Política

El monòleg de Sánchez

inútils

El govern lamenta que no s’escolta les comunitats en les reunions de presidents, i demana que es facin abans dels anuncis

Illa diu ara que estudiaran els seus plans i hi intensificarà la coordinació, però només en vol dades de seguiment

“Aquestes conferències mai són un diàleg. És un monòleg, bàsicament un trasllat unidireccional d’informació que ja ha conegut tothom la nit abans, i que no incorpora propostes que fan els altres presidents.” Amb aquesta resignació descrivia, ahir, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, les reunions telemàtiques que, els set diumenges des que va decretar l’estat d’alarma, ha mantingut Pedro Sánchez amb tots els presidents autonòmics, l’última ahir al matí, amb un plantejament i uns resultats ben similars. El cap de govern espanyol va presumir que l’epidèmia sembla en vies de control i que les seves decisions “han beneficiat tothom”, però el cert és que tots els interlocutors li van presentar els seus plans autonòmics de desconfinament, i el president Quim Torra –i també el lehendakari Iñigo Urkullu– li van dir que la centralització “no ha funcionat” i li van reclamar, fins i tot, el retorn de competències per gestionar-lo. Això sí, amb èxit nul, com havia deixat clar la vigília, tot i que Budó va implorar a RAC1 que “s’hi repensin”.

“No sé com es pot decidir des de Madrid sense tenir en compte l’opinió unànime de la comunitat mèdica i científica catalana”, insistia Torra en una nota després d’una reunió en què va criticar també la lentitud en la presa de decisions del govern estatal, que tem que no derivi en una “crisi humanitària”. El president va qüestionar la utilitat de les trobades –si bé Budó ja va dir que “per responsabilitat” hi seguiran sent–, i va proposar que es traslladin als dissabtes per poder fomentar el debat i les propostes territorials abans que Sánchez faci públic el que s’hagi decidit “entre tots”, i no a l’inrevés, com passa ara. “El nostre marc és col·laborar amb tothom, però sembla que no és el seu, i costa d’entendre”, havia etzibat, dissabte a la nit, a TV3 la consellera de Salut, Alba Vergés, després que Sánchez ja hagués dit que retenia el comandament.

És clar que, després de la reunió d’ahir, en què també van participar tant el seu homòleg, Salvador Illa, com la vicepresidenta per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que coordina els treballs per al pla de desescalada –en què, segons ella, treballen des de fa setmanes amb les aportacions tant d’altres ens administratius com d’experts en salut, acadèmics, científics i agents socioeconòmics– que l’executiu presentarà demà, es van mostrar més condescendents amb les comunitats i van assegurar que totes les propostes autonòmiques també hi “estan sent estudiades i valorades” aquests dies. De fet, un i altre no van parar de dir que seran “molt importants”, i la coordinació amb elles i les entitats locals, “imprescindible” en el procés de transició, que, per cert, segons ells encara s’ha d’iniciar, ja que no consideren que en formin part encara “mesures d’alleugeriment” com ara l’aixecament, ahir, del confinament dels nens o el permís, a partir de dissabte vinent, de sortir al carrer a passejar o per fer esport. Illa, així, recordava que ja s’han fet dues reunions polítiques setmanals i que avui se’n farà una segona de tècnica, amb representants nomenats per les comunitats, per consensuar els passos a seguir, i ja avançava que s’intensificaran n les properes setmanes. Això sí, el ministre no amagava que, com ja va denunciar Vergés, el que més li interessa de les comunitats, i que de fet serà el principal objecte de la reunió d’avui, és definir com en pot obtenir informació en forma d’indicadors sobre l’evolució de les quatre grans variables que caldrà controlar en paral·lel: la capacitat sanitària (llits d’UCI disponibles), la vigilància epidemiològica (tests), la detecció precoç (casos confirmats i aïllats) i el distanciament social. “Serà fonamental la col·laboració de les comunitats per fer seguiment de les dades”, admetia Ribera.

Illa, així, reiterava que serà el govern estatal “que fixarà un marc comú”, perquè “hi ha d’haver uns criteris comuns” per a la desescalada. “Una resposta asimètrica requereix, per definició, una mètrica comuna”, resumia Ribera, que, això sí, incidia que un cop s’aprovin caldrà “molt treball conjunt” amb les comunitats per aplicar les pautes “per territoris”.

LES FRASES

Les reunions s’han convertit en l’eco dels dissabtes, Sánchez es limita a repetir els anuncis fets la vigília
Quim Torra
president de la generalitat
La realitat fins ara és que els presidents hi poden dir la seva però ningú recull ni té les propostes encompte
Meritxell Budó
consellera de la presidència
No sé què és, però això no és col·laborar, no és coordinar-nos; no és la nostra manera de treballar
Alba Vergés
Consellera de salut
Totes les comunitats han fet propostes de plans de desescalada, i les estan estudiant els nostres tècnics
Salvador Illa
ministre de sanitat
Per definició, cal una mètrica comuna, però és clau la contribució de les autoritats autonòmiques
Teresa Ribera
vicepres. transició ecològica

Simón diu que caldrà reforçar l’atenció primària per fer els diagnòstics

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va lliurar, ahir al matí, a Pedro Sánchez l’informe d’un grup d’experts t amb recomanacions per al procés de transició, a partir de què demà s’aprovarà el pla estatal. Els experts fan èmfasi en les quatre grans variables que cal controlar en paral·lel, i ja apunten que l’atenció primària serà cabdal, tant en el diagnòstic, amb proves “que detectin el virus, més que les defenses”, com en el seguiment dels casos. El document, així, aposta per reforçar la seva capacitat diagnòstica precoç per poder tenir resultats de laboratori en “24 o 48 hores” que permetin relaxar les mesures d’aïllament per als negatius. Per fer-ho possible, segons Simón, les comunitats hauran de reforçar l’àmbit primari, començant per aspectes logístics de relació amb els laboratoris i sistemes informàtics per a la transmissió automatitzada de les dades. A més, l’informe avisa que caldrà adaptar estructures per minimitzar riscos de transmissió als centres de salut, separant zones, creant circuits específics per a pacients amb símptomes o, fins i tot, fent cribratges a l’entrada per reduir riscos. En aquest sentit, a més, suggereix que les consultes que no requereixin atenció presencial es puguin fer per teleassistència.

Igualment, els experts avisen que caldrà garantir prou estoc d’equips de protecció (EPI) per a tot el personal i fer proves per detectar el que pugui ser de risc, per evitar brots intrahospitalaris. També aposten per intensificar la vigilància als sociosanitaris.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.