Economia

Un miler de clíniques dentals presenten un ERTO a Catalunya per la covid-19

El Col·legi Oficial d’Odontòlegs lamenta les dificultats per tenir material EPI i reclama posar fi a negocis “low cost”

Un miler de clíniques dentals han presentat un ERTO durant l’estat d’alarma, una xifra que representa una tercera part de les 3.000 que hi ha a Catalunya.

El principal problema ha estat la falta de material de protecció (EPI), una mancança que ja van detectar un mes abans de la crisi i que ha obligat a molts negocis a abaixar la persiana malgrat ser servei essencial, segons ha explicat el Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC).

Lamenten no haver tingut accés als tests per als treballadors, malgrat estar molt exposats a la malalta pel tipus de feina. També reclamen normes més estrictes per acabar amb els negocis low cost que “enganyen” pacients i denuncien falta de voluntat política.

Les clíniques dentals catalanes estan intentant recuperar l’activitat a mesura que avança la desescalada. Des del 12 de maig que ja s’han aixecat les restriccions de tractaments que limitaven l’activitat a les urgències i continuen amb els protocols de seguretat que els han obligat a espaiar més les visites i intensificar les desinfeccions dels espais.

Segons el president del Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), Antoni Gómez, l’adaptació a la covid-19 s’ha centrat sobretot en la gestió de les visites i en reforçar la seguretat amb “més capes” de material, com ara mascaretes i pantalles, perquè els protocols que tenien abans ja eren molt estrictes.

Disposar dels Equips de Protecció Individual (EPI) ha estat la principal dificultat que han tingut durant la covid-19 malgrat ser servei essencial. Des del col·legi creuen que les administracions no han fet prou per garantir el seu proveïment malgrat haver-los advertit un mes abans de les dificultats que hi havia per trobar-ne.

“El desembre, quan esclata la crisi a la Xina, ja vam començar a notar que el material ja no estava tant disponible i que estava més limitat”, remarca el seu president. A finals de febrer van traslladar aquesta preocupació al departament de Salut.

Precisament la falta d’EPI va portar a moltes clíniques haver de tancar. I encara avui moltes de les que han presentat un ERTO (es calcula que un miler de les 3.000 que hi ha a Catalunya) estan lluitant per “aixecar” el negoci.

Des del col·legi admeten que la crisi econòmica dificultarà encara més la recuperació i que alguns acabaran amb un ERTO per causes productives i, en el pitjor dels casos, una suspensió de pagaments o un ERO.

A tall d’exemple, explica que en una situació de bonança econòmica només la meitat dels catalans van al dentista de forma periòdica i que cal avançar molt en els hàbits i la prevenció bucodental.

“Molta gent diu que és car però surt molt més car no anar-hi” perquè pot derivar amb problemes més greus de salut i alguns fins i tot irreversibles com el càncer oral, segons Gómez.

La falta de tests

Com a professionals del sector privat que estan altament exposats a la malaltia pel tipus de feina que fan i la durada dels tractaments, lamenten que les administracions no els hagin facilitat els tests per garantir la seguretat dels treballadors com sí s’ha fet a la sanitat pública. Segons una enquesta feta als col·legiats, només l’1,5% del total de participants se l’havien fet.

Des de fa un mes treballen conjuntament amb els col·legi de metges i farmacèutics per disposar de tests a preus assumibles i a través d’un sol canal per evitar que els professionals hagin d’espavilar-se pel seu compte. Són conscients que fer-se el test no dona plenes garanties però si informació epidemiològica i més seguretat a l’hora de treballar.

Des del col·legi creuen que s’han seguit bé els protocols i la prova és que els casos més greus han estat quatre professionals que han acabat ingressats a l’UCI durant unes setmanes i que s’estan recuperant. “S’han evitat xifres alarmants com a Itàlia on el 10% dels sanitaris morts eren dentistes”, destaca Gómez.

Posar fi als negocis ‘low cost’ amb voluntat política

El col·legi també reclama amb urgència que es canviïn les “regles del joc” i voluntat política per posar fi als negocis low cost on els pacients són mers clients i s’utilitzen “reclams” i publicitats enganyoses per aconseguir més beneficis.

Per Gómez, cal restringir la titularitat de les clíniques als odontòlegs (actualment la llei permet tenir una clínica dental sense ser un professional del sector) i la publicitat de marques que ofereixen tractaments “regalats” i “reclams” que després han resultat ser una enganyifa o que han comportat importants estafes amb milers de clients afectats per la interrupció sobtada d’una activitat, amb tractaments incomplets i crèdits que es continuen cobrant. Ja hi ha hagut casos com iDental que han acabat als jutjats.

Són models de negoci que, segons Gómez, “exploten els professionals”, deixen el pacient “desprotegit” i des del col·legi es viu amb “impotència” perquè no són competència seva. Una situació que es va repetint amb els anys i que venen denunciant però que no s’ha “canviat res”, segons Gómez, per la “falta de voluntat política que mira cap a un altre costat”.

Actualment estan molt pendents de Dentix, una empresa amb clíniques a tot l’Estat que amb l’estat d’alarma va presentar un ERTO i va interrompre l’activitat deixant milers de clients afectats. Abans de la crisi sanitària va tenir dificultats econòmiques i va demanar una suspensió voluntària de pagaments.

“Si obre de nou com diuen que passarà a partir de dilluns vinent no hi haurà més problemes però mantindrem que no és un model ideal”, remarca Gómez.

Des del col·legi han rebut un centenar de queixes de pacients i estan amb converses amb la Conselleria de Salut i l’Agència Catalana de Consum per seguir de prop el cas.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.