Política

Elisabet II es retira de la vida pública fins a la tardor

La decisió, presa per evitar el perill de contagi de la Covid-19, obre interrogants sobre el futur de la monarquia britànica

El segon pla temporal de la reina coincideix amb l’anunci de desescalada de Johnson

L’anunci de Boris Johnson sobre l’inici de la desescalada de les mesures contra el coronavirus, que permet a la gent sortir al carrer lliurement i tornar a la feina a partir d’aquesta setmana, ha coincidit amb la notícia, encara no confirmada, de la retirada temporal de la reina d’Anglaterra de qualsevol activitat oficial, almenys fins a la tardor o fins que no hi hagi risc de contagi.

Ho va publicar el Sunday Times, citant una font reial, i es farà oficial els pròxims dies. Seria la seva absència pública més prolongada en els seus 68 anys de regnat.

La monarca, de 94 anys, està confinada al castell de Windsor des de fa dos mesos per protegir-se del virus, juntament amb el seu marit, Felip, duc d’Edimburg, que el mes vinent complirà 99 anys, i els seus empleats. La font dels Windsor va afirmar que “la reina es manté ocupada” i que, com a cap d’estat, continua reunint-se per telèfon amb el primer ministre i rebent els informes diaris del govern.

També ha fet dos discursos extraordinaris al poble més enllà del seu tradicional missatge nadalenc. El primer, el 5 d’abril, en què va animar la població a mantenir-se forta davant la pandèmia. “Ho superarem”, va dir, en un emotiu discurs. El segon, divendres passat, per commemorar el 75è aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial, el Dia de la Victòria, un dia sagrat al Regne Unit, en què es va tornar a referir a l’aïllament social per culpa de la Covid-19. “Els carrers no estan buits sinó que estan plens d’amor”, va dir llavors.

Tot i que Johnson ja permet que, lentament i cautament, la gent surti al carrer, la casa reial prefereix aïllar la reina fins que no hi hagi risc. Des del començament hi ha hagut molta preocupació perquè es pogués infectar, sobretot després del positiu del seu fill Carles, de 71 anys, a finals de març. El contagi de Carles va fer saltar totes les alarmes reials perquè és el primer en la línia de successió al tron i perquè s’havia trobat amb la seva mare uns dies abans i es va témer que l’hagués encomanat, una possibilitat que després va ser descartada. Fins i tot el seu net, el príncep Guillem, va expressar la seva inquietud pel que li pogués passar a la seva àvia en una entrevista a la BBC a mitjan abril.

La reina va començar a renunciar a algunes responsabilitats l’agost del 2017, coincidint amb la jubilació del seu marit, el rei consort, a l’edat de 96 anys. El príncep Carles i el seu fill Guillem, els dos primers hereus, han anat assumint part dels seus compromisos de manera progressiva des de llavors. La reina, però, mantenia una activat força intensa, tot i la seva edat, fins abans del confinament.

Sens dubte, aquest anunci obre alguns interrogants. Primer, sobre les mesures de Johnson i sobre si realment s’està prioritzant la salut dels ciutadans a l’economia i protegint les persones de risc. I segon, sobre el futur de la monarquia britànica, ja que hi ha qui es pregunta si aquest és el principi del final del regnat d’Elisabet II. En el seu discurs a la població el 5 d’abril, en ple confinament, la reina va afirmar: “Tot i que hem hagut de fer front a temps difícils en el passat, aquests temps són diferents.”

LA XIFRA

68
anys
de regnat acumula Elisabet II, que va pujar al tron el 1952 després de la mort del seu pare, el rei Jordi VI.

Un altre ‘annus horribilis’

Daniel Postico

L’últim any ha estat el pitjor d’Elisabet II després de 1992, el de l’incendi del castell de Windsor i els problemes conjugals de tres dels seus quatre fills. Aquest segon annus horribilis va començar al setembre, amb la vil utilització que va fer el primer ministre de la seva confiança perquè suspengués el Parlament durant cinc setmanes. Després es va provar que Johnson havia mentit per evitar que es frenés el Brexit i va deixar en molt mal lloc l’autoritat de la reina.Al desembre va haver de “dimitir” el príncep Andreu, el seu tercer fill i el seu favorit, involucrat en l’escàndol de pederàstia del magnat estatunidenc Jeffrey Epstein, que va aparèixer mort a la seva cel·la de la presó de Nova York, on esperava el judici. El cop més fort, però, va ser l’anunci del seu net, el príncep Enric, sisè en la línia de successió, i de la seva esposa, l’actriu estatunidenca Meghan Markle, que es desvinculaven de la casa reial i se n’anaven a viure al Canadà. Aquella decisió va provocar un gran cisma al si de la monarquia, fins al punt que Elisabet II va haver de reunir tots els seus hereus a la finca de Sandringham per demanar-los que es comportessin. Enric era el segon royal més popular després de la reina. L’esclat de la pandèmia i la retirada pública de la reina, tot i ser temporal, no ajuden la reialesa a sortir de la crisi.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.