Salut

PILAR RODRIGÁÑEZ

DIETISTA INTEGRATIVA

“Mai com ara ha estat tan important deixar de consumir menjar processat”

L’alimentació sana amb molta fruita i verdura i greixos saludables, així com l’exercici físic i la reducció de l’ansietat, són clau per fer front als problemes intestinals provocats pel confinament

Quins problemes comporta per a la salut el confinament?
Una de les primeres conseqüències d’estar tancats a casa és que ens movem poc, molt menys del que és habitual. I aquesta manca d’exercici físic es nota molt sobretot en l’aspecte digestiu, ja que afecta la mobilitat intestinal. Hi ha moltes persones que aquests dies tenen restrenyiment, mentre que altres, per contra, tenen diarrea. Són uns trastorns que estan molt vinculats a la manca d’exercici i a una salut emocional bastant afectada. Durant el primer període de confinament hi ha hagut molta ansietat i incertesa i ara sembla que la cosa ha virat una mica cap a la resignació. De tot plegat se n’ha ressentit la salut emocional, cosa que altera el trànsit intestinal.
Què cal fer en el cas de restrenyiment?
En primer lloc cal entendre que aquesta resposta del cos ve donada per la manca de moviment. Quan el cos es mou, els músculs abdominals estimulen els intestins per ajudar-nos a evacuar. Per tant, encara que estiguem confinats, cal fer exercici, el que a cada persona li vagi bé, encara que sigui ballar. Una bona opció per fer a casa són, per exemple, les torsions i postures invertides del ioga.
Quina dieta cal seguir contra el restrenyiment?
Cal consumir aliments rics en fibra, com ara fruites i verdures. Els llegums són molt interessants perquè, a més d’aportar proteïnes, tenen un alt contingut en fibra, com també la fruita seca. Així mateix, convé prioritzar el consum de greixos saludables com els que podem trobar a l’oli d’oliva verge extra, al peix blau i als alvocats. Els greixos saludables activen la vesícula biliar i això estimula el trànsit intestinal. A més, convé hidratar bé el cos, això sí, evitant les begudes alcohòliques.
I si el problema és la diarrea?
El que aconsello és que, en lloc de fer tres o quatre àpats al dia, se’n facin més i de més petits repartits al llarg de la jornada perquè el sistema digestiu ho pugui anar rebent i gestionant de manera que no provoqui diarrea. Cal també escollir aliments adequats, per exemple verdures com la pastanaga cuita, la patata, fruites com el plàtan i la poma, que sempre ha de ser ratllada i deixada oxidar una mica perquè així allibera més tanins que ens ajuden a controlar la diarrea. També és indicat el brou vegetal i el te bastant infusionat, que és ric en tanins.
La situació en què estem també pot fer que es desperti a força persones el còlon irritable...
Això té molt a veure amb l’estat anímic, amb la situació emocional, però hi ha un protocol bastant concret que calma la simptomatologia. Es tracta de fer una dieta baixa en Fodmap, que és la sigla en anglès d’uns carbohidrats de cadena curta que fermenten molt a l’intestí. Així, quan es té còlon irritable, convé evitar fruites com ara la poma i la pera, que són riques en Fodmap i fermenten molt. Tampoc s’han de menjar espàrrecs, carxofes, cigrons, beure llet...
I què es pot menjar?
Aliments baixos en Fodmap, com ara albergínia, bròcoli, ametlles, carbassó, cítrics, fruites del bosc...
De tot plegat es pot arribar a la conclusió que el coronavirus, a part dels greus danys que pot provocar al sistema pulmonar, també impacta indirectament en l’aparell digestiu...
Exacte. No hi ha ningú que no tingui algun malestar de panxa o que no senti de cop alguna molèstia o alteració quan passen coses tan traumàtiques. Alguns d’aquests problemes intestinals estan molt vinculats a les preocupacions, a les emocions i, en definitiva, al nostre cervell. Hi ha un vincle entre el cervell i l’intestí, que per això es diu que és el segon cervell. Hi ha una comunicació constant i bidireccional entre l’un i l’altre. S’afecten mútuament. Al final és com un peix que es mossega la cua. Quan estem angoixats generem més gasos, anem pitjor al bany i tot plegat fa que ens angoixem una mica més. Aquesta dinàmica és molt difícil de tallar i només es pot fer amb una alimentació més sana, amb exercici i rebaixant el nivell d’ansietat intentant desconnectar una mica de les males notícies.
En podem treure res de positiu, d’aquesta crisi sanitària?
Amb el confinament tenim més temps per estar a la cuina i provar o renovar receptes, i és un bon moment per apostar per l’alimentació sana. Mai com ara ha estat tan important deixar de consumir productes processats. Són uns enemics per a la salut que generen addicció, ens roben vitamines i minerals, no aporten gens de fibra i provoquen inflamació. Optem pel menjar real i saludable, reforcem el nostre sistema immunitari, fem exercici físic i sortim una mica al balcó o traiem el cap per la finestra perquè ens toqui el sol i ajudi el cos a generar vitamina D.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.