Salut

El confinament fa caure el volum de residus a l’àrea metropolitana de Barcelona al nivell més baix dels últims 30 anys

La caiguda se centra en Barcelona, pel tancament de botigues, restaurats i hotels

L’estat d’alarma decretat el 14 de març i el corresponent confinament per la covid-19 han fet caure la generació de residus a l’àrea metropolitana de Barcelona un 24% en comparació a les setmanes prèvies. Això situa el volum de residus a un nivell similar al que es registrava l’any 1989, segons dades recopilades per l’AMB, que afirma que és una disminució ràpida sense precedents. Ho atribueix bàsicament al tancament de botigues, restaurants i hotels, i a la reducció de la mobilitat. Dos fets que han tingut un impacte destacat a Barcelona, on la davallada dels residus és del 25%. Hi incideix especialment la reducció de gent de fora la ciutat que habitualment hi va a estudiar o treballar, i que ara es queda a casa.

A les ciutats mitjanes, com Badalona, Santa Coloma de Gramenet i l’Hospitalet de Llobregat, el descens és d’entre el 8 i el 10%. Per contra, als municipis més petits de l’AMB, com Torrelles de Llobregat, Sant Climent de Llobregat o Santa Coloma de Cervelló, s’ha registrat un augment de la producció de residus d’entre el 12 i el 15%. El motiu, destaca l’AMB, és que tenen un percentatge elevat de població que habitualment treballa o estudia fora.

Pel que fa a la recollida selectiva, l’AMB constata que a les llars i als comerços que continuen oberts es mantenen les dinàmiques prèvies al confinament, amb una taxa de separació de residus del 38%. En aquest sentit, el vicepresident d’Ecologia de l’AMB, Eloi Badia, insisteix que cal augmentar aquesta xifra.

Segons Badia, “la reducció de residus barrejats recollits ha permès reduir la quantitat de residus que s’envien a tractament finalista, però el repte és aconseguir que la represa de l’activitat econòmica no els faci incrementar”. En un comunicat, Badia remarca que “això només es pot aconseguir augmentant la recollida selectiva de les activitats comercials i potenciant la prevenció de residus, especialment en el sector de la restauració, amb l’ús d’envasos reutilitzables i reduint el malbaratament alimentari”.

El volum de brossa orgànica cau un 30% a Barcelona

Els residus orgànics són els que més han descendit, fins caure un 30% a Barcelona i un 27% al conjunt de l’àrea metropolitana. El motiu principal és la inactivitat de bars i restaurants, que també ha incidit en el volum de paper i cartró, així com en el vidre recollit. En el primer cas, baixa un 26%, mentre que el vidre cau un 21% a Barcelona i un 18% al conjunt del territori metropolità.

Pel que fa als envasos, els residus disminueixen més d’un 7% a Barcelona, mentre que a tota l’àrea metropolitana baixen un 3,5%. L’AMB atribueix aquest descens lleuger parcialment al fet que a l’inici del confinament va créixer l’ús de productes de neteja i també va anar a l’alça el consum de refrescos i begudes a les cases.

D’altra banda, respecte els residus recollits al contenidor gris -recollida no selectiva-, la davallada és del 25% a Barcelona, i d’un 17,5% al total de l’àrea metropolitana. En relació als residus voluminosos, la caiguda és del 80%, ja que en municipis com Barcelona s’ha deixat de prestar aquest servei fins a la finalització de l’estat d’alarma.

Finalment, els residus provinents del buidatge de papereres, l’escombrat viari i els residus abandonats fora dels contenidors baixen en un 38%. Les causes més probables, assenyala l’AMB, són una presència molt inferior de persones en l’espai públic, la desaparició de l’activitat turística i el tancament dels establiments de menjar ràpid.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.