Salut

El govern espanyol defensa el seu sistema de recompte de morts per Covid-19 i critica el de la Generalitat

Illa subratlla que cal complir amb el que dicten les autoritats internacionals per tenir dades “homogènies”

El ministre de Sanitat admet abusos de preus “molt puntuals” en els tests de centres privats

El ministre espanyol de Sanitat, Salvador Illa, ha defensat el model estatal de recompte de defuncions pel coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19) i ha assegurat que l’Estat espanyol “està complint amb una definició de cas molt estricta”, en la línia, segons ell, “del que dicten les autoritats internacionals, com l’OMS”.

En la seva compareixença aquest dijous la comissió de Salut del Congrés dels Diputats, Illa ha remarcat que “tota persona que sigui diagnosticada positivament de Covid-19 i mor, és computada com a mort per coronavirus”.

El ministre de Sanitat ha qüestionat altres tipus de sistemes, com el que ara utilitza la Generalitat, i que inclou les xifres facilitades pels serveis funeraris. “Altres tipus de consideracions no estarien en línia amb el que exigeixen aquestes definicions de cas internacionals i, per tant, no ho farem”, ha sentenciat.

Al torn de rèplica a la seva compareixença al Congrés d’aquest dijous, Illa ha insistit que cal respectar els “criteris comuns” i les instruccions del ministeri de Sanitat perquè les dades siguin “homogènies”. El ministre de Sanitat ha argumentat que les dades han de ser comparables amb les d’altres territoris, dins l’Estat espanyol i amb altres països.

En la mateixa línia, la portaveu de l’executiu espanyol, María Jesús Montero, ha dit en roda de premsa des de la Moncloa que Sanitat treballa amb “absoluta rigorositat i serietat” seguint les definicions de cas de l’OMS.

En referència al model de la Generalitat, Montero fet una “crida perquè no s’especuli ” amb les xifres dels morts pel coronavirus perquè és un assumpte molt seriós que té a veure amb el patiment de la població.

“Qualsevol intent de confondre la ciutadania no només no aporta cap llum al desenvolupament de la pandèmia sinó que provoca una sensació de desconfiançai que no totes les administracions públiques estan complint la seva obligació de retre dades i de qualitat”, ha advertit en un clar retret cap al govern català.

La ministra ha insistit que seguir les recomanacions internacionals i de l’Estat és el que permet fer comparatives. Segons ella, si cadascú utilitzés el recompte que vol no es podria “tenir una visió global de com es desenvolupa la pandèmia global”. “S’ha de tractar amb rigor” aquesta qüestió”, ha defensat.

Letalitat del 10,35%

Illa ha admès que la mortalitat per Covid-19 a l’Estat espanyol és “alta”, del 10,35 %, però ha assegurat que es tracta d’una letalitat com “la que tenen els països del nostre entorn”. Ha explicat que a Itàlia és del 13 %.

Illa ha apuntat que caldrà veure com evoluciona aquest índex segons l’evolució de les defuncions les pròximes setmanes i el nombre de casos que es detectin com a positius. En qualsevol cas, ha assegurat que intenta ser “molt precís” amb la informació que proporciona el ministeri i que li ofereixen els governs autonòmics. “No faig cap bola”, ha assegurat.

Abusos “puntuals” en els tests dels centres privats

El titular de Sanitat, Salvador Illa, ha reconegut que hi començava a haver “en casos molt puntuals” abusos de preus per part dels centres privats que feien tests de coronavirus. No obstant això, ha assegurat que, en general, “la sanitat privada s’ha comportat bé”.

El ministre ha explicat que la decisió de regular aquestes proves i posar a disposició de les autoritats sanitàries autonòmiques els centres de diagnòstics privats es justifica perquè “no pot ser que es facin tests sense seguir les indicacions que es donen al conjunt” de l’Estat.

Illa ha recordat que la norma és fer les proves en primer lloc a les persones amb simptomatologia greu, en segon, a les de col·lectius vulnerables –com les que són a residències geriàtriques–, sanitaris i pacients amb comorbilitats, a més dels que treballen en activitats essencials.

A més, ha subratllat que les proves PCR s’han de fer sota prescripció mèdica i els resultats s’han de comunicar perquè es puguin computar. També s’ha de comunicar l’adquisició de material diagnòstic, tant els PCR com els tests ràpids.

En qualsevol cas, ha volgut aclarir que el govern “no ha confiscat ni requisat res”, sinó que es tracta de donar la facultat a les comunitats de “poder regular els preus” d’aquestes proves.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.