Política

El govern espanyol recupera el suport d’ERC per tirar endavant el decret de Justícia

El ministre de Justícia defensa la necessitat d’aquest pla de xoc per evitar el col·lapse de l’administració judicial

El Congrés avala també el decret que flexibilitza el pagament d’impostos, rebaixa l’IVA sanitari i prorroga el teletreball

El ple del Congrés dels Diputats ha validat aquest dimecres el reial decret del ministeri de Justícia de mesures organitzatives i processals per afrontar el retorn a l’activitat i evitar el “col·lapse” per la pandèmia de Covid-19. El text m, que ha rebut moltes crítiques de l’oposició, ha tirat endavant amb el suport d’ERC i el PNB.

El govern espanyol ha recuperat el suport d’Esquerra després del vot en contra dels republicans a la quarta pròrroga de l’estat d’alarma la setmana passada. En canvi, Cs, que va permetre amb el seu vot l’ampliació de la mesura extraordinària, ha votat en contra juntament amb el PP, Vox, JxCat i la CUP.

El decret ha rebut 178 vots a favor, 161 en contra i 10 abstencions. Un total de 346 diputats han donat suport a què la iniciativa es tramiti com a projecte de llei perquè els grups puguin incloure esmenes, tal com han reclamat els republicans catalans i els nacionalistes bascos.

El text estableix que els judicis seran preferentment telemàtics fins a tres mesos després de l’estat d’alarma, habilita part del mes d’agost i agilitza processos relacionats amb el coronavirus.

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha augurat que la litigiositat tindrà un “notable increment”. En concret, preveu que amb la represa de l’activitat la jurisdicció social augmentarà un 31% els nous assumptes el 2020 i un 140% el 2021. La civil ho farà entre un 30 i un 145% en un any amb un increment del 180% dels assumptes pendents i la contenciosa administrativa tindrà entre un 35 i un 125% de nous assumptes. Pel que fa als concursos de creditors, preveu un augment del 246% el 2020 i del 619% el 2021. Estima que l’any que ve arribaran als 50.000 quan el 2019 se’n van presentar 7.000.

És per això que ha defensat la necessitat d’aprovar el decret amb el pla de xoc dissenyat pel govern espanyol per evitar el “col·lapse” de la justícia. Campo ha assegurat que es tracta d’un “pas crucial per reactivar-la” i ha avisat que no convalidar-lo tindria “conseqüències dramàtiques”.

El titular de Justícia ha apel·lat a la responsabilitat dels grups parlamentaris i, especialment, d’aquells que tenen “responsabilitat de gestió” a les administracions autonòmiques. En aquest sentit, ha recordat que , ja que ha remarcat que són mesures “consensuades” amb tots els consellers de justícia, també els de PP i Cs. “Demano que estiguin a l’altura”, ha dit a aquests partits.

Sobre una de les mesures més criticades, l’habilitació de part de l’agost, Campo ha argumentat que altres sectors no s’han aturat i que la justícia no es pot permetre estar un mes sense activitat.

Aval al decret de mesures econòmiques i laborals

El Congrés dels Diputats ha avalat també aquest dimecres el real decret de mesures urgents de suport a l’economia i l’ocupació, que inclou la pròrroga del teletreball.

El decret 15/2020 del 21 d’abril flexibilitza el pagament d’impostos per injectar 1.100 milions d’euros en liquiditat a les empreses, determina que el teletreball seguirà sent “preferent” dos mesos més i rebaixa l’IVA de llibres i revistes digitals i de material sanitari, entre d’altres.

El text ha tirat endavant amb 201 vots a favor. El govern espanyol ha aconseguit el vot favorable al text d’ERC, Cs, JxCat i el PNB, encara que aquests grups han criticat que les mesures arriben amb “retard” i “es queden curtes”. El PP s’ha abstingut per evidenciar el seu “desacord” amb la forma de legislar de l’exectutiu. També ho ha fet EH Bildu. En canvi, hi han votat en contra la CUP i Vox, que portarà el decret al Tribunal Constitucional. El decret es tramitarà com a projecte de llei.

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha defensat que aquest text “és un nou pas” per “salvar llocs de treball i empreses” i evitar que la crisi del coronavirus “deixi cicatrius permanents”. Calviño ha afirmat que és “imprescindible” que se segueixin aprovant aquestes mesures enfocades a fer que la “recuperació arribi més ràpid i més forta quan comenci a remetre la crisi sanitària”.

En l’àmbit empresarial, el decret permet que els autònoms puguin tributar per estimació directa perquè el pagament de la quota s’ajusti als ingressos reals; facilita la renegociació o ajornament dels pagaments de negocis, especialment els que siguin propietat de grans tenidors o empreses públiques, i permet l’ús de la fiança per complementar possibles acords entre arrendadors i arrendataris. També inclou una reducció del pagament fraccionat de l’IVA i l’IRPF de les empreses perquè es puguin descomptar a cada trimestre els dies de l’estat d’alarma.

El decret conté altres mesures tributàries: una rebaixa al 4% de l’IVA de llibres i revistes digitals i diaris electrònics així com la supressió de l’IVA del material sanitari per a entitats públiques, sense ànim de lucre i hospitals la qual cosa suposa un estalvi de més de 1.000 milions d’euros, segons els càlculs de l’executiu espanyol.

En l’àmbit laboral, manté com a “preferent” l’opció del teletreball i amplia dos mesos més la possibilitat d’adaptar l’horari i reduir la jornada laboral per cuidar persones dependents. També permet que empreses de serveis essencials puguin fer ERTO per força major a personal no imprescindible, i dona accés a la prestació d’atur a persones que hagin estat acomiadades durant el període de prova o hagin renunciat a la seva feina per una oferta laboral en ferm que hagi decaigut.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.