Es completa la reobertura d’escoles amb poc alumnat
L’entrada de tot Catalunya a la fase 2 va motivar que obrissin ahir 1.413 centres públics i 566 de concertats
Els protocols de distanciament no animen gaires famílies a portar-hi els infants
Totes les escoles i els instituts de Catalunya ja han reobert per donar atenció presencial després que Barcelona i àrea metropolitana i Lleida entressin ahir en la fase 2 del pla de desescalada. Ahir van reobrir 1.413 centres públics d’educació infantil, primària i secundària, el que representa un 60% de tot Catalunya, i 566 centres concertats, un 80% del total, mentre que la resta ho van fer la setmana passada. Només dues escoles no van obrir, segons el Departament d’Educació: la Salvador Vinyals de Terrassa, on es va trobar un eixam d’abelles, i l’Espiga de Lleida, que no va ser netejada i desinfectada a temps.
Els centres han reobert per atendre els alumnes d’infantil els progenitors dels quals no poden conciliar família i feina; els que acaben etapa i obtenen titulació i els casos d’alumnes de primària que necessitin una tutoria presencial. L’assistència és voluntària, ja no hi haurà activitat lectiva perquè el curs continuarà de manera telemàtica fins al final, el 19 de juny. Les escoles “no obren ara de manera simbòlica” perquè ho fan “per a tots els alumnes que acaben etapa i també per a tutories i acompanyament personalitzat”, i en l’etapa d’infantil “per conciliació”, va afirmar ahir el director general de Centres Públics, Josep González Cambray. “Hem posat al davant els drets dels infants i el dret a l’educació”, va defensar.
El fet és que el pla de reobertura ha estat molt criticat per sindicats i docents –el sindicat Ustec-STEs l’ha denunciat al TSJC– i l’assistència ha estat molt baixa, gairebé testimonial en alguns casos. Moltes famílies valoren que no val la pena que els nens tornin a l’escola quan falten tan pocs dies perquè acabi el curs i en les condicions que s’han establert. Així ho explicava Anna Llargués, que ha demanat continuar teletreballant perquè en les circumstàncies actuals no vol deixar el seu fill Sergi a l’aula de P5. “Ell no vol anar a l’escola a aprendre sinó a veure les mestres i els amics, i si ha d’estar a la taula amb les seves coses i les mestres no li poden fer una abraçada no val la pena. I em sembla ridícul que el meu fill amb sis anys pugui tornar a l’escola i la meva filla amb nou anys no. Què hauria de fer, deixar-la sola a casa?”. Laura Palomo no se sent segura per la possibilitat d’un contagi i prefereix manetenir els bons hàbits que creu que la Lucía, de quatre anys, ha après amb les classes a distància. “Unes dies se la quedaran els meus pares, que no són població de risc, i uns altres el meu marit, que s’ha agafat uns dies de vacances”, deia.
L’escola Edumar, a Castelldefels, va rebre només nens d’infantil amb un estricte protocol. “N’han vingut quatre de P3, quatre de P4 i dos de P5. Han entrat per la pista esportiva, han deixat tot el que duien en una caixa personalitzada i han entrat a classe amb esclops de goma després de rentar-se les mans. Dins de classe cadascú tenia el seu material netejat amb alcohol, però el que realment volien era córrer pel pati”, explicava la directora, Tana Tarapiella. “Hem aconseguit mantenir la distància, però s’ha fet estrany. Però pensem que l’escola s’ha d’obrir per oferir normalitat als infants, que han de perdre la por”, deia. Avui hi assistirà l’alumnat de sisè en dos grups de 12, i s’ha habilitat la sala i el gimnàs per fer una dinàmica emocional i una videotrucada amb exalumnes. Les trobades de dues hores setmanals els serviran per acomiadar-se de l’escola.
També van tomar a classe l’Aday i el Dani, alumnes de segon de batxillerat de l’IES Josep Lluís Sert de Castelldefels. “En entrar ens hem rentat les mans amb gel i hem estat uns deu alumnes per aula, a distància uns dels altres. Les assignatures s’han dividit i cadascú s’ha apuntat a la que li interessava. Hem vingut per resoldre dubtes, ja que tenim la selectivitat d’aquí a un mes. I ens ha anat molt bé”, explicaven a la sortida de l’institut.
LES FRASES
Reobren només un 30% de les escoles bressol privades
Només un 30% de les escoles bressol privades de Catalunya van reobrir ahir les portes, mentre que les 101 municipals de Barcelona ho faran dilluns vinent. Les patronals del sector privat van alertar ahir que ho estan fent assumint un greu perjudici econòmic i que la crisi ha motivat que al voltant d’un 10% dels centres hagin tancat definitivament, cosa que provocarà la pèrdua de 2.500 places i de 1.200 llocs de treball. Per aquest motiu reclamen ajudes de l’administració.
L’Associació Catalana de Llars d’Infants, l’Associació de Llars d’Infants de Catalunya i la Coordinadora d’Escoles Bressol de Catalunya van assegurar ahir que les llars d’infants que han obert ho han fet “per responsabilitat amb les famílies, els infants i la societat”, però van advertir que la majoria no han pogut obrir perquè no disposen de prou recursos econòmics després de gairebé tres mesos sense ingressos. Les mesures de seguretat dictades per la Generalitat han obligat a una readaptació dels espais que, en molts casos, “requereix d’una inversió econòmica que les llars d’infants no estan en condicions d’assumir”, segons les associacions. Les patronals van valorar bé l’augment de la ràtio a deu infants per aula a partir de la fase 3 però van reclamar saber quina serà la ràtio definitiva per poder planificar el curs vinent i les plantilles.
Les escoles bressol municipals de Barcelona obriran el 15 de juny per a les famílies que han de treballar de manera presencial. Segons el consistori, es reobriran després que el govern reconegués, amb la modificació del pla de reobertura, la dificultat de mantenir la distància física. Es recomanen els grups estables i prioritzar activitats amb pocs materials i a l’aire lliure.