Política

El comitè d’Afers Jurídics de l’Eurocambra decidirà dilluns si fusiona el suplicatori de Ponsatí amb el de Puigdemont i Comín

El cas de l’exconsellera pot quedar en mans d’un ponent conservador o d’una eurodiputada de l’Esquerra Unitària

El comitè d’Afers Jurídics de l’Eurocambra decidirà dilluns que ve si fusiona el suplicatori de l’eurodiputada Clara Ponsatí amb el de Carles Puigdemont i Toni Comín.

Segons ha pogut saber l’ACN, els coordinadors de cada grup polític es reuniran dilluns i decidiran si el cas de Ponsatí es queda en mans del ponent que ja porta el dossier dels seus companys, un conservador búlgar, o si bé passa a l’eurodiputada de l’Esquerra Unitària Europea (GUE/NGL) Manon Aubry.

Fins ara aquesta decisió no s’havia pres perquè les darreres dues reunions del comitè d’Afers Jurídics de l’Eurocambra s’havien cancel·lat per la Covid-19.

L’elecció del ponent es fa de manera rotatòria entre els grups polítics de l’Eurocambra i, segons fonts pròximes a la comissió, l’eurodiputada del GUE és la següent a la llista.

L’eurodiputat ultraconservador i nacionalista búlgar, Angel Dzhambazki, és el ponent de l’Eurocambra pel suplicatori contra Puigdemont i Comín. Membre del Moviment Nacional Búlgar, socis de govern del primer ministre Boyko Borisov, Dzhambazki exerceix com a eurodiputat per segona legislatura consecutiva i forma part del grup dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR, per les seves sigles en anglès). Vox i els nacionalistes flamencs de l’N-VA també són membres d’aquest grup parlamentari.

El ponent del suplicatori és l’encarregat de redactar la proposta d’aixecar o no la immunitat. Segons el reglament de l’Eurocambra, l’afectat tindrà l’oportunitat de ser escoltat pel comitè i de presentar la documentació que cregui rellevant. Un cop passada aquesta audiència el comitè haurà de decidir sobre la proposta que se sotmetrà a una votació per majoria simple al ple.

En general, el comitè decideix en un parell de mesos sobre els suplicatoris, però hi ha hagut casos que s’han allargat més de mig any. La crisi del coronavirus ha paralitzat durant dos mesos l’activitat d’aquest comitè.

Si algunes veus esperaven que la institució aixequés la seva immunitat europarlamentària com a molt d’hora a finals de maig o al juny quan no hi havia cap crisi sanitària, ara que les reunions d’aquest comitè ja van amb dos mesos de retard, difícilment el ple de la cambra votarà sobre aquesta qüestió abans de l’estiu.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.