Política

Asens vol destinar una part de l’impost a les grans fortunes a la sanitat i assolir una inversió del 7% del PIB

El líder dels comuns a Madrid reclama un “gran pacte d’estat” que permeti blindar el sistema públic i prohibeixi les retallades

El portaveu dels comuns a Madrid, Jaume Asens, ha reclamat un gran pacte d’estat per a la sanitat pública en què s’acordi destinar la recaptació d’un impost a les grans fortunes a la inversió sanitària, que creu que hauria de ser del 7% del PIB de l’Estat espanyol.

En un vídeo enviat als mitjans de comunicació, Asens demana un “compromís polític” per a blindar el sistema de salut públic i millorar el salari i les condicions laborals dels treballadors, a més de prohibir les retallades.

El líder dels comuns al Congrés recorda que cal “un mínim d’inversió als pressupostos” i que destinar un 7% del PIB a salut “s’aproparia a l’esforç que fan la majoria de països europeus” i “permetria convertir els aplaudiments en polítiques públiques”.

En Comú Podem creu que cal que “les grans fortunes contribueixin a sostenir qui ho passa pitjor”, i per això “una part del que es recapti d’aquest impost hauria de servir per finançar el sistema de salut públic”.

Asens també ha destacat que els estats que van aplicar retallades durant l’anterior crisi econòmica són els que ara tenen un sistema sanitari i social que està “pitjor” per afrontar aquesta situació derivada del coronavirus.

Per Asens s’ha de fer en cooperació amb les comunitats autònomes que tenen competències en sanitat: “S’hauria d’avançar en cogovernança”, ha dit.

Daltra banda, “davant la voluntat de la dreta de convertir la Comissió per a la Reconstrucció, al Congrés, en un xou mediàtic, ens comprometem a fer d’aquest espai la caixa de ressonància del consens social que ja existeix als balcons”, ha conclòs.

Unides Podem plantejarà un impost a les grans fortunes en el marc de la Comissió de Reconstrucció a la cambra baixa, una taxa a patrimonis de més d’un milió d’euros que permetria recaptar més de 10.000 milions d’euros, al voltant de l’1% del PIB espanyol.

La ministra de Treball, sobre un impost a les grans fortunes: “Cal avançar cap a una política fiscal justa”

Yolanda Díaz assegura que Sánchez decidirà si demana una pròrroga d’un mes després de parlar amb tots els partits
ACN

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, assegura que cal “avançar cap a una política fiscal justa” i que “hi ha un debat pendent al país relacionat amb la distància fiscal que tenim amb Europa”. En una entrevista a Telecinco i en relació a la creació d’un impost a les grans fortunes que Unides Podem Plantejarà, ha dit que aquest tema està sobre la taula a molts països “arran de la caiguda d’ingressos”. “Crec que l’important és el manteniment del programa de govern: s’han de poder baixar els impostos a les classes treballadores i que els que més tinguin més puguin aportar”, ha dit. Malgrat això, ha afegit que Unides Podem té un programa propi però que es deuen a “l’acord de govern”.

Sobre la possible pròrroga de l’estat d’alarma durant un mes, Díaz ha dit que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, està parlant amb “tothom” i que prendrà una decisió quan ho hagi abordat amb tots els dirigents polítics.

La ministra ha insistit que no hi ha “cap altra eina” per “pautar certs comportaments i restringir els moviments”. “Els països han utilitzat diversos mecanismes, nosaltres hem optat per comparèixer cada 15 dies en seu parlamentària per rendir comptes”, ha afegit.

D’altra banda i sobre els acords amb Cs, Díaz ha assegurat que la política ha de buscar acords. “Crec que la política ha de ser això, el que no té cap sentit i a vegades sento llàstima, és que mesures que són molt eficaces no anessin acompanyades del principal grup de l’oposició”, ha dit.

La ministra també ha celebrat l’acord per prorrogar els ERTO i la seva flexibilització i ha assegurat que aquesta setmana es reconeixerà la prestació a les 300.000 persones pendents del mes d’abril.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.