Política

Un nou portal recopila tota la informació sobre el judici al procés

Coincidint amb el primer any, International Trial Watch recull en un exhaustiu web tota la documentació i les valoracions

El cost s’ha pagat amb donatius privats

Pràcticament tota la documentació relativa al judici a l’1-O que demà farà un any que va finalitzar al Tribunal Suprem està àmpliament i ordenadament recollida des d’ahir a internationaltrialwatch.org , el completíssim web que ha posat en marxa ITW com a corol·lari dels seus treballs d’observació i anàlisi de la causa, sentència inclosa. “Creiem que és un document d’un immens valor, segur que tindrà molt interès per a tothom que en els pròxims anys –per exemple quan sentenciï el TC o el procediment arribi al Tribunal Europeu de Drets Humans– vulgui informar-se sobre què va succeir i com es va fer l’observació”, descrivia ahir un dels impulsors, Xavier Muñoz, en la presentació que se’n va fer a les xarxes.

International Trial Watch, creada ad hoc per mitja dotzena d’entitats catalanes de la justícia i els drets humans a fi de seguir el judici polític, va reunir fins a 61 observadors nacionals i internacionals que van anar a les 52 sessions que es van fer, i a partir d’aquí ja van emetre tres informes molt crítics: un sobre el decurs del judici, un altre sobre la sentència, que van subscriure 29 entitats i més de 600 juristes de tot el món, i un tercer, anomenat Ombra, que va ser presentat com a part en l’examen del cas que va fer la Comissió de Drets Humans de l’ONU.

Ara, ITW ha recollit i endreçat al seu portal un exhaustiu catàleg amb la documentació legal bàsica de tot el procediment (resolucions, escrits d’acusació i defensa, qüestions prèvies, sentència...), analítiques de les sessions diàries i relatories setmanals, reaccions al procediment i a la sentència o una cronologia del procés. Així mateix, el web dona accés als vídeos de les vistes i a totes les declaracions, escrites, de les desenes d’acusats, testimonis i perits, classificades per grups, amb l’ajut també d’un motor de cerca. El portal, que restarà actiu “una bona temporada”, es completa amb perfils dels observadors i les seves entitats, i un resum dels ingressos i despeses d’ITW, que pugen a uns 168.395 euros finançats exclusivament amb donacions particulars. “És segurament l’observació internacional d’un judici més important que s’hagi fet mai”, cloïa Muñoz.

LA XIFRA

61
observadors
va reclutar ITW, dels quals una desena són de l’Estat, de l’àmbit dels drets humans i d’una vintena de països.

L’entitat insisteix en un grapat de drets vulnerats

Aprofitant la presentació, ITW va muntar un petit col·loqui en línia en què es va insistir en la conclusió que el de l’1-O va ser un judici polític que va vulnerar multitud de drets fonamentals. La catedràtica de dret constitucional Mercè Barceló, del Col·lectiu Praga, denunciava que el procediment “marca un abans i un després que afecta els fonaments de l’estat de dret a l’Estat espanyol”, ja que tant el Suprem com el TC van “canviar la doctrina ad hoc” en un grapat d’aspectes, com ara la presó preventiva, el dret a un jutge imparcial, les ingerències judicials en una tramitació parlamentària o la falta de respecte a drets com ara els de manifestació i reunió, en el cas dels Jordis. Igualment, recordava que la sentència no prova enlloc “que s’hagués produït res” del que conforma el delicte de sedició; és a dir, un alçament tumultuari. L’activista italià Claudio Paterniti, de l’associació Antígone pels drets humans, també assenyalava sospites d’irregularitats en l’elecció dels jutges del Suprem, el paper de Vox, l’abús de la presó preventiva o el desacatament als ens internacionals que s’han pronunciat, i veia igualment una “desproporció” en les penes.

L’advocat Robert Sabata, de l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans, hi afegia altres denúncies, com ara que el tribunal es va negar a reconèixer la presència d’observadors a la sala, o que el TC està actuant de “tap” amb intencionalitat política perquè el cas perdi força quan arribi a instàncies internacionals. “El web és un document històric que es podrà consultar durant anys, i que mai hem vist en cap observació”, ressaltava també Sabata, que creu que els dona la raó en la denúncia de la politització de la justícia. “Dona continuïtat a la feina d’observació i prova que ha existit un judici polític”, sentencia.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.