Cinema
RAIMON MASLLORENS
PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS DE PRODUCTORS AUDIOVISUALS PROA
“Estem davant d’una crisi molt forta, però serà curta”
“Amb els 17 milions per a la producció, és el primer any que tindrem una certa normalitat”
“En el món la situació no havia estat millor, a través de les plataformes s’està consumint més que mai i han de contractar molt”
Raimon Masllorens, president de la federació de productors audiovisuals de Catalunya Proa, comenta l’escenari que s’obre per al sector quan pateix de ple encara els efectes de la crisi del coronavirus. Parla, però, amb l’optimisme relatiu que generen els nous ajuts aprovats fa poc per l’Institut Català d’Empreses Culturals (ICEC), dependent de Cultura de la Generalitat, i el gran consum audiovisual, que genera una gran forta demanda de produccions.
L’audiovisual està en un sotrac o en una crisi com la del 2008, que va durar anys?
Parlant només d’audiovisual, crec que estem davant d’una crisi molt forta però d’una crisi que serà molt curta. Dependrà de cada empresa. El model estava canviant a marxes forçades i la Covid-19 el canviarà del tot. Qui vulgui pujar en aquest tren hi podrà pujar, i qui no, patirà molt. Parlo d’altres tipus de produccions i demanda. El producte petit ho tindrà més complicat. S’ha de pensar en global, el mercat vol productes globals.
Quina valoració fa dels nous ajuts a l’audiovisual anunciats per l’ICEC el 22 de maig?
Nosaltres estem contents, perquè es va tombar la taxa [als operadors de telefonia] quan estava pujant una mica tot plegat. Tot i així, vull recordar que amb la taxa no vam arribar al pressupost de l’ICEC per a l’audiovisual dels anys 2008, 2009 i 2010. Dit això, després que tombessin la taxa el 2017, hem patit molt. Aquest és el primer any que, amb els 17 milions que van a parar a les diverses línies de producció, tindrem una certa normalitat. Estem contents també perquè ho hem treballat molt, juntament amb l’ICEC, i per la relació que tenim amb ells i la feina que fan. Fins i tot en els pitjors anys hem sentit que estan al nostre costat.
L’altre gran repte de l’audiovisual és la televisió pública, heu dit, no?
Sí, ara hem d’aconseguir que la televisió pública tingui els mateixos diners que havia tingut en altres moments per a producció, perquè els últims anys estan sent molt durs, per a nosaltres i per a ells. Aquí l’únic culpable és el govern, que té la televisió deixada de la mà de Déu.
En el seu moment es va dir que la taxa audiovisual s’havia de sumar a la inversió de la Generalitat. No es parlava de 18 o 20 milions d’euros, sinó del doble. Encara és una aspiració?
Sí, per a nosaltres és molt important tornar a pensar en la taxa, que va ser tombada pel Tribunal Constitucional d’una manera totalment injusta, política i arbitrària. Estem parlant amb la consellera Vilallonga i amb Miquel Curanta [director de l’ICEC] per mirar la manera de trobar una taxa similar. Estem en un moment a dalt de tot: durant la pandèmia l’audiovisual s’ha consumit més que mai. I qui més se’n beneficia són les plataformes de streaming, que, a més, arriben per internet. Per tant, té tot el sentit del món que hi hagi una taxa que beneficiï també la producció local per utilitzar aquestes autopistes de distribució de continguts. Estem parlant de quantitats irrisòries que, en canvi, per a nosaltres són molt importants. Aquest és el primer objectiu. I després hem de recordar quant n’és d’important la cultura, i per tant hem d’intentar ampliar aquests 17 milions.
Hi ha un problema de falta de demanda, com ha plantejat algú del sector?
No hi havia hagut mai tanta demanda. Conec la situació de moltes empreses, depèn amb qui parlis. Si et fixes només en TV3, la situació és dolenta, està sense diners de contractació des de fa molt temps, en aquests moments té el consell caducat i falta d’objectius i de dotació econòmica. Per a un director de TV3 ha de ser un infern ser allà. Però en el món la situació mai havia estat millor. A les plataformes s’està consumint més que mai, ho sé perquè he parlat amb més d’una. Han de contractar molt perquè han buidat la nevera i necessiten estrenar coses. La gent devora continguts, això és inqüestionable. Han d’omplir la nevera i ho estan fent, estan contractant.
Related news
Leave a comment
Sign in.
Sign in if you are already a verified reader.
I want to become verified reader.
To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.