Economia

El TC alemany reclama al BCE la revisió de la compra de deute

Alemanya ignora la sentència del TJUE que avala el programa monetari perquè creu que no està ben feta

Brussel·les defensa “la independència” del banc central, que va celebrar ahir una reunió d’urgència

Sentència bomba del Tribunal Constitucional alemany contra dos pilars vitals de la Unió Europea: el banc central i el tribunal de justícia. La màxima instància judicial d’Alemanya va posar ahir en qüestió les compres de deute públic del Banc Central Europeu (BCE) i va desacreditar completament la resolució del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) que l’avalava. Un maldecap més per a una zona euro en recessió on estats com ara l’espanyol o l’italià acumulen grans deutes. Arran de les queixes d’un grup d’economistes i juristes pel que consideren un finançament monetari il·legal dels governs, el TC alemany havia preguntat a l’alt tribunal de la UE amb seu a Luxemburg si el BCE dirigit per Mario Draghi s’havia excedit en les seves competències comprant deute públic des del 2015.

El desembre del 2018 el TJUE va concloure que la institució monetària ara presidida per Christine Lagarde està actuant dins les seves competències, però ahir el tribunal de Karlsruhe va estripar aquesta sentència al·legant falta de rigor. Considera que els magistrats europeus no han fet una bona revisió del programa del BCE i que, a més, s’han extralimitat en el seu mandat judicial. “És insostenible des d’una perspectiva metodològica”, retreuen els alemanys, que no se senten obligats a aplicar la resolució europea. A diferència de Luxemburg, els jutges de Karlsruhe veuen indicis que el BCE es va excedir en el seu mandat monetari en no tenir prou en compte les repercussions de la compra de deute en la política econòmica dels estats. Tot i això, no es van atrevir a confirmar-ho. Per això, el TC alemany ha donat tres mesos de gràcia al consell de govern del BCE per demostrar de manera “entenedora i justificada” que els objectius de la seva política monetària són “proporcionats”. En cas contrari, hauria d’abandonar el programa.

Lagarde va trigar poc més de 5 hores a convocar per videoconferència el seu consell de govern per valorar la situació. Després d’aquesta reunió, el BCE va assegurar que “pren nota” de la sentència, però va recordar que el seu programa monetari ja té el suport del TJUE.

La Comissió Europea es va limitar ahir a defensar les institucions desautoritzades pels tribunals alemanys. Brussel·les va recordar que les decisions del TJUE són “vinculants” per a tots els estats i va reivindicar la “independència” del BCE. Amb tot, no està clar quines conseqüències tindrà aquesta sentència. Molts veuen la decisió dels tribunals alemanys amb inquietud perquè la compra de deute ha facilitat a l’Estat espanyol i a l’italià l’accés als mercats i ara amb la crisi de la Covid-19 les seves finances públiques tornen a estar contra les cordes.

LES FRASES

La Comissió sempre ha respectat la independència del BCE en la implementació de la política monetària
Eric Mamer
Portaveu de la Comissió europea
Reafirmem la primacia del dret de la UE i el fet que les resolucions del TJUE són vinculants per a tots els tribunals estatals
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.