Associacions de músics professionals de l’Estat xifren en 8 milions les pèrdues per la crisi del coronavirus
Alerten que és vital per a la seva “supervivència aplicar mesures de suport econòmic i protecció social”
Associacions de músics professionals de la Plataforma Estatal Por la Música (PLAM) han xifrat en 8 milions d’euros les pèrdues d’ingressos de les actuacions en viu dels músics professionals contractats a través de cooperatives o empreses de facturació.
Una xifra, afegeixen, a la qual caldria sumar la facturació dels músics autònoms. Sobre la recaptació i repartiment de Drets d’Autor i d’Artista, es preveu una caiguda per les conseqüències de l’estat d’alarma, molt més acusada en els drets derivats de l’ús de música en concerts, festivals, discoteques, balls amb orquestres, restauració i bars.
Alerten que és vital per a la seva “supervivència com a professionals aplicar mesures de suport econòmic i protecció social durant aquest període”.
Consideren que per al sector de la música, la recuperació “no arribarà amb la fi de la quarantena ni amb la fi de les mesures socials restrictives que s’imposin en el període posterior sinó que arribarà amb la recuperació global de l’economia”.
En aquest sentit, asseguren que és vital per a la seva “supervivència com a professionals aplicar mesures de suport econòmic i protecció social durant aquest període”.
Aquestes associacions agraeixen les mesures econòmiques que ha pres el govern espanyol i els autonòmics, però creuen que “és necessari posar de manifest que els músics treballadors per compte d’altri, l’activitat dels quals es basa en els contractes per obra i servei o bolos que no es realitzaran, continuen quedant exclosos d’aquestes mesures sent el col·lectiu més nombrós i desprotegit”.
El document indica que és “de vital importància treballar en coordinació” amb el govern, administracions autonòmiques i locals, així com de les agrupacions empresarials del sector i entitats de gestió de drets de propietat intel·lectual.
“Desprotecció i precarietat”
Lamenten que “la situació actual i la falta d’una regulació d’acord” amb la seva professió deixa en evidència l’absoluta “desprotecció i precarietat del sector”.
Indiquen que una vegada passi la primera fase d’emergència, “ha arribat el moment definitiu d’impulsar mesures concretes en matèria laboral, de seguretat social i fiscal mitjançant la Plataforma Estatal per la Música (PLAM) sota l’esperit de l’Estatut de l’Artista aprovat pel Congrés dels Diputats”.
Han signat aquest comunicat l’Associació Professional de Músics de Catalunya, MUSICAT, Músicas Ao Vivo Galicia MAV, Asociación Profesionales de la Música de las Islas Canarias PROMUSIC, Asociación de Músicos de Euskal Herria MUSIKARI, Asociación de Músicos de Jazz de Andalucia ANDAJAZZ PRO, Autores de Música Asociados AMA, Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya AMJM, Associació Catalana d’Intèrprets de Música Clàssica ACIMC, Associació de Músics de Tarragona AMT, Societat de Blues de Barcelona SBB i Federación Estatal de Músicos de Jazz y Músicas Improvisadas FMJAZZ.