Els caus dels ‘freakies’
BONA AFLUÈNCIA ·
Els aficionats al còmic van poder entrar a les botigues especialitzades, on controlaven l’aforament
Decau en el primer dia la venda d’objectes derivats de la historieta per l’absència de públic turístic
L’autèntic aficionat al còmic, que ha fet de les llibreries especialitzades el seu espai de referència, ho ha tingut magre aquests mesos. Algunes botigues han mantingut el servei de venda online, però d’altres fa poc que l’han reactivat, i la setmana passada, quan encara s’estava en fase zero, els lectors només van poder, de manera presencial, recollir les comandes. A partir d’ahir, van poder entrar a les principals llibreries especialitzades de Barcelona, això sí, amb guants i mascareta, i de manera controlada. En alguns establiments no es podrà tocar el gènere, com és el cas d’Universal. “El nostre públic és apassionat dels còmics, també com a objecte. Quan en compren, els agrada ensumar-los, tocar-los i gairebé acaronar-los. Per això ara preferim que ens indiquin el que volen i nosaltres els ho facilitarem”, diu Ferran Velasco, responsable de l’establiment, que ara ha obert nou espai a la ronda de Sant Pau.
El mateix fenomen s’han trobat Norma Comics, Continuarà i Antifaz: per molta venda online que es faci, el vincle amb la llibreria és gairebé personal. “Molts dels nostres clients ens han fet encàrrecs que no han recollit fins ara, i fins i tot s’ha donat el cas que ens han enviat quantitats com a bestreta dels còmics que comprarien en un futur”, explica Velasco.
Segons explica el responsable de Norma Editorial, Óscar Valiente, els problemes de la seva botiga han vingut per la superfície. “Durant tots aquests dies, no sabíem si podríem obrir, perquè tenim més de 400 metres quadrats de botiga. Finalment s’ha autoritzat a utilitzar-ne només 400 del total i així els nostres clients hi podran entrar.” Això sí, se’ls exigirà l’ús de mascareta i se’ls facilitarà gel i guants en entrar. Pel que fa al contacte amb el paper, Valiente diu: “Hi entraran protegits i, a més, no veig per què hauria de ser més transmissor un còmic que un bric de llet.” De moment, hi podran entrar alhora un màxim de 30 persones entre les dues plantes. “Vam calcular el perímetre de seguretat i ens sortia que hi cabien 60 compradors, però nosaltres l’hem reduït a la meitat”, indica.
Albert Mestres, de Continuarà, ja ha detectat una tendència que marcarà el futur immediat. “La nostra botiga és de còmics de tota mena, amb dues plantes, però també tenim força material de marxandatge, i, com que estem situats a Via Laietana, tenim habitualment públic turístic, que ha desaparegut totalment i comprava força.” També tancaran al migdia, cosa que no feien precisament pels turistes. I avançaran l’hora de tancament de les nou del vespre a dos quarts de nou. “No hi ha l’ambient que hi havia abans, amb els bars oberts.” També comenta l’afectació que suposa la falta de públic turístic Carmen Valls, d’Antifaz, al barri de Gràcia. “Som dins l’àrea d’influència del Park Güell.”
El paper imprès té un índex de transmissió nul
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el risc de transmissió de la Covid-19 a través de superfícies de paper és gairebé inexistent, per la qual cosa el paper imprès de diaris, revistes i llibres té un índex de contagi gairebé nul. Així doncs, fullejar una revista tant en un espai públic com a la llar no comporta cap perill. El fet de tractar-se de superfícies poroses, l’efecte de la tinta i el procés d’impressió reforcen encara més la innocuïtat del paper en aquest sentit. No obstant això, les llibreries de còmics han pres mesures. A Universal no deixaran tocar els llibres i en vendran només per indicació del client. D’altres, com ara Norma Comics i Antifaz, facilitaran guants i gel desinfectant a l’entrada. “No impedirem que fullegin els còmics, perquè forma part del ritual de l’aficionat; el que sí que farem és estar atents i que siguin operacions ràpides i que no impedeixin conservar la distància de seguretat”, assenyala Carmen Valls, d’Antifaz.