Política

La UE deixa la negociació del pla de recuperació per al juliol

Els líders europeus enceten les converses però posterguen l’enfrontament

Brussel·les veu un “consens emergent” entre les capitals, que discrepen sobre el volum i la forma del paquet d’ajudes

Els líders europeus no demostren tenir excessiva pressa per aprovar el pla per rellançar l’economia europea danyada per la Covid-19 deixant les negociacions de pes per al juliol. La Unió Europea va donar ahir el tret de sortida simbòlic a les converses amb una curta reunió telemàtica que no va servir per a res. Des de Brussel·les asseguren que les discussions van en la bona direcció, però encara queda molt camí per recórrer.

Abans de començar la cimera, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, va advertir que el pitjor està per arribar, però els caps d’estat i de govern de la UE es van limitar ahir a intercanviar de manera quasi protocol·lària el que pensen del fons de recuperació d’uns 750.000 milions d’euros que proposa la Comissió Europea. Una reunió transitòria cap a la “negociació real”, en paraules del president del Consell Europeu, Charles Michel.

Abans de l’estiu els socis del club europeu haurien de donar el vistiplau polític al programa de reconstrucció si volen que es posi en marxa el 2021 i que puguin arribar alguns diners avançats a partir del setembre. Tots els estats compren la idea d’aquest fons que injecti diners a les economies més tocades gràcies a l’emissió de deute conjunt.

Ara bé, no estan d’acord ni en el volum, ni en la proporció de transferències i préstecs, ni en la condicionalitat per donar les ajudes. La distribució del fons entre els estats i els sectors econòmics també genera desavinences. És a dir, hi ha molta feina per fer o, com va dir ahir la cancellera Angela Merkel, “els ponts que s’han de construir són grans”.

Per ara ningú s’ha mogut de la seva trinxera. Els quatre frugals –els Països Baixos, Suècia, Àustria i Dinamarca– defensen un pla més reduït basat en préstecs que no sigui a canvi de res. Al seu torn, els països de l’est temen perdre ajudes de cohesió en favor del sud, més tocat per la pandèmia.

El bloc format pels estats del sud com l’espanyol, l’italià o el portuguès pressionen per un fons ampli amb moltes subvencions i sense condicions d’austeritat. L’eix francoalemany també aposta per un programa ambiciós, però serà clau per adaptar el paquet que hi ha sobre la taula al gust de tothom.

Consens emergent

Amb un to optimista Michel va avançar que hi ha un “consens emergent” entre les capitals. Fonts diplomàtiques europees asseguren que “les delegacions estan abaixant el to en les últimes setmanes”. Aquestes mateixes fonts reconeixen que, de cara a la galeria, els líders no poden cedir encara per aconseguir algun guany en les negociacions. “És normal que estiguin fent el joc de ser durs”, assenyalen.

Des de Brussel·les preveuen convocar al juliol la primera cimera presencial des de l’inici de la pandèmia per poder avançar en les converses amb vista a tancar un acord abans de marxar de vacances. Un pacte que governs com el de Pedro Sánchez necessiten ràpidament per poder impulsar les seves polítiques de recuperació amb les ajudes europees.

“Com més temps perdem, més profunda serà la recessió”, va avisar. Menys pressa tenen en països com els Països Baixos, que no en depenen tant per sortir de la crisi. “El contingut és la clau, no la velocitat”, va advertir el primer ministre holandès, Mark Rutte.

LA FRASE

Els ponts que s’han de construir són grans
Angela Merkel
cancellera alemanya

Tanquen dues fàbriques càrnies al Regne Unit

Dues grans fàbriques de carn van tancar ahir temporalment a Anglaterra i Gal·les després d’haver constatat que diversos dels seus treballadors havien donat positiu per Covid-19.

L’OMS considera factible una vacuna per al 2021

L’OMS considera factible que el 2021 estiguin disponibles milions de dosis de vacunes contra la Covid-19. Actualment hi ha unes 300 vacunes i assajos i tres estan a prop de començar la fase final.

El Iemen rep 43 tones de material sanitari

Un carregament de 43 tones de material sanitari, inclosos tests i material de protecció contra el coronavirus, va arribar ahir al Iemen enmig de la falta de recursos per fer front a la pandèmia.

Pequín continua en estat d’alerta pel nou brot

Pequín manté l’estat d’alerta i continua fent proves de Covid-19 a la població després de sumar centenars de casos positius arran del nou brot detectat la setmana passada.

El País Basc i Cantàbria reobren la frontera

El lehendakari, Iñigo Urkullu, i el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, van escenificar ahir la fi de l’estat d’alarma entre els seus territoris amb un acte a la localitat fronterera de Kobaron.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.