Barcelona inicia la fase 0,5 amb comerços sense cita prèvia i esglésies a un terç
Illa avala el pas a la fase 1 de Girona, Lleida, la Catalunya Central, l’Alt Penedès i el Garraf, però suspèn el del Baix Montseny
Madrid fa ‘casus belli’ de no fer el salt
El sistema de fases traçat per Pedro Sánchez amb fases de la 0 a la 3 obre una nova escletxa dilluns amb el debut de Barcelona –i Madrid– en la intermèdia fase 0,5, que no és ni la 0 ni la 1. Si bé el cafè o la cervesa a la terrassa són la icona de la fase 1, això no es veurà a Barcelona i a la regió metropolitana –les terrasses continuaran proscrites–, però sí que reobriran els comerços i establiments de menys de 400 metres quadrats per atendre clients sense cita prèvia, els llocs de culte amb un terç de la seva capacitat i les vetlles podran tenir fins a deu assistents i no tres com fins ara. En un nou examen divendres al vespre, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va avalar el salt a la fase 1 de Girona, Lleida, la Catalunya Central, l’Alt Penedès i el Garraf però va suspendre el del Baix Montseny, que tot i això tindrà menys restriccions com Barcelona.
El nou mapa de fases impulsa a la fase 1 el gruix del territori català i deixa en la fase 0,5 –o fase 0 amb flexibilitzacions– només l’àrea de Barcelona, tota la comunitat de Madrid i zones de Castella i Lleó. Si bé Illa va esbossar les mesures de relaxació a Barcelona, no serà fins avui que el BOE les detalli. El guió és que aquesta sigui l’última setmana en què Barcelona i el Baix Montseny no entrin a la fase 1, perquè Simón preveu que tothom hi entri el 25 de maig malgrat sostenir que l’ideal és que cada fase duri 15 dies. En el terreny semàntic, Illa es va resistir ahir a comprar el terme de fase 0,5 i va preferir en tot moment parlar de “fase 0 amb algunes vetats”.
Copiar Torra per a Madrid
El govern de Sánchez avança amb peus de plom amb Barcelona i Madrid per no alimentar recels en el pont aeri, fins al punt que Illa va utilitzar la proposta que li enviava la Generalitat per copiar-la i oferir-la com a oferta de consolació a la regió de Madrid, on la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, va fer casus belli de no saltar a la fase 1. “El govern no deixa que Madrid passi de fase i continuarà paralitzada. No hi ha explicació tècnica. Estem preparats. S’arruïnen els nostres comerços i cada setmana perdem uns 18.000 llocs de treball”, denunciava Ayuso. I això que el doctor Simón no amaga el pes de l’economia: “Els aspectes econòmics no els valorem a Sanitat, però per descomptat que tenen un pes important en una epidèmia com aquesta.”
Última pròrroga i amb ERC
“Podria ser l’última pròrroga de l’estat d’alarma.” Amb aquesta confessió, Carolina Darias, ministra de Política Territorial, es va sumar ahir a l’esforç de convenciment als grups parlamentaris –i en particular a ERC– perquè no li neguin el suport al Congrés quan la pròrroga de l’estat d’alarma, que venç el 25 de maig, es voti dimecres que ve.
Si bé ERC ha reactivat els equips negociadors de la investidura amb el PSOE i colla Sánchez imposant una codecisió i la convocatòria de la mesa entre governs, ahir el vicepresident, Pere Aragonès, advertia que veu “molt verd” un acord. Per ERC no és tant un problema de si la pròrroga dura 15 dies o un mes –Ciutadans s’oposa als 30 dies–, sinó que exigeix “fixar l’horitzó” concret de quan acaba.