Societat

Els dentistes denuncien que l’administració els ha oblidat i avisen que moltes clíniques estan “abocades al tancament”

La denegació de molts ERTO i la manca d’EPI reforçats per poder mantenir l’activitat suposa un cop econòmic al sector

Els dentistes se senten oblidats per l’administració i asseguren que l’estat d’alarma i els diferents decrets que ha impulsat el govern espanyol deixa el sector als “llimbs”.

El president del Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs (COEC), Antoni Gomez, explica que el sector viu en un “cercle viciós sense sortida” per la manca de criteri a l’hora d’acceptar i denegar expedients de regulació d’ocupació (ERTO) i la manca de material de protecció que impossibilita que les clíniques puguin obrir per atendre urgències, com exigeix l’estat d’alarma.

Gomez preveu que “si no s’implementen mesures d’ajut, moltes de les 3.000 clíniques dentals que hi ha a Catalunya estaran abocades al tancament”.

I és que les clíniques dentals no estan obligades a tancar en tractar-se d’una activitat del sector sanitari i, per tant, la tramitació dels ERTO no és automàtica.

De fet, del miler d’expedients que han presentat els dentistes, només el 54% han estat aprovats. De la resta, encara n’hi ha en tramitació, però un de cada quatre ja ha estat denegat en primera instància.

“L’acceptació hauria de ser automàtica i l’administració ens ho hauria de posar més”, es lamenta Gomez, que recorda que la manca de material de protecció obliga la majoria de clíniques a tancar. De fet, l’estat d’alarma només permet que atenguin urgències i l’activitat ordinària està tota suspesa.

“Atenem les urgències de manera telemàtica, fent prescripcions i contenint les situacions de manera farmacològica”, explica Gomez. Si la pandèmia no remet, però, aquestes urgències acabaran requerint “tractaments presencials” que el sector ara no pot assumir per la manca d’equips de protecció individual (EPI) reforçats.

Gomez recorda que els dentistes són els professionals “més exposats” per les característiques de la seva feina: “Treballem amb saliva, amb una alta carrega vírica, i a una distància molt curta del pacient i durant un període de temps prolongat”.

El portaveu del sector diu que és “imprescindible” que disposin d’una protecció que ara mateix no està disponible al mercat.

“Tiro d’estalvis per mantenir la clínica”

Un dels casos que pateix la situació que descriu el Col·legi és el de la doctora Carmen Bosch, amb clínica al Masnou (Maresme). Bosch assegura que els ingressos es van aturar en sec el 13 de març, després d’una setmana en la que el sector ja no va treballar a ple rendiment. “Hem hagut de tancar i hem passat a zero ingressos”, es lamenta.

En aquest context, Bosch va presentar un ERTO per a les tres treballadores que té, però el seu és un dels casos que ha estat denegat perquè “no resulta acreditada la causa de força major”, malgrat no disposar dels EPIS per poder treballar.

Ara, l’aturada de l’activitat i el manteniment de totes les despeses plantegen un escenari complicat per a petites consultes com aquesta.

“Això em suposa tirar dels estalvis per mantenir la clínica”, explica. Bosch assegura que el negoci afronta una situació del tot incerta i no es descarta fins i tot el tancament definitiu: “Una cosa és que l’economia no sigui la de fa uns anys, però una altra és que tota la meva economia l’hagi de destinar a aguantar la consulta”.

De moment, el mes de març Bosch va poder pagar les corresponents nòmines i tots els impostos i despeses.

Ara espera poder recórrer la denegació de l’ERTO i que l’administració assumeixi la desesperant situació del sector per no haver d’abaixar definitivament la persiana en les pròximes setmanes.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.