La Sala Barcelona reduirà el buit musical d’aquest estiu
Es destinen 300.000 euros a projectes artístics
S’impulsa la Sala Barcelona per mantenir concerts a l’aire lliure
Es confirmen els cartells al Grec, a la Mercè i al Barcelona Districte Cultural
Davant la desaparició de la majoria de festivals musicals d’estiu a Barcelona i la complexitat per programar en sales tancades, s’obre l’espai Sala Barcelona (dos escenaris al Fòrum i un tercer a l’anella olímpica), que l’Ajuntament cedirà equipat perquè promotors i grups musicals puguin actuar-hi, a mesura que ho permetin les fases de desescalada. També en l’àmbit musical, s’obrirà un concurs públic per transformar l’espai de concerts de la Sala Barts en una casa de la música que integri altres objectius, com ara la música comunitària i processos de recerca.La nova Casa de la Música estaria en funcionament a finals del 2021.
Ahir al vespre, l’empresa que gestiona la sala des de fa set anys, The Project, lamentava la incertesa que afegia aquest anunci i advertia de la manca de sales de concerts a la ciutat: “Creiem que avui [ahir] no és el moment d’afegir més angoixa al sector, tan tocat, ni de generar inseguretat als treballadors de l’empresa”.
L’Institut de Cultura de Barcelona destinarà quatre milions en les 21 accions proposades entre el 18 de març i ahir.El comissionat de Cultura de Barcelona, Joan Subirats, concloïa la presentació de les noves mesures que s’aplicaran dient: “La cultura forma part del nucli dur de la recuperació d’aquesta pandèmia.” De les novetats d’ahir, destaquen els 300.000 euros que es destinaran en una subvenció extraordinària a projectes artístics i els 200.000 que es donaran per habilitar espais culturals (llibreries, museus, cinemes i galeries) a les demandes de les autoritats sanitàries. La partida anual del Consorci de Teatres de Barcelona, adreçat a reformes d’equipaments, enguany, se centrarà també a aquesta finalitat per a sales d’arts en directe. També es vol reconvertir la sala Tiquet Rambla en una Oficina Ciutadana de Cultura, que se cedirà a entitats culturals per a presentacions i sales de reunions.
Subirats va confirmar que el Grec tindrà una cinquantena de produccions locals i una trentena més entre les internacionals i les de produccions privades. El festival (el director Cesc Casadesús el presentarà a principis de juny) se centrarà en Montjuïc. Confien a entrar fins a 800 persones a l’Amfiteatre, un espai en el qual en caben fins a 2.400. El Grec tindrà un costat digital i una tercera etapa que servirà per veure produccions que es van quedar sense explotar els mesos de març i abril i que es reprogramaran a partir de la tardor. Les festes de la Mercè, com les festes majors populars de Gràcia o de Sants, es podran continuar fent, confia Subirats, respectant les mesures sanitàries. Per donar més suport a la creació local, s’expandeix el programa Barcelona Districte Cultural a una trentena de centre cívics la tardor vinent.I l’Estat?
Subirats confia a rebre la partida de 25 milions d’euros estatals en concepte de bicapitalitat cultural, un acord que van signar Pedro Sanchez i Ada Colau en la visita del president del govern espanyol a Barcelona. També esperen notícies de rebaixes de l’IVA de les entrades culturals al 0%. Ahir, els representants sindicals van enviar una carta al ministeri per queixar-se de la limitació de termini imposada per Hisenda per acollir-se a l’atur de la intermitència dels artistes
El comissionat admet que la conversa amb la Generalitat és més fluïda que amb l’Estat. El Departament de Cultura acaba d’afegir vuit milions d’euros més als 31 (deu dels quals per a crèdits a l’ICF) de fa un mes per a afrontar la crisi provocada per la Covid-19.