Rufián alerta Sánchez que perdrà ERC si no dialoga
Censura la desescalada provincial i l’avisa que dependrà del PP si no torna competències
Marlaska eleva els controls tot i les 800.000 multes i nega l’estat policial
L’ordre del passeig i l’esport, avui
“Quant els importa la legislatura, molt, poc?”. El govern de Pedro Sánchez acaba de superar el Rubicó simbòlic dels 100 dies, però ahir va haver d’escoltar la triple pregunta existencial del portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que censura el pla de desescalada basat en la província i posa La Moncloa davant d’un dilema: o refà l’esperit de la moció de censura del 2018 contra Mariano Rajoy i retorna a la Generalitat les funcions usurpades amb l’estat d’alarma o viurà en mans del PP. “Són conscients de l’alternativa a no dialogar i a no informar i a no entendre’s amb nosaltres? És Torquemada, Abascal i els seus col·legues”, va alertar Rufián a la vicepresidenta quarta, Teresa Ribera, tot i que era un retret coral al govern de Sánchez en la sessió de control.
El desig d’entesa evocat per la vicepresidenta Ribera –coordinadora del desconfinament– no ocultava l’evidència: ni Rufián ni el líder del PP, Pablo Casado, saben res més del que sap qualsevol ciutadà perquè no reben cap trucada i s’informen gràcies a les rodes de premsa televisades de La Moncloa. “Les rodes de premsa són l’única font d’informació que tenim i això els hauria de fer reflexionar”, va dir el portaveu d’ERC a la vicepresidenta quarta i al president per si el virus els fa oblidar qui va propiciar la investidura.
“Si haguessin trucat...”
En un torn de fiscalització a la vicepresidenta Ribera però que va fer extensiu a tot el govern que reté el comandament únic, Gabriel Rufián va lamentar “47 dies d’alarma sense competències, sense diàleg i sense coordinació”. “Si ens haguessin trucat els hauríem dit que no té cap sentit poder anar a tallar-se el cabell a una perruqueria abans que poder anar a veure la teva mare”, va dir el republicà sobre les incongruències del pla de desescalada de quatre fases que impedeix sortir de la província i també visitar un familiar a la mateixa província, però que tindrà el comerç semiobert des de la fase zero del dilluns 4 de maig amb les portes obertes de les perruqueries si és amb cita prèvia.
Si la temptació de Pedro Sánchez és oblidar qui el va investir i refugiar-se en el vot patriòtic del PP, Rufián l’insta a triar: o entendre’s amb ERC o amb “els que consideren que menjar és socialcomunista”. Sánchez esquiva la tria i assumeix “errors”: “Els errors del govern els assumeixo en primera persona.”
Urkullu: fi de l’alarma
A JxCat, la portaveu, Laura Borràs, ha registrat al Congrés la petició de compareixença del president. “Després de la roda de premsa de Sánchez necessitem un manual d’instruccions per al manual d’instruccions de la desescalada”, ironitza Borràs.
Si bé Sánchez fins ara ha jugat a caricaturitzar amb Torra els recels al pla centralista amb la tesi que ho diu un independentista, ahir el govern va haver d’escoltar un clam contrari que va del País Basc a Andalusia, passant per Aragó i el País Valencià –totes dues socialistes– i Galícia. “Sánchez ha passat de la plurinacionalitat a la pluriprovincialitat”, ironitza el portaveu del govern basc, Josu Erkoreka. I el lehendakari Íñigo Urkullu elevava el to al vespre exigint l’aixecament de l’estat d’alarma i la fi del “retrocés centralitzador” per tornar a la “legislació ordinària”. “Tornem a tenir un paper testimonial. No té sentit que d’un concello limítrof no es pugui passar al concello del costat, de l’altra província, quan tenen la mateixa situació epidemiològica”, censura el gallec Alberto Núñez Feijóo.
L’andalús Juanma Moreno fins i tot oferia Almeria i Huelva –les menys afectades pel coronavirus– com a prova pilot de la fase 1 sense esperar a l’11 de maig.
Ordre a ordre, al BOE
A les veus autonomistes i autodeterministes hi responia el ministre de Sanitat, Salvador Illa: “No s’hi valen les curses a veure qui desescala més ràpid. Ho hem de fer tot amb precaució, control i unitat.”
Si bé Pedro Sánchez ja ha anunciat en dues rodes de premsa el permís del passeig sense motiu i el de fer esport a partir del 2 de maig, serà avui quan es publicarà una ordre ministerial que ho reguli. I el pla de transició a la nova normalitat no serà publicat al BOE com a tal; el govern vol publicar cada nou permís de cada fase ordre a ordre, amb tot el que això comporta d’incertesa afegida.
La desescalada en quatre fases posarà a prova la moderació dels cossos policials, que ja han imposat 800.000 multes des del 15 de març en què entrava en vigor l’estat d’alarma tot superant el registre de quatre anys (2015-2018) sota la llei mordassa de Rajoy. Davant la denúncia d’“abusos” i l’acusació d’instal·lar un “estat policial” que li va fer el diputat Jon Iñarritu (EH Bildu), el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, era rotund: “L’estat d’alarma no implica suspensió ni restricció de drets, tots els drets estan vigents. Espanya és un estat de dret i en període d’estat d’alarma continua sent un estat de dret. Espanya no és un estat policial.”
LES FRASES
Casado dubta del vot per aprovar la quarta pròrroga
La irrupció del coronavirus ha provocat un brusc gir de guió en la legislatura que va néixer desafiant la JEC i al voltant de la nit de Reis gràcies a la indispensable abstenció d’ERC i d’EH Bildu, fins al punt que Pedro Sánchez ha necessitat el PP per aprovar les tres pròrrogues de l’estat d’alarma. El president espanyol, però, no té assegurat el vot del PP per a una quarta.
En un nou dur cara a cara en la sessió de control, el líder del PP, Pablo Casado, posava en dubte el sí a l’extensió de l’alarma que Sánchez exigirà la setmana que ve per dilatar l’excepcionalitat del 10 de maig fins al 25 de maig. “Menteix. I menteix també quan ens diu que vol pactar de cor amb una oposició que s’ha d’assabentar de nou per la televisió dels seus plans de desescalada. Deia Tarradellas que en política es pot fer tot menys el ridícul. Vostè, si vol, pot continuar fent-lo, però no ens demani que el fem amb vostè”, va etzibar Casado obrint per primera vegada la porta a no votar la pròrroga i situar Sánchez entre l’espasa i la paret. Amb el PNB en retirada i ERC més en alerta que mai, el PP és l’únic salvavides del qual disposa Sánchez.