de casals.

Els nens s’han organitzat en grups de fins a 10 i, tot i que han entrat amb mascareta, un cop a l’aula se l’han tret ja que les taules s’han organitzat per tal que es compleixi la distància de seguretat. Aquesta distància també regirà en la resta d’activitat, on tampoc cal que portin la mascareta. El rentat de mans ha estat una altra de les rutines d’aquest primer dia.

Els infants però han destacat per sobre de tot les ganes de trobar-se amb els seus amics. Aquest és el cas de la Mariona, del grup de petits, que venia al casal per primer cop per estar amb la seva amiga Chloé “i per conèixer més amics”. “No els he vist, o no els podia abraçar i llavors he vingut aquí per fer més amics”, ha explicat.

L’Emma, d’onze anys, ha reconegut que les noves mesures, especialment la distància, feia que tot fos una mica “estrany” però ha confiat en passar-ho bé. Ella a més finalitza etapa i deixarà l’escola, motiu pel qual el casal serà el seu comiat del centre. “És molt estrany, el fet d’estar a 1,5 metres perquè aquest casal ha estat sempre de jugar en grup i estar junts i aquest any crec que no serà així”, ha reflexionat.

La directora de Programes Educatius i Socials de la Fundació Pere Tarrés, Sònia Recasens, ha explicat que l’organització dels casals d’enguany ha estat “un repte” i que s’ha fet aplicant tots els protocols de seguretat però “sense perdre l’esperit del lleure”. Ha afirmat que és necessari que els nens “visualitzin” les noves normes que regiran a partir d’ara però ha destacat que és molt important que les puguin aprendre en un entorn de lleure i amb els seus iguals.

Arrencada més lenta

Recasens ha constatat que enguany l’arrencada està sent “més lenta” ja que ha reconegut que els pares tenien “incerteses” sobre què fer i fins que es va arribar a la fase 3 molts d’ells no van veure clar apuntar els fills al casal. Això fa que hores d’ara les inscripcions estiguin a la meitat de les 30.000 habituals, tot i que la directora ha assegurat que en els darrers dies ha pujat el ritme.

Actualment, les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés i els 200 centres d’esplai federats del Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC) compten amb més de 16.500 infants i joves inscrits en colònies i casals d’estiu, a més de campaments i rutes.

“Estem notant poc a poc que els pares veuen la importància i la necessitat que els nens es retrobin amb els amics, que reconnectin amb la natura, amb els espais oberts i facin activitats de lleure”, ha explicat. Ha afegit que el fet que s’estigui tornant a la presencialitat a la feina també ha incrementat les necessitats de conciliació de moltes famílies.

Recasens ha incidit que enguany han reforçat el sistema de beques, que no tindrà limitació, perquè no volen que “cap infant quedi fora per un tema econòmic”. Ara per ara han rebut unes 3.000 sol·licituds per rebre algun ajut.

Campanya estiu

Les activitats organitzades per Fundesplai també han donat aquest dilluns el tret de sortida i ho han fet amb el “desig” de superar les 1.300 tandes i els 68.000 participants de la campanya de l’estiu passat. En aquest cas també les cases de colònies i altres equipaments s’han adaptat amb perímetres d’espai segur, controls d’accessos i registre de simptomatologia, separacions als menjadors, límit de llits a les habitacions i els nens disposats per garantir les distàncies i l’adopció de rutines d’higiene personal, entre d’altres.

Fundesplai ha destacat que en les colònies es prioritzaran les activitats a l’aire lliure i ha destacat que durant els darrers mesos els monitors s’han estat formant sobre com adaptar les mesures de seguretat. L’organització també ha posat en marxa una campanya solidària d’ajuts perquè tots els nens puguin anar de colònies o participar de casals. A mitjans de juny, havien rebut 4.228 peticions de beca, cosa que els fa pensar que a finals de l’estiu se n’hauran donat moltes més que l’any passat.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.