Educació vol acabar el curs fent les classes en línia
Demana als centres que identifiquin les situacions més vulnerables de l’alumnat per poder integrar-los al sistema digital
Ustec lamenta que no s’hagin donat directrius clares
Els centres educatius catalans –de tots els nivells– van rebre ahir una instrucció d’Educació que els insta a esbrinar quins dels seus alumnes tenen dificultats per poder fer classes en línia i fer ús de material tecnològic. Un cop se sàpiga, el departament mirarà com es pot contactar amb aquestes famílies per saber com solucionar aquest escull i, si cal, com va dir el conseller d’Educació, Josep Bargalló, proporcionar ordinadors i mòbils als alumnes que no en tinguin. El departament vol que després de Setmana Santa l’activitat formativa es pugui continuar en línia, tot i el confinament i que les propostes educatives i les sessions tutorials arribin a tots els alumnes.
El tercer trimestre va començar fa dues setmanes i justament el 12 de març, quan van tancar els centres, ja s’havien fet quasi tots els exàmens del segon trimestre. Però encara ara els centres educatius no han tingut directrius clares del departament i cada centre s’ha hagut d’espavilar com ha pogut i, en principi, sota la instrucció, aquesta sí, que tot el que s’estava fent era “no avaluable”. Pel que fa a la tercera avaluació, Educació ha dit que ha de ser “qualificadora i personalitzada, tenint en compte les limitacions de cada alumne”. Això implica que els tutors hauran d’estar en contacte permanent amb els alumnes i les famílies. Ahir, però, les directrius del govern encara no havien arribat als centres.
El sindicat Ustec acusava ahir el Departament d’Educació de “falta de responsabilitat i direcció envers el professorat” i lamentava que “les instruccions i orientacions que s’han anat fent arribar als centres han estat imprecises”. Per això, va dir ahir: “Exigim a l’administració directrius i instruccions clares.” “Hem vist que deixar totes les decisions a les direccions ha fet créixer els greuges entre centres i dins del col·lectiu de treballadores i treballadors”, denuncia la Ustec.
També les famílies de les escoles d’alta complexitat –agrupades en el col·lectiu Escoles contra la Segregació– van explicar que molts dels seus alumnes “no podran seguir el curs de manera virtual”, cosa que “incrementarà la distància entre nens d’entorns culturalment rics i nens d’entorns modestos”. Creuen que “per molt que el departament faciliti un mòbil amb connexió a internet, serà dificultós garantir que determinats nens puguin treure-li el màxim rendiment possible” i exigeixen que s’activi “un pla de xoc educatiu immediat”. Una de les seves propostes, a part de donar suport a les famílies, era perllongar el calendari escolar amb un mes de juny lectiu, acabant les classes a mitjan juliol i que el curs arrenqués l’1 de setembre. Educació ja l’ha descartada, segons va explicar ahir la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Escoles Lliures (Fapel), que es va reunir amb Educació al Consell Escolar. Segons fonts de la Fapel, el govern ha adduït per no fer-ho que trepitjaria la preinscripció, la matrícula, la confecció dels grups i el disseny de les plantilles.
Educació ja ha disposat que el segon trimestre s’avalua fins al 12 de març, últim dia que hi va haver classe, amb les observacions obtingudes fins aquell moment.
Duque confia que la primera vacuna serà l’espanyola
El ministre de Ciència, Pedro Duque, confia encara que la primera vacuna contra el SARS-Cov-2 sigui espanyola i arribi “abans de final d’abril” gràcies a l’equip dels viròlegs Isabel Sola i Luis Enjuanes.
L’interès per estudiar català en línia creix
Un total de 8.564 persones han seguit durant el mes de març el curs en línia per aprendre català Parla.cat, de la direcció general de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat.
L’exèrcit actuarà en 84 residències públiques avui
La unitat militar d’emergències (UME) i l’exèrcit de terra tenen previst avui un pla d’actuació sobre 84 residències d’arreu de Catalunya, públiques i privades, amb missions com ara la desinfecció.
Casado se sent traït per Sánchez perquè no li truca
El líder del PP, Pablo Casado, va votar la pròrroga de l’estat d’alarma, però ara denuncia que “ja es viu un estat d’excepció” i se sent traït per Pedro Sánchez. “No em truca des de fa dos dilluns”, revela.
Barcelona usa a la setmana 50.000 mascaretes
Els serveis sanitaris, d’emergència i neteja de Barcelona gasten 50.000 mascaretes a la setmana. L’Ajuntament ha comprat un carregament de material sanitari a Xangai per valor de mig milió d’euros.
Concertades i llars d’infants
El govern pagarà aquest abril els mòduls de funcionament (la quantitat que paga l’administració pel concert educatiu) endarrerits dels mesos de febrer i març a les patronals de les escoles concertades per donar liquiditat al col·lectiu. Les escoles concertades han reclamat els endarreriments i a més a més que es dobli el seu pagament mentre duri el confinament, cosa que, de moment, el govern no es planteja fer. La Federació d’Escoles Cristianes manté que sense finançament hauran de tancar molts centres. D’altra banda, l’Associació Catalana de Llars d’Infants, que agrupa 529 llars d’infants privades i 6.000 professionals, denuncia l’abandonament dels governs català i espanyol enmig de la pandèmia, asseguren que s’han vist obligades a posar en marxa expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i mantenen que moltes temen no poder donar continuïtat al seu projecte educatiu si no reben suport de les administracions.