Borràs, sobre uns nous Pactes de la Moncloa: “No estem per repensar el model de l’Estat sinó per pensar la independència”
La portaveu de JxCat assegura que el nom de la proposta els “allunya” de contribuir-hi
La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, s’ha desmarcat del llenguatge que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha utilitzat proposant una reedició dels Pactes de la Moncloa per afrontar la crisi pel coronavirus.
“JxCat no està per repensar el model d’Estat perquè l’estat en què volem pensar és en la independència de Catalunya”, ha dit en una entrevista a Ràdio 4.
Tot i així, Borràs ha assegurat que si la intenció del govern de Sánchez és buscar acords econòmics, JxCat escoltarà les propostes. En aquest sentit, ha afegit que el nom de la proposta els “allunya” a contribuir-hi.
Segons Borràs, els pactes de la Moncloa van ser uns acords que van “enterrar” la possibilitat de trencar amb el règim franquisme i el van “perpetuar d’una manera sociològica”. En aquest context, ha afegit que d’entrada el nom porta a un “mite fundacional de la democràcia postfranquisme, en una mena de rendició organitzada”.
I ha lamentat que en el context del ’77 es podia haver jutjat el franquisme i haver plantejat si es volia una república o una monarquia.
Preguntada per quin serà el vot de JxCat dijous al Congrés sobre la pròrroga de l’estat d’alarma fins al 26 d’abril, Borràs ha explicat que encara està parlant amb ministres del govern espanyol sobre algunes de les mesures que s’han d’aprovar.
“Estem intentant aconseguir que siguin les mesures que considerem necessàries i encara estem ultimant alguns detalls de les mesures econòmiques i laborals”, ha afegit.
Borràs ha recordat que en l’anterior pròrroga de l’estat d’alarma, JxCat va fer un “sí crític” a les mesures i que es van abstenir a la pròrroga en considerar que s’havia fomentat en una retirada de competències, un “155 per la via de l’excusa sanitària”, segons ha dit.
Preguntada per les retallades en sanitat dels governs d’Artur Mas, Borràs ha considerat que és “superficial” dir que un retalla allà on vol, ha afegit que els pressupostos són fruit de conjuntures i ha defensat que en els governs que ella va participar com a directora general, el Departament de Salut tenia un “paper preminent”.
“Les retallades són fruits d’excessos i tots sabem qui va dur a terme aquests excessos”, ha conclòs.