Les sales no es rendeixen
El Jamboree començarà a fer dijous concerts amb trenta persones de públic
A Girona, el Sunset engega una campanya de suport i, al Poble Nou, Rocksound realitzarà actuacions per ser transmeses en ‘streaming’
Tot i que no està gens clar, encara, quan podran recobrar l’activitat amb normalitat, les sales de concerts de Catalunya no es resignen a quedar de braços plegats. El Jamboree, històric local de la plaça Reial que, enguany, hauria d’estar celebrant el 60è aniversari amb tota mena d’activitats, va anunciar ahir que dijous reobrirà portes amb un concert en dues actuacions de la banda del soulman Clarence Bekker, tot un clàssic de la sala, i un altre, dissabte, a càrrec de la jove cantant de hip-hop Kween Cortés, tot agafant-se al permís que s’inclou en la fase 1 de fer espectacles culturals en espais tancats sempre que no se superi un terç de la capacitat i no siguin per a més de 30 persones. “Tot el que ens deixin fer, ho farem”, explicava ahir Joan Mas, responsable del Mas i Mas, empresa de la qual també depenen dues altres sales de Ciutat Vella: Tarantos i Moog. “No hi guanyarem res i els músics hi guanyaran molt poc, però tant ells com jo tenim ganes de fer-ho i crec que ho hem de fer. Mai en els vint-i-set anys que fa que gestionem el Jamboree havíem deixat de fer concerts.” En la reobertura del Jamboree, però, no hi haurà servei de bar (“no entenc per què et pots prendre una cervesa a la terrassa d’un bar i a nosaltres, en canvi, no ens deixen servir-ne”, lamenta Mas), les entrades es podran adquirir només en línia i l’ús de mascareta serà obligatori. Mas, d’altra banda, preveu fer més concerts a partir del juny i preveu, també, i malgrat l’absència de turistes, reobrir el Tarantos, el tablao més antic de la ciutat. “Potser serà la manera que la gent de Barcelona, i no els estrangers, el descobreixin!”, exclamava.
Hi ha més sales amb idees, però. El Rocksound, petit local del carrer Almogàvers, en paral·lel a una campanya de venda de samarretes commemoratives del seu dotzè aniversari, vol emetre concerts de bandes locals en streaming tots els divendres i dissabtes de juny, en el marc d’un experiment similar al que, aquest cap de setmana passat, ha impulsat, a Badalona, la Sala Estraperlo. I a Girona, mentrestant, el Sunset Jazz Club ha posat en marxa una campanya de suport que ofereix, a tothom que vulgui donar suport a l’espai en aquests temps de Covid-19, reserves prioritàries als concerts que, en un futur, s’hi facin i servei gratuït de guardaroba, entre d’altres beneficis.
Ahir, la Plataforma de Sales de Concerts (PSDC), que representa totes les associacions territorials de sales de concerts privades de l’Estat, va expressar en un comunicat la seva preocupació per les mesures del Ministeri de Cultura i Esport, que s’han adoptat “sense consensuar” amb el sector, la qual cosa, segons denuncien, posa en risc la “supervivència” de moltes de les sales. “Entre les coses que més necessita la gent per superar la pandèmia és sortir, socialitzar-se i ballar”, assegurava Mas, que no té gens clar quan podrà reobrir el Jamboree en la seva condició no pas de cava de jazz sinó de discoteca. “Anar a ballar o a escoltar música en directe és, ara, una qüestió de salut mental”, defensa.
Un festival de ‘punk’, en línia des de Badalona
La Sala Estraperlo, a Badalona, va convertir-se dissabte en la primera sala del país en tornar a fer concerts, tot i que sense públic i amb la possibilitat de gaudir-los per via del streaming, cosa que van fer 55.000 usuaris a través de 63 perfils de Facebook. Els concerts, amb una realització de qualitat en directe i so professional, van ser protagonitzats per tres grups catalans de punk –Crim, La Inquisición i Deadyard– i s’emmarcaven en el festival Fem d’Aquí Streaming Edition, que viurà una segona edició el 6 de juny vinent a la sala Jimmy Jazz de Vitòria, al País Basc. La Sala Estraperlo valorava ahir el gran èxit de la iniciativa i es planteja oferir aquest servei a tots els promotors i bandes que vulguin repetir aquest format. Els organitzadors van complir tots els protocols de seguretat, com ara l’ús de màscares pels treballadors i càtering amb racions individuals.