Societat

ATENCIÓ MÈDICA

Més finançament, empoderament, integració de serveis sanitaris i telemedicina

L’atenció mèdica, sempre ben valorada a nivell teòric però poc finançada a la pràctica, ha estat en l’ull de l’huracà arran de la crisi de la Covid-19. Els seus professionals l’han superat amb nota i n’han sortit clarament reforçats. No només pel que fa a l’ego, sinó també a un reconeixement social clarament positiu que ara metges i infermeres volen canalitzar cap a una transformació i millora del sistema de salut.

El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) està enllestint un informe sobre com reorganitzar l’atenció mèdica a partir de les lliçons apreses gràcies al coronavirus, que malgrat l’elevada xifra de morts i l’enorme pressió patida pel personal sanitari, també ha deixat un seguit de lliçons positives. En els pròxims dies, les indicacions es faran arribar al Departament de Salut i al Ministeri de Sanitat perquè reorganitzin el sistema a partir del punt de vista dels clínics, que donen valor a la seva capacitat gestora.

“Ens hem reinventat, el nivell de col·laboració entre centres, especialitats i serveis assistencials ha estat molt important. Els clínics han transformat els centres i han mostrat una coordinació extraordinària”, reivindica Jaume Padrós, president del COMB. Segons el seu parer, l’atenció primària s’ha fet mereixedora de més autonomia i capacitat de diagnòstic. Els metges també confien que a partir d’ara se’ls concedirà la vella reivindicació de rebaixar la burocràcia, “una càrrega no assistencial que no aporta valor”.

Tot plegat implicarà també una millora del finançament al sector, un dels més castigats del continent. “Amb els recursos actuals no es pot passar. Cal refundar els pilars del sistema sanitari amb què ens vam dotar als vuitanta i adaptar-lo a les necessitats de la població del segle XXI”, diu Padrós.

Aquest nou model sanitari inclourà la integració i coordinació de l’atenció sanitària amb la social. La crisi a les residències ha posat de manifest aquesta necessitat i el govern ja hi treballa, de manera que els experts ho donen per fet.

La presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona, Paola Galbany, coincideix amb Padrós que la reorganització del sistema sanitari i l’augment de la despesa pública en aquest camp seran un fet. També dona per fet que la telemedicina, aplicada d’urgència durant la crisi, ja no desapareixerà i facilitarà l’atenció. A més, en relació a les infermeres, destaca que el col·lectiu hi ha guanyat molt. “Hi ha hagut un canvi en la relació entre i amb les infermeres. Som més fortes davant l’adversitat i tenim més relació amb altres professionals. Hem guanyat protagonisme, la societat ha entès millor el nostre treball i hem fet una atenció holística. Esperem ser als llocs on es prenen decisions”, explica Galbany.

El coronavirus ens ha fet prendre consciència de la importància de la salut individual i col·lectiva
Paola Galbany
Presidenta del Col·legi d’Infermeres de Barcelona
S’ha posat en evidència que la classe política s’ha de prendre seriosament la sanitat
Jaume Padrós
President del Col·legi de Metges de Barcelona
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.