Economia

L’economia dels EUA encara ha d’anar més a la baixa

El Departament del Tresor projecta que les dades a curt termini continuaran sent dolentes i insta a reobrir com més aviat millor per evitar un “mal permanent”

La Fed, preparada per a més accions si fos necessari

Fa un parell de dies, el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, negava que la situació econòmica actual als Estats Units seria recordada com una segona Gran Depressió. No obstant això, la salut de la primera potència mundial continua delicada, amb previsions que les dades a curt termini es mantinguin a la baixa: tant pel que fa al PIB com a l’atur.

La solució que està empenyent el govern de Donald Trump és accelerar tant com sigui possible la reobertura econòmica del país. Gairebé tots els estats han flexibilitzat els confinaments i els comerços tornen a obrir, però encara queden barreres. El secretari del Tresor, Steve Mnuchin, va advertir ahir davant un comitè del Senat que si el tancament s’estén indefinidament, “hi ha el risc de mal permanent” en l’economia nord-americana, amb menys marge per a una recuperació que retorni el país ràpidament als nivells anteriors a la pandèmia com desitja la Casa Blanca.

Mnuchin, acusat per diversos senadors de no tenir encara els programes per distribuir les partides milionàries d’impuls econòmic aprovades al Congrés i que va confessar que el govern està disposat a acceptar no recuperar alguns dels préstecs que està repartint, va trobar en el president de la Fed un aliat en l’advertència sobre el possible trauma a llarg termini que podria viure l’economia nord-americana si la situació actual continua.

Powell fa dies que va dient que no hi ha precedents en la caiguda econòmica que s’està vivint, i ahir va confessar que és “molt difícil” saber què passarà en el futur i si les accions que s’han aplicat tindran l’efecte desitjat. Especialment en sectors com ara la restauració, l’oci i el transport, en què el contacte humà és part fonamental i només la confiança del consumidor els podrà fer reflotar.

Per si fos necessari, el màxim responsable de la Reserva Federal va assegurar que està “compromès a utilitzar totes les eines per donar suport a l’economia”.

D’altra banda, el govern continua presentant mesures i propostes perquè l’impacte del coronavirus en l’economia sigui el mínim possible. El president Trump va anunciar ahir un programa d’impuls agrícola que destinarà 16.000 milions de dòlars en subvencions directes als grangers del país per reparar les pèrdues per la pandèmia, i 3.000 milions més per garantir la cadena de subministrament alimentari en uns Estats Units que comencen a viure l’escassetat de productes a les lleixes dels supermercats.

LA XIFRA

14,7
per cent
era la taxa d’atur als EUA l’abril passat per l’onada massiva d’acomiadaments a causa de la Covid-19.

Avís del Banc Mundial

El Banc Mundial (BM) va advertir ahir que la crisi podria dur 60 milions de persones a l’extrema pobresa arreu del planeta i centenars de milions més a perdre l’ocupació, atesa l’aguda contracció econòmica que es preveu el 2020. Segons els càlculs de la institució, l’economia global es podria enfonsar prop d’un 5% aquest any. D’altra banda, el Fòrum Econòmic Mundial recomana aprofitar la pandèmia, la crisi financera i els estímuls econòmics que vindran no per reconstruir sistemes, sinó per modelar una economia més verda i centrada en les persones. Un estudi presentat ahir, basat en l’opinió de 350 experts en riscos, preveu que augmentin les dificultats econòmiques i el descontentament social si els líders polítics i les empreses no es posen a treballar immediatament per pal·liar les conseqüències de la pandèmia.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.