L’economia catalana no es refarà fins al 2022
La Cambra reclama mesures fiscals per accelerar la recuperació
La Cambra de Barcelona xifra la caiguda del PIB de Catalunya entre un 7,3% i un 10,1%, segons l’informe sobre l’impacte de la crisi sanitària de la Covid-19 en l’economia catalana que es va presentar ahir. L’informe, que considera dos escenaris en funció de l’eficiència de les polítiques públiques, preveu també una caiguda de l’ocupació entre un 5% i un 7%, que es manté per sota del descens del PIB pel paper dels ERTO. Joan Ramon Rovira, director del gabinet d’estudis de la Cambra, va explicar que la taxa d’atur d’aquest any se situarà entre un 15% i un 17% i l’any vinent encara continuarà per sobre dels nivells del 2019.
L’economia catalana quedarà més afectada per la crisi que el conjunt de l’economia europea, però patirà menys que l’espanyola perquè hi ha més teletreball i major diversificació industrial. Sectors com el comerç i l’hostaleria, que representen el 23% del PIB català, poden caure aquest any al voltant d’un 20%. És per això que el president de la Cambra, Joan Canadell, va insistir en la importància que hi hagi “un pla excepcional de despesa pública per fer front a la crisi” i va lamentar que les mesures que fins ara ha presentat el govern de l’Estat “no estan a l’altura de la situació”. Segons Canadell, les mesures haurien de servir per generar un impuls a l’economia que la situï en millors condicions que abans d’encetar la crisi i serveixi per millorar la competitivitat de les empreses. El president de la Cambra va afirmar que la previsió de destinar 16.000 milions d’euros és “insuficient” i va reclamar una injecció de més de 50.000 milions. Des de la Cambra va proposar inversions en sectors “vitals”, com ara la indústria de l’automoció; mesures específiques per als sectors que més patiran la crisi, com ara el comerç no essencial, l’hostaleria, el turisme i l’oci; la insistència en la formació dels que es quedin a l’atur per reequilibrar l’oferta i la demanda, i una aposta per la descentralització del país amb inversions en infraestructures.
El rescat europeu “no ens ha de fer por”
El president de la Cambra va defensar el rescat europeu de l’economia espanyola. “Això no ens ha de fer por, perquè aquest rescat el que farà és que es controli molt bé en què s’inverteix i realment es millori en la competitivitat del país.” Canadell va assegurar que la supervisió d’Europa donaria “cordura a les decisions que es prenguin”. Sobre l’estat d’alarma, va reclamar el retorn de les competències a la Generalitat perquè “és millor que les decisions es prenguin a prop del teixit econòmic”, però va exigir que es faci amb la garantia que els ERTO poden tenir continuïtat. Per això va proposar “reconvertir” els expedients de manera “automàtica” o tornar a plantejar-los.