Societat

Al límit de les seves forces

Davant l’escassetat de material, les infermeres estan reaprofitant i reciclant mascaretes i bates

Una de les principals pors és no contagiar la gent del seu voltant i per això quan arriben a casa les precaucions són extremes

“Els contagis no paren i, si no tenim una bona protecció, aniran a més i això no ens ho podem permetre perquè tot el personal és necessari i el col·lectiu sanitari, en concret nosaltres les infermeres, ja estem al límit”, explica Marta Sibina, infermera quirúrgica que treballa a l’hospital de Granollers. Assegura que cada dia que passa la situació canvia completament, cosa que fa necessari “variar i allargar els torns d’infermeres i infermers, canviar els protocols... una mica sobre la marxa, amb tot el desgavell que suposa”.

Als hospitals catalans les cirurgies programades han passat a segon terme i ara tot el personal està pràcticament dedicat a les urgències fent torns de moltíssimes hores; els professionals de la sanitat són el col·lectiu més afectat pels contagis i quan demanen més material no és només per la seva salut, sinó perquè ells poden arribar a ser agents que encomanin altres persones. Davant la falta de material, ja fa dies que aprofiten mascaretes i bates i allarguen el seu ús tant com poden. “Necessitem material i tests per fer al personal i als pacients nous que arriben”, afirma Marta Sibina, que creu que les xifres oficials de contagiats que donen les autoritats són “una estimació” i poden ser molt més altes. Sibina, activista social i exdiputada a Madrid d’En Comú Podem, demana un confinament total de la població “perquè l’única manera que no hi hagi contagi és que no tinguem contacte els uns amb els altres”, però creu que aquesta mesura ha d’anar acompanyada “d’un pla de xoc social”. Avança que la salut mental serà “un dels danys col·laterals d’aquest estat d’alarma”.

La Isabel, una infermera de l’hospital de Sant Pau, assegura que el que s’està vivint no s’ho hauria imaginat mai i explica que a Sant Pau s’ha habilitat l’edifici que feia d’escola d’infermeria per acollir més malalts. “Ens falta gent, estem esgotades i quan ens traiem les mascaretes després de 12 hores ens queden marques a la cara i ens pica tot...”, diu. “Aquesta tarda, quan jo ja marxava, entrava una infermera que ha vingut després de la crida que han fet les autoritats, una noia que després de fer la carrera va decidir no exercir i no treballava!” Totes les mans són poques, tot i que els professionals adverteixen que no tothom està preparat per ocupar qualsevol lloc.

Entre les principals preocupacions de les infermeres hi ha la de no contaminar la seva família. “Jo quan arribo a casa em dutxo abans quasi ni de dir hola. Per sort tenim dos lavabos i un el faig servir només jo, tot el que faig servir a casa –estris de menjar i roba, etc.– es neteja a part. És imprescindible”, assegura la Isabel. Explica que les jornades són esgotadores i que les supervisores “hi estan deixant la pell, amb jornades d’entre 12 i 20 hores”. Recorda, a més, que en aquests moments a sobre de l’uniforme porten dues bates, una gorra al cap, la mascareta i dos guants a cada mà. “Suo tot el dia”, explica.

“Ens falta de tot, també tests”, explica Xavi Caralt, cap d’infermeria de l’hospital comarcal de la Cerdanya, que assegura que en aquests moments ells encara no estan saturats i que han reformat tot el centre pel que ha de venir (sectoritzar espais, per exemple). “Des del principi, i ja veient la falta de subministrament, estem fent reciclatge, per exemple, de mascaretes”, diu. “Si a una mascareta FFP2 li poses una mascareta quirúrgica a sobre la pots fer servir més d’una jornada de treball”, explica. I diu que com que han fet equips tancats cada infermera pot usar la mascareta dos dies. També han personalitzat les bates i les esterilitzen “fins que perden la impermeabilitat” i així van estalviant. Caralt diu que el que més han notat a l’hospital de Puigcerdà és la responsabilitat de la gent; “la gent ha deixat de venir a urgències per les coses que no són urgents”.

Núria Pluja treballa al Consorci Sociosanitari del Maresme, a l’hospital Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró, on des de fa dies ja deriven els seus malalts (els que estan millor) a residències i domicilis per tenir-ho tot a punt i preparar la rebuda de pacients amb coronavirus just quan es preveu que sigui el punt més àlgid de la malaltia a Catalunya. També a Mataró s’està habilitant l’hotel Atenea per als malalts que hagin d’estar aïllats però amb atenció primària. Aquest dimarts la Núria va fer un curs de formació per aprendre a “fer que el material de protecció duri com més temps millor” en espera que a partir d’ara l’allau de malalts de coronavirus arribi també a aquestes dependències.

1,996
malalts
de coronavirus a Catalunya són professionals sanitaris.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.