L’epidèmia també posa les coses difícils als artesans
La suspensió de fires i vendes presencials als negocis i el tancament de la frontera amb l’Estat francès ha escapçat vendes i contactes
Els ajuts públics deixen sense cobertura la gran majoria de tallers
La Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya (Faaoc) adverteix que el tancament de fires i fronteres per la Covid-19 pot obligar molts negocis a deixar de treballar. Des del gremi asseguren que part dels clients que tenen són d’altres països, on l’artesania és molt apreciada. Amb l’estat d’alarma, han perdut mercats “clau”, ja que són canals comercials “imprescindibles”. A això cal sumar que les botigues fa un mes i mig que tenen les persianes abaixades. Tot plegat escapça vendes directes i contactes. El sector també lamenta que les ajudes que s’ofereixen “són insuficients”: cobreixen només 180 artesans dels 7.000 que hi ha a Catalunya.
Una de les fronteres tancada, la que comunica amb l’Estat francès, barra un mercat molt destacat per als artesans catalans en general i especialment per als de les comarques de Girona. Un dels sectors que més hi ven és el de la ceràmica, en concret el de la Bisbal d’Empordà. El president del gremi, Joan Vilà-Clara, assenyala a l’Agència ACN que és “amb diferència” el millor client estranger que tenen i que el tancament de la frontera els ha fet “molt de mal”. “Esperem que quan s’obri es pugui tornar a treballar amb normalitat”, explica. Vilà-Clara, a més, assenyala que la proximitat fa que molta gent de la Catalunya del Nord baixi a les comarques de Girona a comprar directament a les botigues, però aquest canal també ha hagut de tancar. “Es tracta d’un client que aprecia l’artesania, i esperem que continuï venint un cop hagi passat tot”, concreta.
El sector també recorda que, a diferència de moltes altres activitats, ells han vist com tancaven totes les línies comercials que tenen. La principal són les fires específiques d’artesania, que representen un punt de negoci molt important, com ara la del cistell de Salt, la de la ceràmica d’Argentona i la de brocanters de la Bisbal d’Empordà. A més, cal sumar-hi les petites fires de poble que se solen fer els caps de setmana i en què molts artesans aprofiten per fer venda al detall, o bé subministren productes a altres expositors.
Petit comerç i obra pública entren a la “nova normalitat” avui
El petit comerç de la demarcació comença a temptejar, a partir d’avui, com serà la nova normalitat en la fase 1 de la desescalada estatal, amb portes tancades si no hi ha cites prèvies i la represa d’algunes obres públiques que no fossin d’emergència. Durant els moments més restrictius, van continuar algunes actuacions sobre el tram final de la Tordera, per recuperar el pas per la carretera vella de Blanes a Malgrat, i la consolidació del passeig malmès a Llafranc. Però demà, per exemple, a Sant Feliu de Guíxols, es podrà reprendre la reurbanització del carrer Girona. A Vidreres, les obres amb suport d’empreses locals han continuat, com ara el canvi d’enllumenat del centre cívic, i ara posaran plaques solars a l’edifici de l’ajuntament nou. Els operaris, en tots els casos, treballaran amb equips de protecció adaptats al nou escenari.