Societat

TURISME

El turisme ha pres consciència que no es pot desenvolupar al marge de la sostenibilitat

“Aquest virus que ningú sap gaire bé d’on ve ha posat en relleu la fragilitat del sistema i que la natura no la podem controlar. Això ens ha posat sobre la taula que hem de reflexionar més sobre com hem de cuidar l’ecosistema, i no com fèiem fins ara, que semblava que nosaltres podíem i ho dominàvem tot”, manté Marian Muro, directora general de Turisme de Barcelona. Assegura aquesta experta amb una llarga experiència en el món del turisme que la gent “ha vist que cal no ser tan agressiu amb la natura” i que quan viatgi “intentarà buscar mitjans de transport més sostenibles cap a les grans ciutats i moure’s per les urbs amb mitjans de transport públics o alternatius, la bicicleta o el patinet, per exemple”. En aquest sentit, creu que la crisi del coronavirus fa que es pugui pensar ja en un futur “cada vegada més respectuós amb el medi ambient”.

Muro opina que aquesta crisi ja està fent que hi hagi un canvi de concepte pel que fa al turisme. Per començar, diu, es repensaran les destinacions. Com a experta en el turisme a la capital catalana, Marian Muro diu que les ciutats hauran de tenir molt presents els objectius de les Nacions Unides quant a sostenibilitat i fiscalitat. “Barcelona ha de ser sostenible però el client que ens visita també. El client que ens visiti haurà de ser respectuós amb els nostres costums, la nostra forma de ser, l’ecosistema, la neteja..., amb la nostra destinació”, sosté.

En aquest punt coincideix el professor Joan Miquel Gomis, de la UOC, que ho deixa molt clar: “En un moment en què ara es replanteja el rol de la globalització amb processos de relocalització de sectors bàsics, el turisme ha de reubicar-se en el marc d’economies diversificades, en un entorn en què els turistes han de passar a considerar-se, més que mai, com a residents temporals, amb drets però també obligacions, que comparteixen la mateixa idea de destinació turística, entesa com a espai territorial vital, amb els residents habituals.”

Gomis creu que la reactivació del turisme després d’aquesta paràlisi “es planteja com un reinici programat amb instruccions renovades per a un nou escenari en què s’acceleren debats existents en la fase pre-Covid, tots relacionats amb la sostenibilitat”. Diu aquest professor de la UOC que entre els debats que ara s’enfocaran amb una perspectiva hi ha el flygskam (la “vergonya de volar” com a dilema ètic) o la massificació turística. “Una visió optimista ens presenta aquest reinici com una oportunitat per definir el paper multiplicador del turisme per desenvolupar altres sectors econòmics en un món, però, de recursos finits”, diu. I hi afegeix: “Les solucions, en un nou marc de governança, han de venir per la via de la innovació i la creativitat amb l’impuls de la tecnologia, en un moment en què oferta i demanda, gestió pública i privada han prioritzat la reflexió sobre el que és essencial, un replantejament que pot tenir efectes sobre l’escala de valors de persones i institucions.”

Barcelona ha de ser sostenible però el client que ens visita també
Marian Muro
Directora General de Turisme de Barcelona
Els turistes han de passar a considerar-se com a residents temporals, amb drets i deures
Joan Miquel Gomis
professor dels estudis d’economia i empresa de la uoc
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.