Política

Londres vol retenir l’accés a les dades de Schengen i l’Europol després del ‘Brexit’

Un document filtrat del govern alemany revela les aspiracions dels britànics en les negociacions amb la UE

Les demandes provoquen suspicàcies

L’executiu britànic “demana impossibles” en les negociacions amb la UE sobre la seva futura relació comercial, com ara accedir a la base de dades d’Europol, segons un document intern del govern alemany, citat ahir pel diari The Guardian.

Segons aquesta avaluació interna, els negociadors britànics no només refusen de prolongar el període de transició –que s’ha d’acabar a finals d’any i durant el qual s’ha de pactar la futura relació comercial amb la UE–, sinó que pretenen mantenir l’accés a dades sensibles i fins i tot estendre’l.

Així –continua The Guardian d’acord amb el document filtrat–, Londres miraria de mantenir l’accés no només a la base d’intel·ligència d’Europol, sinó també al Sistema d’Informació de Schengen (SIS), una base de dades utilitzada per les agències europees de control de fronteres que aplega uns 90 milions d’entrades, i també una extensa col·lecció de dades de passatgers aeris, que els negociadors britànics proposen estendre als ciutadans que viatgen en vaixell i en ferrocarril. Segons The Guardian, la possibilitat que el Regne Unit continuï tenint accés al sistema d’informació de Schengen provoca un fort malestar. El rotatiu recorda que un informe del 2018 del Consell de la UE va determinar que els britànics van fer un mal ús d’aquesta base de dades en copiar il·legalment informació personal classificada i compartir-la amb empreses nord-americanes. El govern britànic, per la seva banda, insisteix en la necessitat d’establir una forta cooperació amb la UE. Alerta que un rebuig de les seves propostes es traduiria en una pèrdua de capacitat, per part de les dues bandes, de combatre la criminalitat i el terrorisme.

La UE i el Regne Unit han reprès aquest dilluns per videoconferència les negociacions comercials. Es tracta de la segona tanda de converses de les quatre que hi ha programades fins al juny. El cap de l’equip negociador europeu, Michel Barnier, va assegurar que l’objectiu continua essent assolir “progressos tangibles” al juny, mes en què està fixada la data límit per decidir sobre una pròrroga del període de transició.

LES DATES

31.01.20
El Regne Unit
deixar de formar part de la Unió Europea (UE) després de més de 40 anys de pertinença.
31.12.20
S’acaba
el període de transició durant el qual britànics i europeus han d’acordar la seva futura relació comercial.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.