ERC votarà en contra de prorrogar l’estat d’alarma: “No podem permetre que es tornin a repetir els mateixos errors”
Els republicans reclamen el retorn de les plenes competències a Catalunya per gestionar el desconfinament
ERC ha anunciat aquesta tarda que votaran ’no’ a la quarta pròrroga de l’estat d’alarma. Segons els republicans, “hem de poder gestionar aquesta fase des de Catalunya, sense haver d’esperar a autoritzacions ni rectificacions, sense duplicitats de feina i sense demanar permís per fer allò pel qual la ciutadania ens ha escollit”, afirmen en un comunicat, on recorden que van demanar “una rectificació” davant la retirada de competències però lamenten que no se’ls ha “escoltat”.
Els republicans consideren que les decisions i la seva aplicació “són molt més efectives” des de la proximitat i amb coneixement de la realitat social. ERC també creu que, durant tota la crisi, el Govern català “s’ha anticipat i ha marcat el camí i els escenaris futurs” i indiquen que sovint “ha fet rectificar” l’executiu espanyol. “No volem que rectifiquin, volem prendre les decisions en funció de l’opinió dels experts i coneixent plenament la realitat social del nostre país, no amb decisions preses a 600 km”, continuen.
ERC també ha reclamat al govern espanyol “coresponsabilitat” i “decisions basades en dades”. “S’ha d’acabar la militarització i la restricció de drets, llibertats i competències que imposa l’estat d’alarma; això no és una guerra, no necessitem un comandament únic del ministeri de defensa, aquesta situació s’ha de gestionar amb criteris mèdics i polítics”, afirmen.
Els republicans s’han reunit aquest dilluns a les 16 hores per debatre sobre el sentit del vot a la pròrroga de l’estat d’alarma plantejada per Pedro Sánchez, encara que ja havien avançat que l’opinió general de la formació era pel vot en contra.
En les tres últimes votacions els republicans s’havien abstingut. Aquesta setmana, està previst que se sotmeti a votació la quarta pròrroga, encara que de moment no té tots els suports garantits per tirar endavant.
El PP ja ha avançat que de moment creu que “no té sentit” donar-hi suport, i en cas que es decantessin pel ’no’ caldria el vot favorable de formacions com Cs o el PNB.
La pròrroga s’ha d’aprovar per majoria simple del Congrés abans del cap de setmana.
Si el PP s’acaba decantant pel vot negatiu, i amb la decisió anunciada per ERC, Sánchez només podria tirar endavant la votació per renovar-lo un cop més amb el suprt de Cs i del PNB. En aquest sentit, Sánchez ha trucat aquesta tarda a la líder de Cs, Inés Arrimadas, per obrir converses per opbtenir el suport d ela formació taronja.
Sánchez i Arrimadas parlen per telèfon i inicien negociacions per arribar a un acord per prorrogar l’estat d’alarma
L’aprovació de la pròrroga dependrà del vot favorable de Cs i el PNB si finalment el PP es decanta pel ‘no’
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la líder de Cs, Inés Arrimadas, han parlat per telèfon aquest dilluns i, després de la trucada, l’executiu i Cs “han iniciat negociacions per intentar arribar a un acord de cara a la pròrroga de l’estat d’alarma” que es votarà dimecres al Congrés, segons fonts de la formació taronja.
“Cs segueix treballant amb l’objectiu de començar a elaborar un pla consensuat i sensat de sortida de l’estat d’alarma que permeti seguir protegint en l’àmbit sanitari, econòmic i social a famílies, treballadors, autònoms i pimes”, apunten les mateixes fonts, que expliquen que Arrimadas ha traslladat a Sánchez les propostes que ha desgranat en roda de premsa al matí.
La líder de Cs havia condicionat en declaracions als mitjans de comunicació el vot a l’estat d’alarma a aquesta trucada i ha demanat que# desvinculin les mesures socials i econòmiques de la pròrroga de l’estat d’alarma.
El PP ja ha avançat que de moment creu que “no té sentit” donar-hi suport, i en cas que es decantessin pel ‘no’ caldria el vot favorable de formacions com Cs o el PNB.
ERC ja ha dit que hi votarà en contra quan fins ara, en les anteriors pròrrogues, s’havia abstingut. La pròrroga s’ha d’aprovar per majoria simple del Congrés abans del cap de setmana.