Societat

Sospiten que alguns infarts es passen a casa

La por d’anar als hospitals estaria rere el descens del nombre de casos atesos

El nombre de persones que s’adrecen als hospitals amb infart de miocardi ha baixat els darrers dies a Catalunya i això fa témer als experts que hi hagi gent que estigui passant l’infart en el confinament de casa seva. Si bé és possible que, en alguns casos, la immobilitat que implica el confinament faci que les artèries coronàries estiguin menys estressades –i això explicaria el descens de casos– se sospita que, en realitat, hi ha gent que té por de trucar al 112 o d’haver de ser ingressada. Aquesta actitud –avisen– fa que pacients amb infarts arribin tard i amb complicacions greus als centres hospitalaris, circumstància que complica molt més el tractament.

L’alerta es va difondre ahir a través d’un comunicat que signen la directora del pla director malalties cardiovasculars del Departament de Salut, Fina Mauri; el president de la Societat Catalana de Cardiologia, Nicolàs Manito; el president de la Societat Espanyola de Cardiologia, Àngel Cequier, i els responsables de les àrees vinculades a les malalties del cor dels hospitals de referència catalans. Aquests centres –asseguren– continuen estant preparats “per atendre les malalties cardiovasculars agudes amb el mateix nivell d’excel·lència de sempre”.

Tres vegades menys

El cap de servei de cardiologia de l’hospital Josep Trueta de Girona, Ramon Brugada, va explicar ahir a aquest diari que, de mitjana, en aquest centre s’atenien 1,5 infarts al dia, i que en els darrers 18 dies l’índex s’ha reduït a 0,5. “La gent ha de saber que, malgrat l’atenció que prestem a la Covid-19, l’hospital continua obert a les altres patologies”, va destacar.

En el comunicat, els experts recorden que, coronavirus al marge, les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort a Catalunya. “Per tant –conclouen–, no les podem abandonar com si haguessin desaparegut d’un dia per l’altre.”

Controlar-se

D’altra banda, es demana que els ciutadans amb factors de risc cardiovascular (hipertensió, diabetis, colesterol, etc.) facin un control estricte d’aquests factors mentre duri el confinament “per evitar danys majors quan puguem sortir de casa i tornar a la nostra vida normal”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.