Política

La Xina amenaça amb l’exèrcit la protesta de Hong Kong

Avui es preveuen grans mobilitzacions contra la imposició de la llei de seguretat

Pequín mobilitza 10.000 soldats

El moviment prodemocràtic de Hong Kong ha convocat per avui noves propostes contra la polèmica llei de seguretat nacional, que ahir va rebre el suport de l’òrgan de decisió de l’Assemblea Nacional Popular Xinesa i que ha de ser aprovada demà pel ple, fet que ha revifat les protestes al carrer del moviment prodemocràtic.

Mentre la cap del govern de la ciutat autònoma, Carrie Lam, va defensar ahir que la llei “no debilitarà l’alt grau d’autonomia de la ciutat” i “no es xafaran els drets i llibertats dels residents”, l’exèrcit xinès ha mobilitzat 10.000 soldats per “salvaguardar” la sobirania xinesa sobre la ciutat. L’amenaça de Pequín, feta ahir en una entrevista a la televisió estatal xinesa pel comandant Chen Daoxiang, es produeix després que diumenge tornessin als carrers de la ciutat financera milers de ciutadans en protesta per la llei. La policia els va dispersar durament, amb gasos lacrimògens, i va detenir a 190 manifestants.

Pequín afirma que la llei té com a objectiu prohibir “qualsevol acte de traïció, secessió, sedició o subversió” contra el govern xinès, a més del “robatori de secrets d’estat i l’organització d’activitats a Hong Kong per part d’organitzacions polítiques estrangeres”. En un comunicat, un portaveu de l’oficina del govern xinès a Hong Kong va condemnar ahir enèrgicament les protestes de diumenge: “Els manifestants van participar en reunions il·legals i actes violents, i alguns fins i tot van demanar obertament la independència de Hong Kong”. Les protestes van ser les més multitudinàries des del gener –quan van quedar tallades per la Covid-19–, i les d’avui també s’espera que tinguin un ampli seguiment. Això, tot i la por a la forta repressió per part de les autoritats xineses. El moviment també ha creat una plataforma que ha convocat una gran marxa l’1 de juliol.

Els activistes consideren que l’aprovació definitiva de la llei demà tindrà greus conseqüències per a l’autonomia de l’excolònia britànica, regida des de fa 23 anys –quan la Gran Bretanya va cedir-ne la sobirania a la Xina– pel model “un país, dos sistemes” que en preserva un règim de llibertats diferenciat i més ampli que al continent. I permetrà també reprimir legalment la dissidència. “Pequín acaba de posar el darrer clau en el taüt de l’autonomia de Hong Kong. La promesa d’un país, dos sistemes està morta”, adverteix l’activista prodemocràcia Joshua Wong, a The Washington Post. Avui, en les protestes es vol encerclar el Parlament local mentre s’hi debat una norma de protecció de l’himne xinès. L’edifici està acordonat i es preveu que s’hi despleguin 3.000 policies.

LES FRASES

Sempre que la gent s’ha preocupat per la llibertat d’expressió hem demostrat que la defensem
Carrie Lam
CAP DEL GOVERN DE HONG KONG
Tenim la determinació, confiança i capacitat per protegir la seguretat nacional
Chen Daoxiang
COMANDANT DE L’EXÈRCIT XINÈS A HONG KONG
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.