Economia

Els primers serveis a dins

Els restaurants de Girona tornen a oferir servei interior per primer cop d’ençà dos mesos i mig

Alguns locals que s’havien esperat i no havien obert en la fase 1 ahir van fer el pas aprofitant l’entrada en vigor de la fase 2

Primers clients entaulats a l’interior de bars i restaurants, amb cambrers prenent comanda i servint. Feia dos mesos i mig que no ho vèiem. A Girona ahir al migdia aquesta imatge símbol de l’entrada en la fase 2 del desconfinament no era fàcil de trobar, el dia no s’hi prestava; un dia estrany, mig festiu, amb moltes persianes abaixades, més semblant a un diumenge qualsevol de fora de temporada. A més, posats a celebrar l’entrada en la fase 2 hi havia la competència d’un possible primer bany a la platja i tot plegat feia que a l’hora del vermut es veiés poc moviment a la capital.

Però les imatges hi van ser. Clients que demanàvem explicitament “menjar a dins”. “Són clients habituals, coneixen el local, especialment famílies amb nens, estan més còmodes a dins i són ells els que han demanat entrar”, explica l’Adrianna, l’encarregada del Dolce Vita, a la plaça de la Independència. Aquí van obrir divendres, només amb la terrassa. S’han suprimit taules, com les que hi havia vora la zona de pas, s’han intercalat les que queden per respectar les distàncies. Comença el servei; això sí, amb només 7 treballadors d’una plantilla que abans era de 22 persones.

A la mateixa plaça, una mica més enllà, el local de tapes Xivarri ahir obria les portes i també posava a disposició les taules interiors amb la imatge de postal sobre les cases de l’Onyar. “Tot i que tenim terrassa hem esperat a obrir en la fase 2; teníem un ERTO, hi havia incertesa i hem volgut esperar que l’ampliació de la terrassa i les normatives siguin més clares, però avui tot el personal torna a la feina”, diu en Xavier, el responsable del local. En aquest cas ha calgut reinventar el concepte de barqueta: els clients no van a servir-se, com feien abans, a la barra. “Hem fet una carta de barquetes, una cosa mai vista, i les servim. Cal adaptar-se i sobretot donar confiança al client”, insisteix en Xavier, tot explicant que amb menys clients i més despeses els números no quadren, però ara mateix això no és el més important.

Ahir, les taules de les terrasses de la plaça continuaven tenint, però, més protagonisme. “Fa bo i, mentre hi hagi espai a fora, hi estan més bé, però estem preparats per atendre gent a dins, al final de la tarda les coses s’animaran”, explica la Núria, del König, un local que ja fa més dies que és obert. Per als que no tenen terrassa les coses no són tan fàcils, com en el cas de l’Udon, al carrer Santa Clara. També van obrir ahir. “Hem demanat a l’Ajuntament que ens deixi posar alguna taula a fora, per ara encara no en tenim, però hem volgut obrir per fer el pas”, diu la Rosanna, la propietària. Tenen alguna reserva per al vespre. “Els clients vindran, però el que cal és que es reactivi tot el circuit, proveïdors, plataformes de menjar per repartir a domicili; si no, ens quedarem a mitges”, adverteix.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.