Societat

Els hotelers no veuen com obrir

La majoria dels que podrien operar en la fase 1 no els surt a compte fer-ho per les restriccions d’espais i la poca clientela

Al Pirineu no ho faran fins a finals de juny pendents que s’ampliï la mobilitat a l’àrea metropolitana i amb França

A la zona turística de la Pineda, a Salou, on es concentren grans equipaments hotelers, no s’espera avui gaire activitat i es mantindran les portes tancades tot i que ja s’hi podria començar a operar. És el que ha decidit l’hoteler Enric Aragonès, propietari del Golden Tauris Park, un dels quatre establiments que el grup hoteler té al municipi, amb més de mil places. “No té cap sentit obrir per a nosaltres mentre no s’obrin les fronteres i vingui mercat estranger. Amb els clients de la zona no podem obrir”, explica Aragonès, que confia poder reobrir en la darrera fase, al juliol. “S’ha de veure com reaccionen abans el mercat estranger i els operadors, i si la gent voldrà o podrà venir”, puntualitza l’empresari, que no amaga la preocupació per tot el seguit de restriccions que haurà d’afrontar el sector abans de la reobertura.

Més enllà de no poder comptar amb àrees comunes com les sales d’estar o les terrasses de les piscines, els hotelers hauran d’adaptar espais per fer complir les distàncies de seguretat i les mesures d’higiene a tot el recinte.

Al servei de cuina, per exemple, s’han de plantejar alternatives al tradicional bufet per servir el menjar envasat, ja que no es podrà oferir en zones comunes i en aquesta primera fase es reserva el servei de menjar a les habitacions. Un dels aspectes que caldrà garantir és la protecció, amb mascaretes i guants del personal per evitar contagis, ja que seran considerats risc laboral, amb les responsabilitats civils i penals que això pot comportar per als empresaris.

Alguns càmpings de Tarragona sí que han anunciat que obriran, com el Trillas Platja de Tamarit, que té previst només l’entrada de clients en una zona de bungalous i parcel·les adreçada a clientela de proximitat que es pugui desplaçar amb el reclam de la platja i la natura. Els gestors dels càmpings La Torre del Sol (Mont-roig) i El Templo del Sol (Vandellòs) també ho faran. Els seus responsables reconeixien a l’agència de notícies ACN que les restriccions són moltes i que potser el més prudent seria no obrir tenint en compte que un 80% de la clientela prové del turisme estranger. Tot i així, el director, Manel Vilajosana, subratlla que volien “donar l’oportunitat de passar uns dies a l’aire lliure on els riscos són ínfims”. Sí que alguns hotels han volgut aprofitar l’oportunitat que tenen un client potencial de negocis i empreses que els ha permès tornar abans a la normalitat, com han fet els Class de Valls i el Tarraco Park.

Al Pirineu, on també s’entra en la fase 1 de desescalada, no es preveu que cap establiment obri avui. “No tenim clients perquè la majoria són de l’àrea de Barcelona i algun estranger, que tampoc té manera de venir amb la frontera amb França tancada”, comentava Núria Vidal, membre de l’Associació d’Hotels i Càmpings de la Cerdanya. La previsió dels 25 establiments hotelers i els 2 càmpings associats és poder tornar a l’activitat a finals de juny. Serà aleshores quan confien que s’ampliï la mobilitat per al turisme barceloní i també per poder “salvar” la temporada amb les activitats de colònies i campus que omplen moltes cases rurals de la zona. Abans, però, Vidal assegura que “impera la prudència”, perquè el sector no es vol precipitar i vol fer-ho bé per “donar la seguretat i la confiança que la Cerdanya és una destinació segura”.

En aquest sentit, en el sector turístic es fa evident el desconcert pel canvi de protocols per poder obrir i que ahir mateix van tenir a mans per als qui avui podien tornar a obrir.

La Federació de Cases Rurals de Lleida es mostrava també amb recel sobre la possibilitat d’obrir ara les portes i es mantenen a l’expectativa que la mobilitat permeti el desplaçament dels clients, que en més del 90% provenen de l’àrea metropolitana de Barcelona.

LA DATA

11.05.20
Inici de la fase 1 de la desescalada que permet reobrir allotjaments turístics

LA FRASE

No obrirem sense clients i fins que hi hagi la seguretat que som una destinació segura
Núria Vidal
associació d’hotels i càmpings de la cerdanya

Més freqüència d’autobusos i trens

Coincidint amb l’inici de la fase 1 de desconfinament al Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Pirineu i Aran, el govern preveu que hi augmenti el transport públic entre el 80 i el 100% en funció de si és hora punta o no. Les empreses prestadores de transport públic, línies interurbanes i urbanes d’autobusos hauran de tenir en compte que no es poden ocupar més del 50% dels seients disponibles i que, com a màxim, pot haver-hi dues persones per metre quadrat. Els usuaris han de pujar al vehicle amb una mascareta que cobreixi nas i boca i l’hauran de dur posada durant tot el trajecte. A les regions sanitàries que seguiran en la fase zero, el servei serà d’entre el 80 i el 90% a les hores de més congestió i del 50% la resta del dia.

Renfe ha anunciat que a partir d’avui l’oferta de Rodalies a Barcelona serà del 90% en hora punta i del 87% la resta de la jornada. A partir d’avui comencen obres de millora a l’estació de Sant Pol de Mar, arran de les afectacions del temporal Glòria, que comportaran canvis a la línia R1 els dies laborables al tram de Mataró a Calella.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.