Economia

Més aturats al maig per l’augment en els serveis

Dels 15.000 nous aturats mensuals, 13.000 treballaven en aquest sector

Prop de 60.000 treballadors van deixar enrere l’ERTO i van tornar a treballar

Hi ha 483.149 persones sense feina

L’atur va continuar creixent a Catalunya durant el mes de maig, de manera més intensa que en el conjunt de l’Estat espanyol, pel desconfinament més lent i la falta d’activació d’alguns sectors, com ara l’hoteler, segons els experts. De fet, el sector serveis recollia la majoria de nous aturats, segons les dades publicades ahir pel servei d’ocupació espanyol (SEPE). Així, el mes de maig hi havia a Catalunya 483.149 persones sense feina, un 3,28% més que el mes d’abril (15.339 persones més) i un 30,20% més que un any abans (112.058 persones més). Altres zones de l’Estat amb més creixement de persones a l’atur van ser Madrid (14.336) i les Illes Canàries (6.093), que concentren la majoria dels 26.573 aturats de l’Estat espanyol.

Per sectors, l’atur ha pujat en els serveis (3,9% i 13.476 aturats més); la indústria (2,2% i 1.113 aturats més), i en el capítol de persones sense ocupació anterior (6% i 1.527 aturats més), i ha baixat en l’agricultura (-1,1% i 95 aturats menys); i la construcció (-1,8% i 682 aturats menys). Interanualment, l’increment més fort de l’atur es dona també en els serveis (35,8%), la construcció (25,3%), la indústria (21,8%) i, finament, en l’agricultura (14,8%).

Per demarcacions, l’atur registrat ha pujat en totes, però és significatiu l’increment a la demarcació de Girona. D’un any a un altre, el nombre d’aturats ha crescut un 38,8% i, en l’últim mes, un 152%. A Barcelona creix l’atur un 4,1% mensual i un 28,8% interanual; a Lleida, un 0,1% mensual i un 25,5% interanual. Finalment, a Tarragona l’atur creix un 1% mensual i un 34,7% interanual.

Tot i això, el nombre de persones afiliades a la Seguretat Social ha pujat en 4.622 persones (0,14%), cosa que implica que ara hi ha 3.314.569 persones afiliades a Catalunya. En termes interanuals, hi ha hagut un descens de 165.278 persones, el que significa una baixada del 4,52%.

El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, va assegurar ahir: “Estem començant a albirar una recuperació de llocs de treball amb les noves fases de desconfinament”. Alhora, reconeixia que “el desconfinament a Catalunya ha estat més lent” que en altres llocs amb menys densitat de població treballadora i que, en el cas de l’economia catalana, “hi ha un impacte molt important en l’àmbit del turisme i l’hostaleria que en altres territoris no es produeix amb la mateixa intensitat”.

La UGT alertava de la preocupant “situació dels col·lectius, les llars i les famílies més vulnerables, que estan patint les conseqüències de l’estat d’alarma i la pandèmia de manera més greu, i que no tenen eines ni recursos per fer-hi front”, i avisava també de “la situació de milers de treballadors que encara no han percebut les prestacions vinculades als seus ERTO”. Des de CCOO es demanava que s’activessin “mesures urgents que s’han d’articular en el marc del pla de protecció social i de reactivació econòmica” per a tots els treballadors aturats i aquells que encara no han cobrat la prestació. Amb tot, el SEPE va informar ahir que ha reconegut i abonat més de 965.334 prestacions a Catalunya des de l’inici de la crisi de la Covid-19, de les quals 751.578 corresponen a expedients de regulació d’ocupació temporal (ERTO). A l’Estat n’ha reconegut 5,2 milions i 3,74 milions corresponen als ERTO per força major. Segons el servei d’ocupació, un 98,5% de les sol·licituds rebudes ja han estat reconegudes i queden pendents les noves o les que tenen errors.

Per la seva banda, les patronals Foment del Treball i Fepime insistien en la necessitat de prorrogar els ERTO “en les condicions actuals més enllà del 30 de juny”, segons deia per “salvaguardar els llocs de treball”.

LA FRASE

Comencem a albirar una recuperació de llocs de treball amb les noves fases de desconfinament
Josep Ginesta
secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies

LA XIFRA

965.334
prestacions
s’han reconegut a Catalunya, segons el SEPE, que diu que només en un 1,5% dels casos hi ha errors.

Protesta i negociació a Nissan

Centenars de treballadors de Nissan i d’empreses auxiliars van empaperar amb dibuixos i cartells el concessionari de la marca Renault d’Esplugues de Llobregat, en una nova acció de protesta pel tancament de les plantes catalanes. Els treballadors volen d’aquesta manera forçar també Renault a treballar per un pla industrial de futur per als centres catalans.

De fet, els sindicats reclamen a l’actual president de Renault Espanya i de l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (Anfac), José Vicente de los Mozos, “que no se’n renti les mans”, ja que la companyia francesa gestiona la zona d’Europa dins de l’aliança amb Nissan. De los Mozos és un “vell” conegut a les plantes catalanes de Nissan, ja que entre els anys 2003 i 2009 va ocupar càrrecs de direcció, i va arribar fins a la vicepresidència de Nissan a l’Estat espanyol.

Ahir, els treballadors van portar la protesta fins a la carretera B-23, que van tallar durant alguns minuts a l’altura de Sant Joan Despí i en direcció a Barcelona.

D’altra banda, ahir es va fer la primera reunió entre agents socials i les administracions implicades en el futur dels treballadors de Nissan, en un àmbit local (ajuntaments de Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca inclosos), català i espanyol, amb l’objectiu de mantenir la producció industrial. La trobada va servir per manifestar el compromís de treballar de manera conjunta i “reforçar la unitat d’acció en les pròximes setmanes, amb l’objectiu d’instar l’empresa japonesa a complir la seva responsabilitat social amb el territori que l’ha acollit durant 40 anys”.

L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, va confirmar a aquest diari la bona sintonia per trobar una “estratègia compartida i conjunta” de tots nivells “per revertir la decisió de Nissan”. Entre altres punts, els membres de la mesa van acordar demanar una “interlocució directa” amb el Japó, tot defugint intermediaris, i van “reiterar la viabilitat de les plantes”, alhora que van insistir a “mantenir l’activitat de Nissan i els seus proveïdors”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.