La flama de Sant Jordi, activa i virtual
El Gremi de Llibreters, Òmnium Gironès o les biblioteques de la Diputació i municipals han endegat nombroses i variades iniciatives, totes alternatives per mantenir l’esperit de la diada
Avui al matí es farà públic quina és l’obra guanyadora del premi Empordà de novel·la 2020
A Ripoll el drac prendrà els carrers i es podrà veure des de casa
Malgrat que la pandèmia de la Covid-19 impedirà que enguany la diada de Sant Jordi pugui celebrar-se amb normalitat, són moltes les entitats, associacions i equipaments municipals de les comarques gironines que, amb les seves propostes i accions, intentaran mantenir la flama de la celebració del Dia del Llibre, ajornat aquest any al 23 de juliol.
En l’àmbit general, el Gremi de Llibreters promou l’acció #llibresalaire i proposa que a les 12 h i a les 18 h tothom surti a la finestra de casa seva, llegeixi en veu alta i acabi amb un aplaudiment i el crit del nom de la seva llibreria, mentre que el Departament de Cultura proposa de nou el cicle de #LletresLiures. En aquest cas, la idea és que la ciutadania llegeixi en veu alta els textos de la seva elecció, que ho enregistri en un vídeo de dos minuts com a màxim, i que els difongui per les xarxes a través d’aquesta etiqueta.
Òmnium Gironès , per la seva banda, proposa que la gent es gravi recitant poesia en català, penjant-ne al balcó, la finestra o la casa i que després ho publiqui a les xarxes socials amb l’etiqueta #EstenemPoesia i citant @omniumgirones. També, des de l’entitat, es promou que s’engalanin les façanes exteriors copiant o escrivint un poema, o bé pintant una rosa, un Sant Jordi o un drac.
Pel que fa al Servei de Biblioteques de la Diputació, ha impulsat el projecte Retrats de tinta, una iniciativa creada a partir del debat i l’intercanvi d’idees amb 57 biblioteques gironines amb club de lectura. Aquesta nova experiència, que es farà en línia, permet que vint lectors conversin individualment durant una estona amb un escriptor, el vigatà Jordi Lara, que improvisarà un retrat manuscrit de cadascuna de les persones que acabi de conèixer. Els el llegirà i posteriorment els l’enviarà per correu.
Girona.
Figueres.
Olot.
Ripoll.
Blanes.
Lloret de Mar.
Durant dues hores la diada també la protagonitzaran els artistes lloretencs que aquests dies estan amenitzant els balcons i les cases amb la seva bona música. Es podran seguir a través dels seus perfils d’Instagram i cada actuació durarà un màxim de quinze minuts. Una altra iniciativa consisteix a convidar els lloretencs a llegir el mateix poema a la mateixa hora, escollit per Joan Pau Romaní, que convida qui ho vulgui a descarregar-se el poema i llegir-lo des del balcó de casa seva a les 20.15 h. Les persones que hi participin poden penjar a les xarxes socials una foto mentre llegeixen amb l’etiqueta #compartimlloretdesdecasa.
La Bisbal d’Empordà.